Roztwór

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
Gromon
-#

Roztwór

Post autor: Gromon »

Samodzielne wywołanie dopiero przede mną, a jest jedna rzecz której nie rozumiem. Na filmach instruktażowych ludzie przygotowują cały litr wywoływacza z wodą i wlewają do koreksu. Zatem jak odmierzony jest roztwór? Mam rozumieć, że 1+3 oznacza, że 100 ml roztworu i 300 ml wody. Wychodzi więc 400 ml płynu i to wlewam do koreksu tak? Dlaczego więc płyn zapełnia całe 700 ml koreksu? I co dalej z wywoływaczem? Mam go przelać do butelki? Jak go wtedy przechowywać?
Awatar użytkownika
Imperitus
-#

Roztwór

Post autor: Imperitus »

Gromon, oglądałeś film na którym ktoś używał wywojki nie rozcieńczanej, wtedy można po prostu zalać do pełna. Twoje rozumowanie co do proporcji rozcieńczania jest słuszne, ale rozcieńczony wywoływacz jest jednorazowy- używasz i do kibla.
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Awatar użytkownika
Gromon
-#

Roztwór

Post autor: Gromon »

Rozumiem. Mam jeszcze jedno pytanie. Jeśli w korexie mieszczą się dwa filmy to roztwór mnożę razy dwa jeśli chce je wywołać na raz? czyli 2+6? W ofertach wpisują, że taki ID-11 wystarczy na 10 filmów. Skoro ma on litr i na każde wywołanie marnuję 100 ml gdzie w jednym wywołaniu mam dwa filmy, to czemu limitem nie jest 20?

Jak przechowywać otwarty już wywoływacz w proszku?
Awatar użytkownika
Imperitus
-#

Roztwór

Post autor: Imperitus »

Gromon pisze: 11 maja 2020, 01:00 Rozumiem. Mam jeszcze jedno pytanie. Jeśli w korexie mieszczą się dwa filmy to roztwór mnożę razy dwa jeśli chce je wywołać na raz? czyli 2+6? W ofertach wpisują, że taki ID-11 wystarczy na 10 filmów. Skoro ma on litr i na każde wywołanie marnuję 100 ml gdzie w jednym wywołaniu mam dwa filmy, to czemu limitem nie jest 20?

Przecież 2+6 to to samo co 1+3, po prostu zwiekszasz ilość wywoływacza. Litr ID-11 wystarcza na 10 filmów TYLKO jeśli wywołujesz w stocku, ale to wymaga przedłużania czasu wywoływania kolejnych filmów i nie daje zbyt powtarzalnych rezultatów. Rozcieńczając zwiekszasz znacznie powtarzalność wyników bo używasz wywoływacza zawsze tylko raz, ale ograniczasz mocno wydajność. Wywoływacz w proszku ZAWSZE powinno się rozrobić cały od razu, nie przechowuje się napoczętej paczki, to tylko marnowanie chemii.
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Nomad
-#

Roztwór

Post autor: Nomad »

Gromon pisze: 11 maja 2020, 01:00 Rozumiem. Mam jeszcze jedno pytanie. Jeśli w korexie mieszczą się dwa filmy to roztwór mnożę razy dwa jeśli chce je wywołać na raz? czyli 2+6? W ofertach wpisują, że taki ID-11 wystarczy na 10 filmów. Skoro ma on litr i na każde wywołanie marnuję 100 ml gdzie w jednym wywołaniu mam dwa filmy, to czemu limitem nie jest 20?

Dobrze kombinujesz. Dzielisz potrzebną ilość wywoływacza przez 4 , z czego do roztworu roboczego wlewasz 1/4 stocka wywoływacza, i 3/4 wody.
Natomiast dzielenie chemii w proszku to loteria - nigdy nie masz gwarancji że składniki w proszku są równomiernie rozłożone.
ODPOWIEDZ