Tri-X 320 - KONIEC?

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

renes
-#

Post autor: renes »

bowie pisze:
renes pisze:No to czas robić zapasy bo ostatnio przerzuciłem się właśnie na Tri-x 320 pro.
czy to Ty kupiłeś setkę sztuk TXP 320 od gościa spod kibelka? :)
Tak :-) W zamrażarce 150 sztuk.
Obym nie stał się złym prorokiem, ale następny do odstrzału u Kodaka może być Plus-X 125.

A w sprawie Tri-x 320 a Trix-400, wystarczy trochę wysiłku aby znaleźć bardzo wiele porównań i komentarzy dotyczacych różnic pomiedzy tymi filmami, nie mówiąc o poruszeniu jaki wywołała ta decyzja Kodaka.
Awatar użytkownika
slawoj
-#

Post autor: slawoj »

renes pisze:Tak W zamrażarce 150 sztuk.
:shock:

Każdy materiał jest specyficzny w swoim rodzaju.
Ja na 320TXP mało fotografowałem, ale tylko ze względu na cenę.
JaZ99
-#
Kontakt:

Post autor: JaZ99 »

Porównanie T-MAX z Tri-X

http://www.steveanchell.com/index.php?o ... id=6&id=49

Jedna z wielu opinii o Tri-X:

http://photo.net/film-and-processing-forum/00J0dx

Mimo najszczerszych chęci nie znalazłem wielu tęskniących za Tri-X 320 (tylko emulsja, bez mowy o formacie 220).
Awatar użytkownika
slawoj
-#

Post autor: slawoj »

JaZ99 pisze:... Na pocieszenie: ILFORD ustanowił się kustoszem fotografii czarno-białej:
http://ilfordphoto.com/pressroom/latest.asp zapewniając, że nie zamierza likwidować produktów...
To należy go wesprzeć i kupować jego produkty. 8-)

Ps.
Mi negatywy ILFORD'a odpowiadają.
bowie
-#

Post autor: bowie »

renes pisze:
bowie pisze:czy to Ty kupiłeś setkę sztuk TXP 320 od gościa spod kibelka? :)
dobra lokata kapitału, za 5 lat będziesz je sprzedawał za 5 dych szuka ;)

a swoja drogą, to na moje pytanie o TXP 320 jakiś czas temu, gość spod kibelka powiedział, że nie ma, a tu proszę, dla Ciebie znalazło się set sztuk.
No i musiałem przepłacić za swój zapas, bo wiem po ile Ci puścił :(
renes pisze: Obym nie stał się złym prorokiem, ale następny do odstrzału u Kodaka może być Plus-X 125.
I tak się rodzą plotki, wspomniany wyżej gość wspomniał, że Plus-X ma być następny po TXP 320. Ponoć złożyłeś na niego kolejne duże zamówienie :)

Swoja drogą, muszę w końcu spróbować plusa, bo na razie moją podstawową setką jest szeroki APX, którego mam jeszcze co prawda spory zapas, ale kiedyś ten zapas się skończy
JaZ99 pisze: Mimo najszczerszych chęci nie znalazłem wielu tęskniących za Tri-X 320 (tylko emulsja, bez mowy o formacie 220).
Ja naprawdę nie wiem, co chcesz udowodnić i dlaczego tak sie uczepiłeś materiału, którego nie widziałeś na oczy
JaZ99
-#
Kontakt:

bowie pisze:Ja naprawdę nie wiem, co chcesz udowodnić i dlaczego tak sie uczepiłeś materiału, którego nie widziałeś na oczy
Wiesz - w sumie masz rację. ;)
Taką mam już naturę, że lubię się dowiadywać nowych rzeczy. Ot, ciekawość.
bowie
-#

JaZ99 pisze:Wiesz - w sumie masz rację. ;)
Taką mam już naturę, że lubię się dowiadywać nowych rzeczy. Ot, ciekawość.
Jak się chcesz dowiadywac nowych rzeczy, to kup kilka sztuk TXP i go wypróbuj. Co z tego, że ktoś pisze iż poprawiony tri-x to nie jest ten sam tri-x z końca lat 90-tych. Tamten trix jest przeszłością, a obecnego należy porownywać z innymi dostępnymi materiałami. Kto wie, może dla Ciebie TXP, nawet ten poprawiony, da lepszy rezultat od ulubionego negatywu. To jest materiał z pierwszej ligi i nawet jak Ci nie podejdzie, to potrzymaj go w lodówce i opchnij na allego za kilka lat z niezłą przebitką...
Nadal podtrzymuję twierdzenie, że dostępność TXP w formacie 220, nie była głównym kryterium jego używania. Gdyby materiał byl do kitu, to nikt by na nim nie robił tylko dlatego, że jest to jedyny negatyw cz-b w wersji 220
renes
-#

bowie pisze:
renes pisze:
bowie pisze:czy to Ty kupiłeś setkę sztuk TXP 320 od gościa spod kibelka? :)
dobra lokata kapitału, za 5 lat będziesz je sprzedawał za 5 dych szuka ;)

a swoja drogą, to na moje pytanie o TXP 320 jakiś czas temu, gość spod kibelka powiedział, że nie ma, a tu proszę, dla Ciebie znalazło się set sztuk.
No i musiałem przepłacić za swój zapas, bo wiem po ile Ci puścił :(
renes pisze: Obym nie stał się złym prorokiem, ale następny do odstrzału u Kodaka może być Plus-X 125.
I tak się rodzą plotki, wspomniany wyżej gość wspomniał, że Plus-X ma być następny po TXP 320. Ponoć złożyłeś na niego kolejne duże zamówienie :)

