Dzisiaj skończyłam swoją pierwszą rolkę filmu (małoobrazkowy kolor). Wszystko byłoby super, aczkolwiek obawiam się, że jako dyletant w tej dziedzinie schrzaniłam sprawę. Otóż przy ponownym nakręcaniu filmu na rolkę, schował mi się on w jej wnętrzu. Spanikowałam i otworzyłam opakowanie otwieraczem, po czym film mi się wysunął i siłą rzeczy musiałam go ponownie nawinąć (ręcznie). Czy jest sens oddawania takiego filmu do labu?
Mam też drugie pytanie, czysto praktyczne: czy chcąc wywołać film muszę od razu robić odbitki? Czy z wywołanego filmu, dopiero po jakimś czasie będę mogła je zrobić w labie?
Wybaczcie za zapewne basicowo-głupie pytania, aczkolwiek jestem w tej dziedzinie kompletnym świeżakiem, a i nikt z rodziny czy bliższych znajomych nie miał z tego typu sprawami do czynienia.
Z góry dziękuję za odpowiedzi!
Pierwsza rolka do wywołania
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Na obydwa pytania odpowiedź brzmi, nie.
Film obraz rejestruje dzięki działaniu na niego światła, jeżeli to światło zadziałało na cały film, to jest on zaświetlony w całości, a nie tylko tam gdzie trzeba.
Po wywołani filmu, powiększenia można z niego wywołać wtedy kiedy się chce i w ilościach takich jak się chce.
Film obraz rejestruje dzięki działaniu na niego światła, jeżeli to światło zadziałało na cały film, to jest on zaświetlony w całości, a nie tylko tam gdzie trzeba.
Po wywołani filmu, powiększenia można z niego wywołać wtedy kiedy się chce i w ilościach takich jak się chce.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Jeżeli powyższe czynności zrobiłaś w zupełnej ciemności, to jest sens wywołania takiego filmu. Jeśli nie, to niestety materiał został zaświetlony a zdjęcia stracone.zork10 pisze:otworzyłam opakowanie otwieraczem, po czym film mi się wysunął i siłą rzeczy musiałam go ponownie nawinąć (ręcznie). Czy jest sens oddawania takiego filmu do labu?
Co do drugiego pytania - nie musisz robić powiększeń od razu, wywołany negatyw to swego rodzaju trwała "matryca" - o ile nie ulegnie zniszczeniu możesz robić kolejne odbitki w każdej chwili. Pozdrawiam.
Edit: O! Zgraliśmy się z Kolegą, całe szczęście, że odpowiedzi zgodne

-
- -#
Niekoniecznie. To znaczy niekoniecznie chowa się w całości do środka, można zwijać tak że końcówka pozostanie na zewnątrz - łatwiej wtedy film do koreksu czy maszyny załadować.
no tak, napisałem tak bo koleżanka zapewne oddaje do labu więc akurat w tym przypadku nie ma znaczenia i nie trzeba się tym przejmować ;)
zork10, Pasowaloby chociaż podziękować za odpowiedzi kolegów.
Statystyki użytkownika
Ostatnio aktywny:2 kwie 2017, o 19:25
Liczba postów:1
To troll.
Ostatnio aktywny:2 kwie 2017, o 19:25
Liczba postów:1
To troll.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150