Jak delta 100 to albo d76 albo hc110. Mnie te pary sie sprawdzaja.
co właśnie wywołałeś?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
co właśnie wywołałeś?
skiper75, no właśnie wołałem w HC-110 1:31 i na kilku klatkach mam podobne "zjawisko" jak u Szable. Delta szeroka naświetlana w P645n.
Fan Pentax'a.
co właśnie wywołałeś?
Ziarno mialem raczej na mysli. A plamki na delcie mialem na 4x5 reklamowalem wyslali mi inna paczke ale to samo. Odpuscilem 4x5 w delcie robie na tmax. O wiele bardziej pancerny negaty nie rysuje sie tak latwo jak delta itp. Na 120 w delcie nie mam zadnych plamekpowalos pisze:skiper75, no właśnie wołałem w HC-110 1:31 i na kilku klatkach mam podobne "zjawisko" jak u Szable. Delta szeroka naświetlana w P645n.
co właśnie wywołałeś?
Delta 100 @100, hc-110 1:31 6' 20° C. Naświetlane w Agfa Isolette II z obiektywem Apotar 85/4.5. Nawet ładnie wyszło chociaż naświetlałem wg zasady słonecznej "16" +1EV ze względu na śnieg. Gdy zeskanuję to coś wstawię.
Ostatnio zmieniony 12 lut 2021, 15:21 przez powalos, łącznie zmieniany 1 raz.
Fan Pentax'a.
co właśnie wywołałeś?
A ze tak dyletancko wyjade..... co to jest zasada sloneczna ?powalos pisze:Delta 100 @100, hc-110 1:31 6' 20° C. Naświetlane w Agfa Isolette II z obiektywm Apotar 85/4.5. Nawet ładnie wyszło chociaż naświetlałem wg zasady słonecznej "16" +1EV ze względu na śnieg. Gdy zeskanuję to coś wstawię.
co właśnie wywołałeś?
Nie zasada słoneczna, tylko słoneczna 16. https://pl.wikipedia.org/wiki/Regu%C5%8 ... 6%E2%80%9D
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
Łukasz Bakuła
co właśnie wywołałeś?
A ja słyszałem, że jak „słonko jasno świeci, przesłona osiem leci”.
Szesnaście wybija z rytmu ta rymowankę.
Pewnie to wynika z tego, że 15 DIN, to w czasach gdy powstawała było podstawowym materiałem fotograficznym.
Szesnaście wybija z rytmu ta rymowankę.
Pewnie to wynika z tego, że 15 DIN, to w czasach gdy powstawała było podstawowym materiałem fotograficznym.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
co właśnie wywołałeś?
To ja jednak sobie zmierze lol
co właśnie wywołałeś?
skiper75, po prostu przypominałem sobie tę starą zasadę. Przysłona "16" a migawka na odwrotność czułości filmu. Ponieważ nie chciałem robić na f=16 to ustawiłem f=11 i migawkę na 1/300 (najkrótsza dostępna w tym aparacie. Dodatkowo, ponieważ było bardzo słonecznie i śnieg wokoło to przysłonę ustawiłem na f=8 iczas na 1/300 i w ten sposób miałem +1EV. Najlepsze, to miałem ze sobą Gosena i ten pokazał dla f=8 czas: 1/500 więc po wprowadzeniu korekcji +1EV wychodziłoby "8" i 1/250.
Czasami warto sobie przypomnieć zasady z młodości. Pamiętam, że dawno temu, gdy nie było mnie stać na światłomierz to naświetlałem wg słynnej, obrotowej tabeli naświetlań. I nawet slajdy wychodziły prawidłowo. Ale w tej tabeli można było wprowadzić sporo zmiennych.

Fan Pentax'a.
co właśnie wywołałeś?
Nie no spoko. Poprostu lubie jednak mierzyc lol
co właśnie wywołałeś?
Sunny sixteen jest amerykańskie, a Sonne lacht, Blende acht – niemieckie. Skąd różnica? Może chodzi o szerokości geograficzne, na których leżą oba kraje? 

Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
Łukasz Bakuła
- technik219
- -#
co właśnie wywołałeś?
Jeszcze nie wywołałem, ale naświetliłem DELTA 100, apart BELFOCA II z obiektywem MERITAR 105/4.5 E. Ludwiga z migawką PRONTOR-S 1-1/250 sek. format 6x9 (brak wkładek na 6x6). Co ja nakląłem, bo nie mogłem dojrzeć przez okienko podglądu znaków na papierze błony. W tym filmie to wygląda tak jakby ktoś napisał je ołówkiem i poprzez czerwony filtr niemal ich nie widać. Jedno z pewnością opuściłem. Poniżej ja ustrzelony przez połowicę małym Nikonem S33. Drugi aparat na mojej szyi to Yashica Electro 35 FC a w niej Ilford Pan F 400. Oczywiście mały obrazek
Ostatnio zmieniony 14 lut 2021, 21:01 przez powalos, łącznie zmieniany 1 raz.
Fan Pentax'a.
co właśnie wywołałeś?
powalos, mmm Belfoca...
Mój dziadek ją miał, nie wiem czy dokładnie ten sam model ale teraz już się nie dowiem
Mój dziadek ją miał, nie wiem czy dokładnie ten sam model ale teraz już się nie dowiem
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Terry Pratchett – Maskarada
co właśnie wywołałeś?
Imperitus, było ich kilka odmian. Najbardziej rozpowszechniona chyba była wersja "JUNIOR". Miała migawkę o czasach: 1/25-1/100 oraz "B" i "T".
Fan Pentax'a.