E6 trójkąpielowy - pytanie
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
E6 trójkąpielowy - pytanie
W której części procesu jest odwracany obraz w trójkąpielowym procesie E6?
God Is A Girl
mam procesor na 3 kąpiele.a jak masz taką możliwość, to daruj sobie proces 3 kąpielowy, 6cio daje fajniejsze wynik
Ostatnio zmieniony 03 lut 2013, 01:09 przez cbk, łącznie zmieniany 1 raz.
God Is A Girl
Fajniejszy to znaczy jaki? W czym przejawia się przewaga 6-cio kąpielowego procesu nad 3-kąpielowym? Serio mnie to interesuje, bo przymierzam się do samodzielnego wołania przeźroczyroa pisze:a jak masz taką możliwość, to daruj sobie proces 3 kąpielowy, 6cio daje fajniejsze wynik
Ostatnio zmieniony 03 lut 2013, 01:13 przez skytruck, łącznie zmieniany 1 raz.
6-kąpielowy jest oryginalnym procesem firmy Hunt, jest proces dedykowany do materiałów fujichrome, pozwala uzyskac dużo większą rozpiętość tonalną, lepiej oddaje kolor, a czerń jest głębsza. Jest to zasługa też dokładnego płókania wodą po pierwszym składniku. 3 składnikowy proces tetenala to proteza, już lepiej 3 kąpielowe fuji.
Czyli znaczenie ma nie tylko ilość kąpieli ale także producent. Ciekawe.sweetek pisze:6-kąpielowy jest oryginalnym procesem firmy Hunt, jest proces dedykowany do materiałów fujichrome, pozwala uzyskac dużo większą rozpiętość tonalną, lepiej oddaje kolor, a czerń jest głębsza. Jest to zasługa też dokładnego płókania wodą po pierwszym składniku. 3 składnikowy proces tetenala to proteza, już lepiej 3 kąpielowe fuji.
Ostatnio zmieniony 02 lis 2012, 07:57 przez skytruck, łącznie zmieniany 1 raz.
tak. 3-kapielowy Fuji-Hunt jest inny niż tetenala. Tu masz więcej info:
http://www.largeformatphotography.info/ ... Fuji-6bath
W praktyce wołanie 6-cio kąpielowe nie jest trudniejsze niż 3. Zaryzykowałbym tezę, że jest dużo bardziej tolerancyjne na błędy człowieka. Jeśli masz Jobo a nie jakiś wynalazek to 6-cio składnikowy wołasz prawie tak samo jak 3.
http://www.largeformatphotography.info/ ... Fuji-6bath
W praktyce wołanie 6-cio kąpielowe nie jest trudniejsze niż 3. Zaryzykowałbym tezę, że jest dużo bardziej tolerancyjne na błędy człowieka. Jeśli masz Jobo a nie jakiś wynalazek to 6-cio składnikowy wołasz prawie tak samo jak 3.
Dzięki temu Kodaki wychodzą jak qpa.sweetek pisze:6-kąpielowy jest oryginalnym procesem firmy Hunt, jest proces dedykowany do materiałów fujichrome,
Czy D 4,5 na Velvi 50 to dość głęboka czerń? Podobnie na Kodakach za 30 zł.sweetek pisze:a czerń jest głębsza.
Jakieś pomiary densytometryczene by się przydały przy takiej tezie.sweetek pisze:3 składnikowy proces tetenala to proteza
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
To porównaj 3-kąpielowego tetenala z 6-kąpielowym tetenalem. Jestem przekonany, że wtedy wszystkie różnice znikną.weesee pisze:z tym że porównywałem 3 kąpielowego tetenala z 6cio fuji
Chemia 6-kąpielowa jest po prostu dla labów, które nie używają chemii jednorazowo i z tego tytułu muszą mieć większą nad nią kontrolę.
Stosując w domu zestaw 6-kąpielowy masz większą liczbę elementów do kontrolowania, a więc większą szansę na błąd. Nie mówiąc o tym, że sam proces trwa znacznie dłużej.
Sam wywołałem do tej pory coś ze 100 rolek w 3-kąpielowym Tetenalu i jak do tej pory nie widzę na slajdach żadnych problemów.
