Rollei Retro 80s @400
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Rollei Retro 80s @400
Naświetliłem Rollei Retro 80s na 400 (przez przypadek) i teraz zastanawiam się w czym to wywołać ? Nalazłem przepis na Xtol ale nie mam tego wołacza akurat.
Czy Rodinal 1:200 na 2h (24C) by to wyciągnął. ?
Czy Rodinal 1:200 na 2h (24C) by to wyciągnął. ?
Rodinal wyciągnie wszystko...ale nie lepiej zrobić r-r 1:15 1:25 żeby mydło nie było?
Ja bym spróbował zrobić r-r 1+25 i wołać 20-25 minut w 20C...tak na moje oko...i doświadczenie. może utnij kawałek z końca taśmy...(stracisz jedną klatkę) i wywołaj na próbe...zwiększysz zmniejszysz czas....albo jak masz jeszcze jedną rolcie materiału to zrób zdjęcia na próbę na iso 400 i postaraj się na kawałkach dobrać czas wywojki...
..
Ja bym spróbował zrobić r-r 1+25 i wołać 20-25 minut w 20C...tak na moje oko...i doświadczenie. może utnij kawałek z końca taśmy...(stracisz jedną klatkę) i wywołaj na próbe...zwiększysz zmniejszysz czas....albo jak masz jeszcze jedną rolcie materiału to zrób zdjęcia na próbę na iso 400 i postaraj się na kawałkach dobrać czas wywojki...
..
Mydło w sęsie..mało kontrastowy obraz...
Z tego co wnioskuję rodinal działa tak że im większe stężenie w r-r tym większy kontrast.
Kiedyś stosowałem takie rozcieńczenia...robiłem Rolleia Retro 100 albo 400 gdzieś w archiwum powinienem mieć (chyba jeśli wtedy notowałem) przepisy na negatywach co i jak. jak wieczorem sprawdze to moge przesłać ale nic nie obiecuje.
A pozatym nie szkoda ci 2 godzin życia?:P
Z tego co wnioskuję rodinal działa tak że im większe stężenie w r-r tym większy kontrast.
Kiedyś stosowałem takie rozcieńczenia...robiłem Rolleia Retro 100 albo 400 gdzieś w archiwum powinienem mieć (chyba jeśli wtedy notowałem) przepisy na negatywach co i jak. jak wieczorem sprawdze to moge przesłać ale nic nie obiecuje.
A pozatym nie szkoda ci 2 godzin życia?:P
Sam 80S jest kontrastowy, a ciągnięcie go do 400 jeszcze to spotęguje. Radzisz roztwór Rodinala stosowany do wywoływania na wysoki kontrast. Chcesz koniecznie by ten film wyszedł kreskowo?Fikumiku pisze:Mydło w sęsie..mało kontrastowy obraz...
Wielebny, pomysł na wyrównawcze wywoływanie jest bardzo dobry. Nie wiem tylko co z tymi dwiema godzinami, bo nie jestem miłośnikiem Rodinala, ale kierunek jak najbardziej ok.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Tylko teraz pytanie. Czy przy 1:200 należało by przedłużać czas wołania jak film został naświetlony na Asa 400?
Z doświadczenia wiem ,że przy 1:100 zdecydowanie należy jeśli robimy push powyżej 1EV bo +-1EV różnica jest znikoma
Przy 1:200 negatywy są lepiej wypracowane w porównaniu do 1:100 i jeśli nie należało być przedłużać czasu to mając obecnie 50% naświetlone na asa 400 i kolejne naświetle na asa 80 czy 64 to nie muszę ciąć rolki na pół i jestem wstanie całość wywołać.
Z doświadczenia wiem ,że przy 1:100 zdecydowanie należy jeśli robimy push powyżej 1EV bo +-1EV różnica jest znikoma
Przy 1:200 negatywy są lepiej wypracowane w porównaniu do 1:100 i jeśli nie należało być przedłużać czasu to mając obecnie 50% naświetlone na asa 400 i kolejne naświetle na asa 80 czy 64 to nie muszę ciąć rolki na pół i jestem wstanie całość wywołać.
Oczywiście.Wielebny pisze:Tylko teraz pytanie. Czy przy 1:200 należało by przedłużać czas wołania jak film został naświetlony na Asa 400?
Nie licz na to, że jednym czasem obskoczysz takie naświetlenia. Aż tak wyrównawczo to nie działa.Wielebny pisze:Przy 1:200 negatywy są lepiej wypracowane w porównaniu do 1:100 i jeśli nie należało być przedłużać czasu to mając obecnie 50% naświetlone na asa 400 i kolejne naświetle na asa 80 czy 64 to nie muszę ciąć rolki na pół i jestem wstanie całość wywołać.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
- technik219
- -#
Rodinal tego raczej nie pociągnie, bo to nie jest wywoływacz do forsowania. On obniża czułość. Proponuję upolować A-49, rozbełtać go 1:1 i wołać w temperaturze 27 st.C w czasie 20 min. Albo w rozcieńczeniu 1:2 - 30 min w takiej samej temperaturze. Uchroni to film przed wzrostem kontrastu.
Ewentualnie można wołać w A-49 z dodatkiem Amidolu. Przepis i procedura znajdują się tu: http://www.korex.net.pl/index.php/wywol ... iczne.html
A podany sposób wywoływało się ORWO NP 15 naświetlone na 400 ASA. Z powodzeniem
Ewentualnie można wołać w A-49 z dodatkiem Amidolu. Przepis i procedura znajdują się tu: http://www.korex.net.pl/index.php/wywol ... iczne.html
A podany sposób wywoływało się ORWO NP 15 naświetlone na 400 ASA. Z powodzeniem

Lux mea lex
Hej
Nie dowołałeś filmu o 2 i 1/3 ev więc masz już po cieniach i wiele z tym nie zrobisz..jednak w światłach masz teraz zapewne szaro więc powinienes to wołać N+2 na moje oko czyli ok 50% dłużej.
Nie mam skalibrowanego tego filmu więc nie podpowiem dokładnego czasu.
Na pewno nie powinieneś wołać w 1:200.. jesli ma coś wyjsc z tych świateł to 1:50.
Dobrym pomysłem może byc d76 1:0 ale do świateł lepszy bedzie rodinal.. z cieniami dałbym sobie spokój bo walka z wiatrakami.. jesli uda Ci sie wyciągnąć światła to bedzie w porządku.
Daj znać co wyszło finalnie.
Nie dowołałeś filmu o 2 i 1/3 ev więc masz już po cieniach i wiele z tym nie zrobisz..jednak w światłach masz teraz zapewne szaro więc powinienes to wołać N+2 na moje oko czyli ok 50% dłużej.
Nie mam skalibrowanego tego filmu więc nie podpowiem dokładnego czasu.
Na pewno nie powinieneś wołać w 1:200.. jesli ma coś wyjsc z tych świateł to 1:50.
Dobrym pomysłem może byc d76 1:0 ale do świateł lepszy bedzie rodinal.. z cieniami dałbym sobie spokój bo walka z wiatrakami.. jesli uda Ci sie wyciągnąć światła to bedzie w porządku.
Daj znać co wyszło finalnie.
Mam A-49 z amidolem...mógłbym ci odlać trochę....dostałem w prezencie i mam zanotowane żeby go robełtać w stosunku 1+5 1+4 i wywoływać w tym iso 50-100, wywojka jednostrzałowa. przez 20-25 minut. Mogę ci odlać do szklanej butleki, i ewentualnie wysłać...ale też radziłbym zrobić najpierw test bo z rok mi stoi w ciemni gdzie jest w miarę chłodno.