Jaki format negatywu

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
taharii
-#

Post autor: taharii »

Ja próbowałem, mam niezłą gilotynę z blokadą rozmiaru ale cięcie po ciemku to masakra.
Dodatkowo moje kasety mają dość niewielką tolerancję, więc cięcie musi być perfekcyjne - odechciało mi się...
Awatar użytkownika
ModusOperandi
-#
Kontakt:

Post autor: ModusOperandi »

Pewnie, że docinałem - właściwie robię to cały czas. Kupuję listki w rozmiarze 18x24 i przycinam je dokładnie w połowie aby z jednego listka otrzymać 4 sztuki 9x12
Jeżeli zrobisz to bardzo dobrze - idealnie wpasują się w kasety.

Lampę z diodą czerwoną kupiłem dokładnie od tego gościa i dokładnie tę właśnie.
http://allegro.pl/halogen-led-10w-lampa ... 31315.html
Jestem bardzo zadowolony. W sumie czuję się jakbym oszukiwał, bo zwykle wszystko robiłem po ciemku (na tzw. 'macajewa') a teraz działam i widzę, co robię.
Światło tej diody nie ma żadnego wpływu na materiał - sprawdzone!

Gilotyna musi być oczywiście ostra i należy sobie wykonać docisk (deseczka owinięta delikatną tkaniną u mnie wystarczyła), tak aby ten przytrzymywał listek w trakcie cięcia. Dojdziesz do wprawy na spokojnie.
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
piday
-#

Post autor: piday »

tol2di pisze:
taharii pisze:W otworkach im więcej tym lepie - nie myślałeś o fotografowaniu na papierze bezpośrednio?
Myslalem ale na odwracalnym ilforda ale tani nie jest i tylko w barycie co na poczatek nie jest proste.
Możesz spokojnie wykorzystać zwykły papier fotograficzny i potem robić odbitki stykowe jak ze zwykłego negatywu (przykładasz oczywiście papiery emulsją do emulsji). Uwaga na papiery zmiennogradacyjne, bywają śmieszne efekty.
ODPOWIEDZ