Swoja drogą, muszę w końcu spróbować plusa, bo na razie moją podstawową setką jest szeroki APX, którego mam jeszcze co prawda spory zapas, ale kiedyś ten zapas się skończy
Za 5 lat mam zamiar nim jeszcze fotografować, na pewno nie bedę sprzedawał 8-) Gdyby Plus-X 125 się kończył kupiłbym i jego 150szt i zamroził. Właściwie innych filmów oprócz tych dwóch klasycznych emulsji mi nie potrzeba. Szkoda że nie ma ich w formacie 9x12, na szczęście jest tu jeszcze HP5+ i FP4+
Podejrzewam - o ile nie sprzedam tego formatu i nie pozostanę wyłącznie przy 120 - to będzie następny większy zakup do zamrożenia bo to wymierający format a ja go lubię gdyż ma podobny stosunek boków do 6x9. Natomiast Plusa-X 125 na razie będę kupował powolutku po kilka sztuk przy wizycie :-) Za tydzień lub dwa ma je już mieć. Poprosiłem aby jeszcze postarał się sprowadzić Rollei IR 400. Filtr IR715 już zamówiłem.
bowie
-#

renes pisze:Gdyby Plus-X 125 się kończył kupiłbym i jego 150szt i zamroził. Właściwie innych filmów oprócz tych dwóch klasycznych emulsji mi nie potrzeba.
Klasyka, to jest to! Jako, że FP4 niespecjalnie mi podchodzi, to muszę spróbować plusa, by go sprawdzić i w razie czego zaopatrzyć się w większą ilość. Może byśmy połączyli siły składając jedno zamówienie i negocjując dobrą cene, jeszcze lepszą niż dostałeś na TXP?
Chłopaki z forum pentaxa bawią się we wspólne zamówienia za granicą i nieźle im to wychodzi, aż ich podziwiam za zorganizowanie. Swego czasu kupowali kodachromy, a ostatnio neopany http://pentax.org.pl/viewforum.php?f=3& ... da8dbc3948

A tak swoją drogą, w czym moczysz TXP? Ja do tej pory D-76, głównie 1+3, rzadziej w stocku. Chcę jednak spróbować go w HC-110
Jak oceniasz Plus-X? Na ile jest on podobny do TXP? W czym moczysz? I dlaczego plus, a nie inna setka?
renes pisze:Poprosiłem aby jeszcze postarał się sprowadzić Rollei IR 400. Filtr IR715 już zamówiłem.
ze dwie sztuki i ja bym wziął
renes
-#

bowie pisze:
renes pisze:Gdyby Plus-X 125 się kończył kupiłbym i jego 150szt i zamroził. Właściwie innych filmów oprócz tych dwóch klasycznych emulsji mi nie potrzeba.
Klasyka, to jest to! Jako, że FP4 niespecjalnie mi podchodzi, to muszę spróbować plusa, by go sprawdzić i w razie czego zaopatrzyć się w większą ilość. Może byśmy połączyli siły składając jedno zamówienie i negocjując dobrą cene, jeszcze lepszą niż dostałeś na TXP?
Chłopaki z forum pentaxa bawią się we wspólne zamówienia za granicą i nieźle im to wychodzi, aż ich podziwiam za zorganizowanie. Swego czasu kupowali kodachromy, a ostatnio neopany http://pentax.org.pl/viewforum.php?f=3& ... da8dbc3948

A tak swoją drogą, w czym moczysz TXP? Ja do tej pory D-76, głównie 1+3, rzadziej w stocku. Chcę jednak spróbować go w HC-110
Jak oceniasz Plus-X? Na ile jest on podobny do TXP? W czym moczysz? I dlaczego plus, a nie inna setka?
renes pisze:Poprosiłem aby jeszcze postarał się sprowadzić Rollei IR 400. Filtr IR715 już zamówiłem.
ze dwie sztuki i ja bym wziął
Plus-Xa niedawno odkryłem, szukałem czegoś mniej czułego jako kompana do Tri-xa 320, już się nastawiałem na Adoxa 100, ale trafiło na drugiego Kodaka kiedy obejrzałem trochę zdjęć, wzięły też względy praktyczne. Filmy wywołuję u kogoś kto zna się na tym lepiej ode mnie, ale tylko w D-76, ten mi wywoływacz całkowicie mi wystarcza. Plus-X jest bardzo podobny do Tri-xa ale ostrzejszy i bardziej kontrastowy, jeszcze bardziej wymagający dla poprawnej ekspozycji (tak samo jak Tri-x 320 w odniesieniu do Tri-x 400). Inne "setki", choćby T-max czy Delta, mimo, że ostrzejsze i z małym ziarnem nie pasują mi zupełnie, wyglądają plastikowo, z wymuskanymi przejściami tonalnymi. Lubię klasyczną, dawną czerń i biel. Adox jest jeszcze super.

Póki Plusa-X nie wycofują większych zapasów nie robię, tyle aby na ten rok starczyło. Ale jak zniknie możemy połączyć siły i całe zapasy z magazynów wykupić ;-) Teraz zbieram na dwa obiektywy.
JaZ99
-#
Kontakt:

Ciekawy wątek na APUG:

http://www.apug.org/forums/forum37/8877 ... 320-a.html

W skrócie: Tmax 100 naświetlony na EI 400 i wywołany w Xtolu 1+1 14 min daje efekt prawie identyczny z TXP (różnica jest tylko w ziarnie).
bowie
-#

Fajnie, tylko że trix jest trixem, bo ma ziarno :)
ODPOWIEDZ