Utyliazacja chemii
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
Utyliazacja chemii
Witam!
Nie wiem czy dobry dział.
Mój baniaczek do którego zlewam po każdym wywołaniu powoli zaczyna się nappełniać. Staram się raczej nie wylewać do toalety - nie jestem świadom czy może to nieść jakieś konsekwencje negatywne. Stąd też zakładam ten temat.
Dodam że używam konfekcjonowanych zestawów, rodinal, perceptol, utrwalacze różne i co jakiś czas może się zdażyć dichromian potasu . Może ktoś mnie oświecić?
Pozdrawiam
Radek
Nie wiem czy dobry dział.
Mój baniaczek do którego zlewam po każdym wywołaniu powoli zaczyna się nappełniać. Staram się raczej nie wylewać do toalety - nie jestem świadom czy może to nieść jakieś konsekwencje negatywne. Stąd też zakładam ten temat.
Dodam że używam konfekcjonowanych zestawów, rodinal, perceptol, utrwalacze różne i co jakiś czas może się zdażyć dichromian potasu . Może ktoś mnie oświecić?
Pozdrawiam
Radek
-
- -#
- Kontakt:
Wbrew nazwie w TYM temacie jest trochę o utylizacja (tak od 2/3 wątku)
- ypres.bass
- -#
- Kontakt:
eśli robisz tylko z konfekcją, moge wylewać do toalety. ale do sieci wodociągowej nie może dostać Pyro (pyrokatechin jest likwidacja biokolony w ściekach), a zwłaszcza nie będzie nigdzie dostać wysoce toksyczny chrom sześciowartościowy od dwuchromianu
informacje mam od znajomego, on uczę chemii na Uniwersytecie
Nie wiem jak w Polsce, ale w czechach się utrwalacz wykupuje w niektórych placów poboru (cca. 12kč(2zł)/litr)
informacje mam od znajomego, on uczę chemii na Uniwersytecie
Nie wiem jak w Polsce, ale w czechach się utrwalacz wykupuje w niektórych placów poboru (cca. 12kč(2zł)/litr)
Ostatnio zmieniony 01 maja 2012, 01:12 przez ypres.bass, łącznie zmieniany 1 raz.
- ypres.bass
- -#
- Kontakt:
Re: Utyliazacja chemii
a trzeba było w małych dawkach wylewać do klopa a nie kolekcjonować w baniaczku. chyba, że masz przerób jak lab foto z lat 80tych, w takim wypadku wycofuję pomysł z wylewaniem do klopa.rifley pisze:...
Mój baniaczek do którego zlewam po każdym wywołaniu powoli zaczyna się nappełniać.
...
p.
Utyliazacja chemii
Odgrzebię ponad pięcioletni temat, bo bardzo jestem ciekaw, a tylko ten znalazłem w wyszukiwarce. Mowa o roztworach do odbitek. Można jakimś dodatkiem zneutralizować chemię? A może zlanie wszystkich trzech roztworów do jednego pojemnika ją osłabi? Przerywam octem spirytusowym. Przerzucam się na jednorazową pracę z ilfordem multigrade, więc znacznie częściej będę musiał pozbywać się chemikaliów. Moja wiedza z dziedziny chemii jest bliska zeru, więc proszę o wyrozumiałość. Zaznaczę, że wątek podany przez Ramzes1702 nie jest odpowiedzią na zadane pytanie. Panowie piszą tam o nikłej szkodliwości chemii z jednej domowej ciemni w skali dużego miasta celem uspokojenia sumienia. Mnie konkretnie interesuje zneutralizowanie chemii.
Utyliazacja chemii
Nie zneutralizujesz jej poprzez mieszanie. Zrobisz po prostu to co by się z nią stało po wlaniu wprost do kanalizacji, też się zmiesza i nic poza tym.
Zmieszanie dwóch roztworów iluś tam substancji nie da w wyniku jednej neutralne dla środowiska substancji. Do tego potrzebna jest reakcja chemiczna w wyniku której związki chemiczne się zmienią.
Żeby łatwiej to zrozumieć wyobraź sobie, że robisz roztwór soli kuchennej w wodzie. Czyli chlorku sodu w wodzie. Po odparowani wody zostaje znowu chlorek sodu. To samo w przypadku np. fenidonu, czyli reduktora z wywoływacza, tak samo w przypadku tiosiarczanu, czyli utrwalacza. Po zmieszaniu tych roztworów i odparowaniu wody, jako osad zostanie mieszanina fenidonu, tiosiarczanu i soli kuchennej. Zupełnie tak samo jakbyś wymieszał ze sobą sól, fenidonu tiosiarczan.
By nastąpiła neutralizacja, substancje rozpuszczone w tych roztworach muszą ze sobą zareagować dając w wyniku tych reakcji chemicznych jakieś obojętne dla środowiska związki, a jeśli nie obojętne to przynajmniej nieszkodliwe lub biodegradowalne.
Przykładem reakcji chemicznej jest sam proces wywoływania, gdzie naświetlone bromek srebra przechodzi w srebro metaliczne (obraz fotograficzny) i brom, który, albo jako produkt uboczny rozpuszcza się w wodzie (wywoływaczu), albo wiąże się w nową substancję chemiczną z reduktorem. Tego nie jestem pewien, a jakoś nie potrafię w tej chwili znaleźć stosownego wzoru.
Możesz po prostu zlać zużytą chemię do baniek i oddać odpłatnie do utylizacji. Na pewno gzieś w Twojej okolicy jest zajmująca się tym firma.
Zmieszanie dwóch roztworów iluś tam substancji nie da w wyniku jednej neutralne dla środowiska substancji. Do tego potrzebna jest reakcja chemiczna w wyniku której związki chemiczne się zmienią.
Żeby łatwiej to zrozumieć wyobraź sobie, że robisz roztwór soli kuchennej w wodzie. Czyli chlorku sodu w wodzie. Po odparowani wody zostaje znowu chlorek sodu. To samo w przypadku np. fenidonu, czyli reduktora z wywoływacza, tak samo w przypadku tiosiarczanu, czyli utrwalacza. Po zmieszaniu tych roztworów i odparowaniu wody, jako osad zostanie mieszanina fenidonu, tiosiarczanu i soli kuchennej. Zupełnie tak samo jakbyś wymieszał ze sobą sól, fenidonu tiosiarczan.
By nastąpiła neutralizacja, substancje rozpuszczone w tych roztworach muszą ze sobą zareagować dając w wyniku tych reakcji chemicznych jakieś obojętne dla środowiska związki, a jeśli nie obojętne to przynajmniej nieszkodliwe lub biodegradowalne.
Przykładem reakcji chemicznej jest sam proces wywoływania, gdzie naświetlone bromek srebra przechodzi w srebro metaliczne (obraz fotograficzny) i brom, który, albo jako produkt uboczny rozpuszcza się w wodzie (wywoływaczu), albo wiąże się w nową substancję chemiczną z reduktorem. Tego nie jestem pewien, a jakoś nie potrafię w tej chwili znaleźć stosownego wzoru.
Możesz po prostu zlać zużytą chemię do baniek i oddać odpłatnie do utylizacji. Na pewno gzieś w Twojej okolicy jest zajmująca się tym firma.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Utyliazacja chemii
A propos utylizacji. W Warszawie utylizuje (min.błony i papier foto zawierające srebro i nie, przeterminowane odczynniki i przerobioną chemię) firma PMS Bartnicki. Od 60 litrów za friko, nawet dają swój baniak.
pozdr.,
A.
pozdr.,
A.