Dwuchromian nie działa
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Dwuchromian nie działa
Zabrałem się za wzmacnianie negatywów. Sporządziłem odbielacz z dwuchromianu potasu, kwasu solnego i wody w stosownych proporcjach. Film miał się robić biało-żółty, ale nic z tego. Zabarwił się tylko na pomarańczowo od dwuchromianu i tyle. Moczyłem nawet 10 min. i nic. O co tu chodzi? Jak długo się odbiela? Dlaczego u mnie to nie działa? Macie jakąś wiedzę na ten temat?
A czasem w skład odbielacza nie wchodzi kwas siarkowy z dwuchromianem-tzw chromianka była u nas w szkolnej ciemni wykorzystywana do tego a potem używana do czyszczenia zapuszczonych koreksów kuwet i zlewów.Kwas solny nigdy nie wchodzi w reakcję ze srebrem,siarkowy stężony już tak a rozcieńczony musi mieć silny związek kompleksujący srebro do dalszej reakcji.Ale może się mylę-ale chemia to był mój konik-ale 30 lat temu.
jacek
u Anchella piszą tak:
robisz 10% r-r zapasowy dichormianu potasu rozpuszczając 100g tegoż w litrze wody.
tuż przed odbielaniem do 100ml r-ru zapasowego dichromianu dodajesz:
a) 2,4ml 37% kwasu solnego lub;
b) 12,0 ml 37% kwasu solnego.
dopełniasz r-r do litra.
moczysz do zniknięcia obrazu i wołasz ponownie w id-36.
r-r a) daje większe wzmocnienie niż r-r b).
za każdym razem roztwór roboczy mieszać na świeżo.
robisz 10% r-r zapasowy dichormianu potasu rozpuszczając 100g tegoż w litrze wody.
tuż przed odbielaniem do 100ml r-ru zapasowego dichromianu dodajesz:
a) 2,4ml 37% kwasu solnego lub;
b) 12,0 ml 37% kwasu solnego.
dopełniasz r-r do litra.
moczysz do zniknięcia obrazu i wołasz ponownie w id-36.
r-r a) daje większe wzmocnienie niż r-r b).
za każdym razem roztwór roboczy mieszać na świeżo.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Czasem wchodzi, tyle że potem tego wywołać się nie da. Wybielić a jakże. Wybielacz z kwasem sirkowym jest trwały, nawet bardzo. A z solnym nie trwały, także bardzo.flonidan pisze:A czasem w skład odbielacza nie wchodzi kwas siarkowy
O takim na siarkowym pisze technik > w tym miejscu <technik219 pisze:Ten od cz-b usuwa obraz bezpowrotnie, a ten od koloru przeprowadzi go z powrotem w AgBr i będzie go można wywołać.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"