Witajcie. Mam negatyw, jak zwykle w moim przypadku docelowy, i chciałbym go wywołać w miarę najlepiej na ostrość i ziarno w posiadanych materiałach. Czego najlepiej byłoby użyć? Znalazłem fajny temat
post110135.html?hilit=hp5#p110135
ale może przez rok ktoś też miał podobny zgryz.
HP5+ / DD-X / D-76
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
HP5+ / DD-X / D-76
A są negatywy przejściowe?
Albo, jaki negatyw jest docelowy? To zawsze jest połowa drogi do obrazu pozytywowego.

Tak czy owak w obu tych wywoływaczach będzie ok. W D76 będzie trochę bardziej miękko.
Poza tym takie rady to trochę jak o zupie. Jeden lubi ogórkową, drugi schabowego. Musisz sam spróbować, co bardziej Ci smakuje.
Albo, jaki negatyw jest docelowy? To zawsze jest połowa drogi do obrazu pozytywowego.

Tak czy owak w obu tych wywoływaczach będzie ok. W D76 będzie trochę bardziej miękko.
Poza tym takie rady to trochę jak o zupie. Jeden lubi ogórkową, drugi schabowego. Musisz sam spróbować, co bardziej Ci smakuje.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
HP5+ / DD-X / D-76
Oczywiście, zgadzam się. Mój problem jest taki, że zamiast najpierw odklepać na spokojnie ze dwie, trzy rolki i wymoczyć je w tym co mam, i popatrzeć na rezultaty, zawsze mam nieprzewidzianą akcję z materiałem, który ma wyjść. Stąd takie, nie pierwsze zresztą, pytanie.
HP5+ / DD-X / D-76
Ja polecam DDX. Mniejsze ziarno. Obraz "twardszy" bardziej hmm ja bym to nazwał "sterylny" - jeśli takiego oczekujesz.
- PanMigawka
- -#
- Kontakt:
HP5+ / DD-X / D-76
HP5+ zawsze wołam w świeżym D76. Dostaję drobne ziarno i odpowiedni kontrast. Kupuję oryginał z Kodaka. Używałem zamienników firmy 2M i efekty są różne w zależności od partii. Nie mniej wszystkie są super, a zwłaszcza D76d. Różnica cenowa niewielka, dlatego kupuję oryginał. Poza tym mieszałem samodzielnie D76, ale efekt końcowy bardzo zależy od jakości odczynników.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
@PanMigawka
HP5+ / DD-X / D-76
Hp5+ świecone na 200 plus Hc 110 1:63 i jest baardzo dobrze.