Kilka przykładowych skanów: http://www.flickr.com/photos/jaz99/tags/tetenal3bathkit
Dla tego przewrotnie zapytałem dwa razy o wyniki pomiarów densytometrycznych. Robi się stripa raz tak, raz owak i wszystko wychodzi.
Mi wyszło, że robiąc ręcznie, lub nawet półautomatycznie, nie ma możliwości wstrzelić się ze stripem dwa razy w identyczny wynik.
I wywołując w różnych zestawach, różnice są tak niewielkie, że najwygodniejszym i najmniej problemowym w małej ciemni jest zestaw 3 kąpielowy.
A jeżeli ktoś robi w koreksie na dwa filmy i nie używa procesora, to najczęściej używa tej samej chemii wielokrotnie.
Wtedy wszelkie dysputy o wyższości, są na poziomie średniowiecznych rozpraw pt. "Ile diabłów zmieści się na główce szpilki".
Życzę dobrego światła i tylko dobrze wywołanych slajdów.
Mi wyszło, że robiąc ręcznie, lub nawet półautomatycznie, nie ma możliwości wstrzelić się ze stripem dwa razy w identyczny wynik.
I wywołując w różnych zestawach, różnice są tak niewielkie, że najwygodniejszym i najmniej problemowym w małej ciemni jest zestaw 3 kąpielowy.
A jeżeli ktoś robi w koreksie na dwa filmy i nie używa procesora, to najczęściej używa tej samej chemii wielokrotnie.
Wtedy wszelkie dysputy o wyższości, są na poziomie średniowiecznych rozpraw pt. "Ile diabłów zmieści się na główce szpilki".
Życzę dobrego światła i tylko dobrze wywołanych slajdów.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
To kultowe już pytanie na wszystkich forach foto - który lepszy, 3 czy 6 kąpielowy? 
Była nawet praca dyplomowa na fotochemii PWr - nie stwierdzono większych różnic niż te wynikajace z rozrzutu parametrów kazdego z procesów (wpływy stabilnosci temperatury, czasu obróbki, tolerancji pH). Jedyna niewątpliwa zaleta procesu 6 kąpielowego to możliwość indywidualnej korekty w każdym z 6 przebiegów, jest to szczególnie istotne w przypadku 1 kapieli, bo można sobie ustalić indywidualne dopasowanie do swojego naświetlania. Tak więc wszelka dyskusja jest zbędna. Poznałam kiedyś znanego w Polsce fotografa obiektów muzealnych, autora olbrzymiej ilości zdjęć w albumach poświęconych sztuce, trochę mnie edukował, a wiem na pewno że zdjęcia muzealne dla wydawnictw wykonywał na materiałach 4x5 wywoływanych w procesie E6 Tetenala 3 kąpielowym (w Jobo ATL) - jak go pytałam dlaczego nie w 6, to mówił że skanerzyści w wydawnictwach nie widzieli żadnej różnicy kiedy robił próby z tymi dwoma wersjami obróbki.
BTW, ciekawe jak długo jeszcze pożyją diapozytywy

Była nawet praca dyplomowa na fotochemii PWr - nie stwierdzono większych różnic niż te wynikajace z rozrzutu parametrów kazdego z procesów (wpływy stabilnosci temperatury, czasu obróbki, tolerancji pH). Jedyna niewątpliwa zaleta procesu 6 kąpielowego to możliwość indywidualnej korekty w każdym z 6 przebiegów, jest to szczególnie istotne w przypadku 1 kapieli, bo można sobie ustalić indywidualne dopasowanie do swojego naświetlania. Tak więc wszelka dyskusja jest zbędna. Poznałam kiedyś znanego w Polsce fotografa obiektów muzealnych, autora olbrzymiej ilości zdjęć w albumach poświęconych sztuce, trochę mnie edukował, a wiem na pewno że zdjęcia muzealne dla wydawnictw wykonywał na materiałach 4x5 wywoływanych w procesie E6 Tetenala 3 kąpielowym (w Jobo ATL) - jak go pytałam dlaczego nie w 6, to mówił że skanerzyści w wydawnictwach nie widzieli żadnej różnicy kiedy robił próby z tymi dwoma wersjami obróbki.
BTW, ciekawe jak długo jeszcze pożyją diapozytywy