Coś chyba robię nie tak...

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

blackmilk
-#

Coś chyba robię nie tak...

Post autor: blackmilk »

Witam!

Mam pewien problem z tonalnością wywołanych filmów
i delta i t-max wyszły mi dość płasko
pominę fakt naświetlenia bo i nawet na klatkach które dobrze naświetliłem nie jest to czego bym oczekiwał
ale do rzeczy:

- ID-11 - wołanie w temp 18-19 (nie chce mi się nigdy trzymać 20) i standardowe czasy z tabelek
mieszanie co 3 min po 20sek
- przerywacz - ocet 1+9
- płukanie z 2x pod bieżącą wodą
- utrwalacz superfix 1+3 (standardowo 3-4min) ale ja trzymam 10-12 min
- znów płukanie i zmiękczanie

powiedźcie co robię nie tak?
z góry dziękuję...
Awatar użytkownika
temol
-#

Re: Coś chyba robię nie tak...

Post autor: temol »

blackmilk pisze:
- ID-11 - wołanie w temp 18-19 (nie chce mi się nigdy trzymać 20) i standardowe czasy z tabelek
Czy próbowałeś kiedyś w 20st, i np zgodnie z tym co jest napisane w instrukcji do ID11, czyli
"The following agitation is recommended for spiral tank processing with ILFORD chemicals. Invert the tank four times during the first 10 seconds. Repeat these four inversions during the first 10 seconds of each subsequent minute of development."?
Czy zawsze wołasz swoją metodą, i jest OK, a problem występuje tylko w przypadku ID-11?

T.
blackmilk
-#

wołam tylko w id-11 1+1
i nie odwracam bo boję się że mi się coś rozleje... tylko mieszam szpulą w zbiorniku.

następnym razem spróbuję obracać i trzymać się 20'C
dzięki
doktor
-#

Post autor: doktor »

Ja bardzo zaawansowany nie jestem, ale 20 st. nigdy nie trzymam. Jeśli temperatura otoczenia jest, powiedzmy, 23 st., to przy wołaniu ok.20 minut zaczynasz w wywoływaczu o temperaturze 20 st, a kończysz w wyższej. Z tym, że nie wiadomo jakiej i nie wiadomo jak zmodyfikować czas wołania. Chyba, że chłodzisz koreks w kąpieli o stałej temperaturze 20 st. Jeśli zaś odczynniki są przygotowane w temperaturze pokojowej, czyli owych 23 stopniach, to tyle mają przez cały czas przebywania w koreksie. To taka moja koncepcja wykombinowana na chłopski rozum.
Awatar użytkownika
temol
-#

Jest szansa, że zbyt niska temperatura plus niemrawe mieszanie są powodem problemu. Kręcenie szpulką w koreksie to nie to samo co przewracanie koreksem...

T.
junkers_ju-87
-#

Re: Coś chyba robię nie tak...

Post autor: junkers_ju-87 »

blackmilk pisze:Witam!

Mam pewien problem z tonalnością wywołanych filmów
i delta i t-max wyszły mi dość płasko
pominę fakt naświetlenia bo i nawet na klatkach które dobrze naświetliłem nie jest to czego bym oczekiwał
ale do rzeczy:

- przerywacz - ocet 1+9
- płukanie z 2x pod bieżącą wodą
- utrwalacz superfix 1+3 (standardowo 3-4min) ale ja trzymam 10-12 min
- znów płukanie i zmiękczanie

powiedźcie co robię nie tak?
z góry dziękuję...
Na pewno popełniasz błąd co do reżimu technologicznego , jeśli tak to mogę nazwać.

Jeżeli masz podany czas wywoływania i temperaturę
to zmniejszając temperaturę musisz wydłużyć czas
podwyższając temperaturę skracasz czas

ta zasada dotyczy ogólnie materiałów chemicznych , nawet szamponu.

w całości , w używaniu chemii obowiązuje reguła 4 parametrów
czas
temperatura
siła
stężenie

w praktyce wygląda to tak że na skutek działania ma wpływ
1 czas w jakim preparat działa - czyli czas z tabelki
2 temperatura preparatu - podana w tabelce produktu
3 siła - czyli mieszanie koreksem , słabsze lub mocniejsze , częstsze lub rzadsze.
4 Stężenie preparatu

Tak więc jeśli masz w przepisie podane , a widzę że masz bo je sam podałeś
to jeżeli zmniejszysz temperaturę to musisz zwiększyć czas , albo np stężenie.
Najprościej jest wydłużyć czas.

