Przeymś to jeszcze raz.jac123 pisze:A jak masz w samochodzie olej pod kreską, to rozumiem że wymieniasz cały olej (no kto zabroni)? Czy też może dolewasz oleju?
Zdaje mi się, zapewne błędnie, że mamy do czynienia z samochodem, który ostatni raz na przeglądzie był 20 lat temu. Albo nigdy nie był, a ma już 30 albo więcej lat.
Oczywiście, że pomoże, tyle że do następnego przeglądu nie upłynie 20 lat, a 2 lata. Mało tego może się zrobić to o czym pisze wyżej rbit9n.jac123 pisze:Ja tak robiłem tzn dawałem 2-3 krople i pomagało.
A może niektórzy nie rozumieją, że pół godziny pracy i gram smaru nie warty jest ryzykowania 6 godzin pracy i zapłaty za czyszczenie szkła?jac123 pisze:(może nie wszyscy czytali ze zrozumieniem)
I właśnie z tego powodu należy go wymienić, a nie zasypywać krosty pudrem.jac123 pisze:To że obecnie obiektyw źle pracuje może być po prostu wynikiem starzenia się samaru, który pewnie ma już kilkadziesiąt lat i być może przez ten długi okres stracił swoje właściwości.
Nie można powiedzieć, że to normalne. Dobry smar do mechaniki precyzyjnej używany w normalnych warunkach klimatycznych zachowuje swoje właściwości w temperaturze od -10 do +30°C.jac123 pisze:To że na mrozie tężeje to można powiedzieć normalne, a w cieple robi sie bardziej płynny.