Mieszek DIY
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Mieszek DIY
Chciałbym wykonać samodzielnie mieszek do formatu 6x9, wiem że na forum sa osoby które robiły coś takiego do LF. Czy wykonanie mniejszego mieszka wiaże się z jakimiś większymi trudnościami? W ogóle opłaca się za to zabierać? I jeszcze ostatnie pytanie, jakiego materiału najlepiej użyć? Wiem że w internecie jest parę stron o tym, ale wszystkie chyba mówiły o wielkim formacie a ja wolałbym dowiedzieć się od kogoś bezpośrednio. Oczywiście chodzi o taki który się zwęża, co chyba będzie w wykonaniu trudniejsze od prostego.
zrobiłem kilka miechów więc powiem Ci że nie jest to jakieś strasznie trudne,ale im większy miech tym łatwiej się robi
na początek poćwicz na zwykłym papierze,narysuj wzór,sklej całość i gnieć to aż wyjdzie miech(zwężający się jest trudniejszy do zaprojektowania,wykonanie jest podobne)
w środek daj jaknajczarniejszy i matowy papier jaki znajdziesz,na zewnątrz materiał(dobrze jak jest taki gumowany z jednej strony,ale nie jest to konieczne)albo bardzooooo cienką skórę
grubość wszystkich warst powinna wynieść ok 0.4-0.7mm,wiadomo,im cieniej tym łądniej będzie się całość składać
jeśli użyjesz materiał tkaninowy dobrze byłoby gdyby był lekko elastyczny,żeby "pracował" z miechem
klej dobrze jest użyć jakiś bardzo mocny w sprayu (ja używałem Boll i Den Braven)
na początek poćwicz na zwykłym papierze,narysuj wzór,sklej całość i gnieć to aż wyjdzie miech(zwężający się jest trudniejszy do zaprojektowania,wykonanie jest podobne)
w środek daj jaknajczarniejszy i matowy papier jaki znajdziesz,na zewnątrz materiał(dobrze jak jest taki gumowany z jednej strony,ale nie jest to konieczne)albo bardzooooo cienką skórę
grubość wszystkich warst powinna wynieść ok 0.4-0.7mm,wiadomo,im cieniej tym łądniej będzie się całość składać
jeśli użyjesz materiał tkaninowy dobrze byłoby gdyby był lekko elastyczny,żeby "pracował" z miechem
klej dobrze jest użyć jakiś bardzo mocny w sprayu (ja używałem Boll i Den Braven)
Inspiration exists,but it has to find you working - Pablo Picasso
- ypres.bass
- -#
- Kontakt:
bardzo dobry klej w sprayu jest 3M i jako material "sandwich" z płótno introligatorske Mondial(Baltex) - źebra z twardego papieru - Mondial
w Czechach Mondial (link) moźno kupić w II.jakości za 30kč(5zl)/m
ale trzeba znaleźć dostawcę w Polsce...
w Czechach Mondial (link) moźno kupić w II.jakości za 30kč(5zl)/m
ale trzeba znaleźć dostawcę w Polsce...
Ostatnio zmieniony 30 mar 2012, 20:06 przez ypres.bass, łącznie zmieniany 1 raz.