A najlepiej to zrobić wszystko według ustalonych parametrów.

na forum jest kilka postów o kalibracji , zapoznaj się z nimi to dużo ci się samo wyjaśni
ju_87
junkers_ju-87
-#

doktor pisze:Ja bardzo zaawansowany nie jestem, ale 20 st. nigdy nie trzymam. Jeśli temperatura otoczenia jest, powiedzmy, 23 st., to przy wołaniu ok.20 minut zaczynasz w wywoływaczu o temperaturze 20 st, a kończysz w wyższej. Z tym, że nie wiadomo jakiej i nie wiadomo jak zmodyfikować czas wołania. Chyba, że chłodzisz koreks w kąpieli o stałej temperaturze 20 st. Jeśli zaś odczynniki są przygotowane w temperaturze pokojowej, czyli owych 23 stopniach, to tyle mają przez cały czas przebywania w koreksie. To taka moja koncepcja wykombinowana na chłopski rozum.
Ja bym porzucił tą koncepcję i zastosował takie rozwiązanie.

W supermarkecie kupił bym pojemnik plastikowy taki aby mi się zmieścił koreks i wszystkie flaszki z chemią.
Wysoki na ok 30 cm
W akwarystycznym grzałkę zanurzalną z termostatem

Pakujesz do pojemnika wszystkie akcesoria , lejesz wodę o tem. 20 sto i włączasz grzałkę ustawioną na 20 sto.

I w ten oto taki prosty sposób mamy zestaw do wywoływania , w stabilnych temperaturowo warunkach.

koszt całości ok 100 zł

I problem ze stabilnością temperatury jest rozwiązany

A swoją drogą , co za ogrzewanie macie w domach że nie możecie utrzymać w pomieszczeniu
stabilnej temperatury 20 stopni która akurat też jest standardem w ogrzewaniu pomieszczeń mieszkalnych.
ju_87
blackmilk
-#

ok ewidentnie dałem ciała z mieszaniem...
bo nie wydaje mi się by przy 1+1 różnica 1-2 stopni C miała aż taki duży wpływ na np wydłużenie czasu wołania...

u mnie są mało tonalne te obrazki to tyle...

edit:

wołam w kotłowni bo tam w sumie to i jest koło 20' i można zrobić burdel :>
Ostatnio zmieniony 18 sty 2011, 16:39 przez blackmilk, łącznie zmieniany 1 raz.
junkers_ju-87
-#

blackmilk pisze:ok ewidentnie dałem ciała z mieszaniem...
bo nie wydaje mi się by przy 1+1 różnica 1-2 stopni C miała aż taki duży wpływ na np wydłużenie czasu wołania...

u mnie są mało tonalne te obrazki to tyle...

edit:

wołam w kotłowni bo tam w sumie to i jest koło 20' i można zrobić burdel :>
Ja bym miał taką propozycję.
Zakładam że robisz na negatywie z rolki.
Zrób kilka naświetleń np 3 przy tym samym czasie
wytnij te kadry każdy osobno
i jeden wywołaj tak ja zawsze a
drugi w czasie o 20 % krótszym a
trzeci w czasie o 20% dłuższym

tylko postaraj się za każdym razem wszystko pozostałe robić tak samo.
jak porównasz wywołane negatywy , to już zobaczysz w jakim kierunku powinieneś iść.

Bo tak prawdę mówiąc nikt ci tu nie powie dokładnie co jest przyczyną bo nie widzimy
ani negatywu ani pozytywu.

Możemy tylko ci podpowiadać.

Na pewno ważne jest abyś wypracował sobie swoją metodę pracy i jej się trzymał.

A i jeszcze ważna uwaga.
Piszesz że robiłeś w temperaturze 18 do 19 stopni a powinno być 20
ale czy twój termometr pokazuje właściwa temperature ?
Tego nie wiesz .
Jeśli zawyża o 1 stopień to zamiast w w 20 stopniach , to robiłeś faktycznie w 17 ,.
3 stopnie różnicy to juz bardzo dużo.

