Niewywołany Foton 135/36 DX, 100 ISO

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
nyxe
-#
Kontakt:

Niewywołany Foton 135/36 DX, 100 ISO

Post autor: nyxe »

Dzień dobry, to moja pierwsza wiadomość na forum, więc pozwólcie, że się przedstawię. Nazywam się Oliwia i niedawno powróciłam do fotografii analogowej za sprawą kursu fotografii i dostępu do laboratorium. Przypomniałam sobie, że mieliśmy w domu Smienę Symbol, więc poprosiłam mamę, żeby mi ją przysłała (mieszkam zagranicą). Parę dni temu dostałam paczkę i ku mojemu zaskoczeniu, w aparacie znalazłam niewywołany film! :shock: To właśnie tytułowy Foton 135/36 DX, 100 ISO. Musiał tam przeleżeć mniej więcej od końca lat 90, bo wtedy chodziłam na kółko fotograficzne do młodzieżowego domu kultury.
Jak łatwo się domyślić chciałabym go wywołać, ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji o potrzebnym do tego czasie. Zdaję sobie sprawę, że czas trzeba będzie wydłużyć, ale potrzebny mi jakiś punkt odniesienia. Chociażby do jakiego filmu jest najbardziej podobny. W laboratorium mam do dyspozycji wywoływacz kodaka.
Będę Wam wdzięczna za jakiekolwiek porady czy informacje :->
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Jeśli z lat 90-tych, jeśli 100 ASA i jeśli kasetka z kodem DX to może to być chyba tylko "Foton Black&White 100 Film". W wywoływaczu Kodak D-76 wywoływało się go w czasie 10-12 min (stock). Oczywiście 20 st. C.
Lux mea lex
Awatar użytkownika
nyxe
-#
Kontakt:

Tak, to ten film! Próbowałam dodać fotkę, ale "Niestety Limit na wszystkie załączniki na tym forum został przekroczony. Prosze skontaktować się z administratorem forum."

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/imag ... 8WAR6sPwwU
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Jak to powiedział kapral Wichura do Czereśniaka? "Trzymaj ze mną a Berlin zobaczysz"! Od siebie zwykłem dodawać - "zachodni!" :-D
Lux mea lex
Awatar użytkownika
nyxe
-#
Kontakt:

Haha wielkie dzięki. Postaram się w poniedziałek wywołać ten film, dam znać co z tego wyszło. A z Twojego doświadczenia, o ile wydłużyłbyś czas wołania?

[ Dodano: Śro 05 Sie, 2015 ]
Mam cykora przed wywołaniem tego negatywu :-P Wywoływacz, do którego mam dostęp to Kodak HC-110. Może ktoś kojarzy ile czasu potrzebowałby w nim ten mój nieszczęsny foton? Albo który z bardziej popularnych negatywów jest najbardziej podobny do Fotonu, żeby móc sprawdzić czas w necie? :roll:
ODPOWIEDZ