Nie potrafię w tej chwili odnaleźć przeczytanego kiedyś tekstu, ale widziałem gdzieś jak ktoś skalibrował negatyw fomy, w wyniku czego otrzymał czułość na poziomie 1/4 pudełkowej (to się pokrywa z moimi wnioskami kreślonymi "na kartce na kolanie w lesie" - przy scenach o normalnym, leśnym kontraście dopiero zejście do 100 dla fomy 400 powoduje, że jestem w stanie wywołać ładne, detaliczne cienie bez wysyłania świateł w kosmos przy wywołaniu rotacyjnym). Dla tak otrzymanej czułości kalibrujący pomierzył poprawki wynikające ze Szwarca. Były one podobne jak dla innych filmów. Tak, że to całe zamieszanie wynika m.z. z tego, że czułości pudełkowe podawane przez Fomę są mało warte. Tak czy inaczej, przy czasach wymagających poprawek, warto pomierzyć skrajne wartości sceny, bo często okazuje się, że światła to nie wymagają kompensacji, a cienie i owszem - dopiero notatka pozwala na dobranie czasu wywołania (wyhamowanie świateł).
Fomapan 200
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Fomapan 200
Fomapan 200
To jest cytat z pierwszego postu w tym wątku. Po lekturze wątku mam takie pytanie - dlaczego ludzie kupują filmy Fomy? Aspekt ekonomiczny, czyli cenę, proponuję pominąć (filmy innych producentów są niewiele droższe). Podobnie z pozoru oczywistą odpowiedz, żeby robić zdjęcia, też pomińmy. A więc dlaczego?
Fomapan 200
Dwukrotna różnica w cenie była dla mnie godna rozważenia.
Fomapan 200
ten? http://dadanmafak.blogspot.com/2012/12/ ... -lens.html
Dla mnie też.
Henry dlatego tak okrawam Twój projekt próbnika

od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Fomapan 200
Dokładnie, bardzo dziękuję (-:
U mnie też cena. Przy czym nie chodzi tu o jakieś wybitne skąpstwo. Ponieważ zabawa jest dla mnie nowa, to ciągle potykam się o własne nogi (pochyły, przesuwy w trakcie fotografowania, nierówności w trakcie wywołania). Na eliminowanie tych błędów i wyrabianie nawyków szkoda mi drogich materiałów. Co do wad arkusików filmu, to jak dotąd miałem szczęście. Wady kardynalne były na 4-5 arkuszach na 50-szutkową paczkę. A poza tym takie 40x50 z tych fomowych wynalazków na ścianie i tak mnie badzo cieszy

Fomapan 200
Pozwolę sobie przytoczyć z zalinkowanego tutaj wpisu :"Foma ma tak straszliwie brudna emulsję, że się nawet na stykówki nie nadaje." To się często zdarza?
Fomapan 200
Pstrykam w lesie - wszystko da się powtórzyć. A na to co się nie da, to mam pudełko Ilforda FP4.
Fomapan 200
W małym obrazku Foma 100 i 400 to są moje ulubione filmy. Nie wiem jak teraz, bo jakiś czas już nie kupowałem, ale ze 2 lata temu ładunek 36 klatek z puszki 30m Fomapana 100 kosztował ok. 6zł. Ale nie chodzi tylko o oszczędności, mnie urzeka estetyka zdjęć z tych filmów, z jakiegoś powodu kojarząca się z ORWO NP20/22/27.
W średnim formacie nie znalazłem uzasadnienia dla kupowania Fomy, bo FP4 i HP5 dopiero co dostałem po 17zł od świeżutkiej rolki.
Aha, no i jeszcze bezkonkurencyjny Fomapan R. Ale to już trzeba mieć fizia (jak ja) na ruchome obrazki albo przezrocza.
Fomapan 200
Ja zrobiłem na razie 2 zdjęcia na FOMIE 200 13x18cm i od razu zaniżyłem czułość do ISO160. 2 zdjęcia to jednak za mało, aby wyciągnąć wnioski, więc chciałbym się zapytać jaką czułość ustawiają Koledzy dla tych szitek.
Kolego @skpt, czy mógłbyś naprowadzić mnie na jakieś źródło informacji, gdzie mógłbym poczytać o wyliczaniu czasu wywoływania.
FOMA w karcie katalogowej podaje, że w ID-11 wywoływać 5-6min. I było by wszystko fajnie, gdyby nie fakt, że wywoływać trzeba w ciemno. Szitki FOMY mają tak gęste antyhalo, że nie sposób skontrolować stopnia wywoływania w trakcie moczenia.
Stąd moje pytanie zadane na początku, czy na podstawie pomiarów światła sceny i określeniu kontrastu, można szacunkowo wyliczyć skorygowany wywoływania.
Wiem, że jest taka aplikacja na komórkę, o której pisał chyba Kolega Hubert na swoim blogu. Niestety, ja mam komórkę "cegiełkę" i aplikacja odpada.
Ja kupiłem do nauki i na razie jestem zadowolony. Jak opanuję warsztat, to może przeniosę się na FP4. Na razie szkoda wyrzucać pieniędzy.
Fomapan 200
Nie potrafię Ci podać konkretnych czasów dla fomy 200. Nawet gdybym je miał (a nie mam, bo paczka arkusików fomy 200 leży i czeka na wolny czas od 2 miesięcy), to moje wywołanie (sposób mieszania, rotacja/przewrotki, temperatura) będzie inne niż Twoje. Procedury kalibracji negatywu są opisane w "mądrych książkach" lub w sieci. Np. w "Way beyond monochrome". Jeśli czytasz po angielsku i chcesz, to mogę posłać w P.W. skan kilku stron z tej książki w temacie. Ale to najwcześniej jutro.JohnH pisze: ↑03 lut 2020, 09:44 Kolego @skpt, czy mógłbyś naprowadzić mnie na jakieś źródło informacji, gdzie mógłbym poczytać o wyliczaniu czasu wywoływania.
FOMA w karcie katalogowej podaje, że w ID-11 wywoływać 5-6min. I było by wszystko fajnie, gdyby nie fakt, że wywoływać trzeba w ciemno. Szitki FOMY mają tak gęste antyhalo, że nie sposób skontrolować stopnia wywoływania w trakcie moczenia.
Fomapan 200
widzisz różnicę na czarnobiałym filmie naświetlanym o 1/3 EV obficiej?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"