Strona 1 z 1

Jajecznica - smażenie akutacyjne

: 21 gru 2008, 12:45
autor: suchar
Dziś w trakcie robienia jajecznicy wpadłem na pomysł, by spojrzeć na proces smażenia fotograficznie, innymi słowy: usmażyć jajecznicę akutacyjnie. Przyjmując, że smażenie trwa około 2 minut, wyglądałoby to tak:

-rozbijam jajka na patelnię
-zostawiam nieruszane przez pierwszą minutę
-po minucie kilka "przewrotek", by płynne miało się szansę bardziej usmażyć
-zostawiam patelnię w spokoju na kolejną minutę

Następnie przerywam proces wyłączając kuchenkę i po kilku minutach utrwalam za pomocą HCl. Płukanie następuje już "wewnątrz mnie".

I jak, myślicie, że się uda?

:-D

Wrzuciłem ten tekst na swojego bloga http://portretulicy.blogspot.com

: 21 gru 2008, 13:07
autor: piotr
Utrwalanie raczej za pomocą NaCl ... no chyba, że lubisz kwaśną jajecznicę ...

: 21 gru 2008, 13:17
autor: Leszeg
Chyba to było utrwalanie "żołądkowe" :-) Ale fekt końcowy będzie mocno sepiowany...

: 21 gru 2008, 13:44
autor: suchar
Żołądkowe, żołądkowe ;-) Co do tej sepii, to na razie mówimy o samym wywoływaniu. Efekt na papierze to wyższa szkoła jazdy...

Zapomniałem dodać, że NaCl służy do doprawienia procesu w trakcie mieszania ;-)