Na tym forum znajdziesz tematy gdzie są linki do stron z tabelami wołania i tam często jest podany czas dla 20 i np 24 stopni , różnica je duża.
Podobno w necie jest gdzieś strona z programem do przeliczania czasu wraz ze zmianą temperatury

Jeśli robiłeś w 18 zamiast 20 stopniach to masz obniżkę o 10 % to jednak trzeba wtedy troche ten czas wydłużyć.
ju_87
Awatar użytkownika
temol
-#

Sprawdź sobie tabelkę w pdfach Iforda, i zobacz jakie są różnice w czasach wołania przy zmianach temperatury. Dwa stopnie mniej, to ok dwie minuty dłużej... w połączeniu z niedostatecznym mieszaniem podczas wywoływania mogło dać taki efekt.

T.
junkers_ju-87
-#

blackmilk pisze:wołam tylko w id-11 1+1
i nie odwracam bo boję się że mi się coś rozleje... tylko mieszam szpulą w zbiorniku.

następnym razem spróbuję obracać i trzymać się 20'C
dzięki
Koledzy , tu macie link do strony z kalkulatorem
http://www.phototec.eu/infomag_erechner.php

Wyjaśnię tylko że
Berechnete Zeit to czas obliczony
Entwickler to wywoływacz
Kipprhythmus to rytm obracania koreksem

za podpowiedzią kolegi AJK
zmieniam opis na

Opcje "Rotat." (od Rotation - rotacja, obracanie) stosujemy wtedy, gdy wywolujemy z ciaglym obracaniem koreksu korzystajac z procesorow takich jak CPE/CPA/CPP, ATL.... lub podobne.

Reszta jest na pewno zrozumiała

dla przykładu
AGFA APX + ID11 1+1 temperatura 20 stopni czas 13 minut
AGFA APX + ID11 1+1 temperatura 18 stopni czas 15:28 minut

Panowie to jest naprawdę dużo.
A cienie i światłą potrzebują właśnie tej końcówki czasu .

Miłej zabawy
Ostatnio zmieniony 18 sty 2011, 19:26 przez junkers_ju-87, łącznie zmieniany 2 razy.
ju_87
AJK
-#

Post autor: AJK »

Witam,
junkers_ju-87 pisze: Rotat. to opcja dla pokręcania szpulą
Opcje "Rotat." (od Rotation - rotacja, obracanie) stosujemy wtedy, gdy wywolujemy z ciaglym obracaniem koreksu korzystajac z procesorow takich jak CPE/CPA/CPP, ATL.... lub podobne.
Pozdrowienia znad Morza Polnocnego

Andrzej
junkers_ju-87
-#

AJK pisze:Witam,
junkers_ju-87 pisze: Rotat. to opcja dla pokręcania szpulą
To prawda , ale w mojej nie precyzyjnej uwadze chodziło mi oto aby użył tej jeśli kręci szpulą a nie został przy opcji obracania całym koreksem.

Bo obracanie szpula wytwarza rotacyjny ruch spirali w stosunku do koreksu i znajdującego się w nim wywoływacza .
Oczywiście że proporcje wypełnienia sa inne ale nie rób my człowiekowi "Rotacji" w głowie.
Starajmy się go naprowadzić na właściwą drogę , a potem sam dojdzie do tego czym się różni jego koreks od tych w procesorach.

Pozdrowienia znad Morza Wschodniego
ju_87
radekone
-#
Kontakt:

Post autor: radekone »

DO utrzymania temperatury wystarczy kapiel w wodzie przed wlaniem wywolywacza. Przygotuj kranowe o temp 21-22 stopnie, wlej ja do koreksu na kilka minut. Jak pozniej wlejesz wywojke to spokojnie utrzyma ci sie przez 6-10 minut, zalezy ile moczysz. Sprawdzone, robie w ten sposob i przynajmniej powtarzalne wyniki mam.
A dodatkowo rownomiernie namoczy ci sie film, z niektorych filmow przy okazji splynie syf (np. sredni neopan 400 - wylewa sie atrament).
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem to klisza pękła, i ch*j!"
Awatar użytkownika
figureliusz
-#

Post autor: figureliusz »

możesz też wlać wodę do wanny, ustawić temperaturę, trzyma się dluuugo. Korex trzymam sobie pod wodą między mieszaniami.
ODPOWIEDZ