canon EF 50/1.0 a canon 50EF/1.2
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
canon EF 50/1.0 a canon 50EF/1.2
Witojcies psyjaciele . Mam poważne pytanie....czy powinienem kupić dość popularny obiektyw canona ef 50/1.2 czy zainwestowac w ef 50/1.0 . Powiedzmy , że różnica w cenie nie robi problemu , waga również . Zastosowanie ? - każde ! - PORTRET , KRAJOBRAZ , SPORT...no,powiedzmy , że ptaków w locie ( i gnieździe ) przynajmniej na razie fotografować nie będę . Czy ktoś może coś doradzić ? Bo wpisując w google hasło canon ef 50/1.0 komentarz jest tylko jeden , cytuje : spitolili go na maksa ( mowa o tymze obiektywie )
iob
canon 50/1.0 a canon 50/1.2
Cholera , nie umiem się tu "poruszać" ....canon 50 / 1.0 stosować ?..i owszem...jak na razie mam 50/1.4 i obok 28-300 3.5-5.6 L IS USM jest to najcześciej uzywany przeze mnie obietkyw . 28-300 L IS USM to może i nie szczyt osiągnięć , ale nie w sposób nadążyć ze zmianą obiektywów fotografując moja gromadkę dzieci . Mając 28-300 poświęciłem jakosc na rzecz wspaniałych ujec ( min,uśmiechów,zachowan itp - niepowtarzalnych czasem ) . Wracajac do 50/1.0 wydałbym te pieniądze , choćby po to , by w czterech scianach nie było konieczności używania lampy . Tylko pytanie czy z tym 50/1.0 nie jest cos nie tak .W koncu canon go wycofał z produkcji - może z powodu nikłej popularnosci a może z powodu wad o których jest sporo DOMYSłóW (ale nie PEWNYCH ! WIADOMOśCI ) . Znaleźć kogos kto miał 50/1.0 w dłoni graniczy z cudem i stąd mój problem . A co do "swiatła" to czasami w czterech ścianach róznica pomiędzy 1/30sek a 1/45 to naprawde sporo . Pozdrawiamku6i pisze:Powiem tak, szkła na oczy nie widziałem, w systemie Canona nie siedzę, ale tak na logikę, to różnica w ilości światła nie jest jakaś wielka, a w cenie porażająca. Inna sprawa, to czy masz zamiar używać tej f:1.0 w praktyce? Głębia ostrości będzie papierowa...
iob
A próbowałeś na http://canon-board.info/ sądzę że tam się znajdzie maniak, który naświetlał przez to szkiełko? Ja osobiście siedzę w C/FD, więc szczyt mojego stanu posiadania to 50mm 1/1,4 SSC.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Weź może zrób zdjęcie tym 50 1.4 na pełnej przysłonie (tzn. 1.4). Głębię ostości będziesz mieć taką, że jak ustawisz ostrość na ucho, to nos już będzie nieostry. A teraz wyobraź sobie, że na 1.0 głębia będzie jeszcze mniejsza.
Wydaje mi się, że trochę przesadzasz z tym poszukiwaniem jasności. Jeśli z 1.4 jest za ciemno, to po prostu zapal światło w pokoju
Jasne, że są sytuacje, kiedy dodatkowa jasność szkła się przyda, ale bez przesady. Poza tym zawsze możesz użyć czulszego nagatywu. Jeśli stac cię na takie szkło, to spokojnie możesz wybrać 2 drogi:
- kupić dobrego błyskograta, na pewno będzie przydatny
- po prostu kupić ten obiektyw i przetestować na własnej skórze. Jak Ci się nie spodoba, to sprzedasz z małą stratą (albo i zyskiem)
Wydaje mi się, że trochę przesadzasz z tym poszukiwaniem jasności. Jeśli z 1.4 jest za ciemno, to po prostu zapal światło w pokoju

- kupić dobrego błyskograta, na pewno będzie przydatny
- po prostu kupić ten obiektyw i przetestować na własnej skórze. Jak Ci się nie spodoba, to sprzedasz z małą stratą (albo i zyskiem)
Głębia ostrości zależy też od odległaści fotografowanego obiektu od aparatu.
Przy małej odległości jest niewielka, ala przy większej większa.
Np. może być tak, że fotografujesz swoje dziecko, które siedzi na kolanach teściowej. Dziecko będzie "ostre" a teściowa "rozmazana" - czyż to nie jest argument za jasnym szkłem?!
Przy małej odległości jest niewielka, ala przy większej większa.
Np. może być tak, że fotografujesz swoje dziecko, które siedzi na kolanach teściowej. Dziecko będzie "ostre" a teściowa "rozmazana" - czyż to nie jest argument za jasnym szkłem?!
no tak.. dla teściowej to jest głębia, ale nie ostości..sławoj pisze:Np. może być tak, że fotografujesz swoje dziecko, które siedzi na kolanach teściowej. Dziecko będzie "ostre" a teściowa "rozmazana" - czyż to nie jest argument za jasnym szkłem?!

Canon T70 + (28/2.8 50/1.8 135/3.5 soligor 300/4.5), Zenit E 79' (wersja olimpijska), Velbon Sherpa 450R
http://www.youtube.com/watch?v=94DeLrIU9Jw
http://www.youtube.com/watch?v=94DeLrIU9Jw
Witam.
Tu jest trochę dyskusji w temacie:
http://photo.net/equipment/canon/50-1.0.html
I tylko przytoczę podsumowujące zdanie: "There aren't too many good reasons to own a 50/1.0 but sometimes you really do need that extra stop..."
Ta znikoma głebia jednak robi wrażenie... Ale można mieć i mniejszą za mniejsze pieniądze...
Pozdrawiam, PH.
Tu jest trochę dyskusji w temacie:
http://photo.net/equipment/canon/50-1.0.html
I tylko przytoczę podsumowujące zdanie: "There aren't too many good reasons to own a 50/1.0 but sometimes you really do need that extra stop..."
Ta znikoma głebia jednak robi wrażenie... Ale można mieć i mniejszą za mniejsze pieniądze...
Pozdrawiam, PH.