Kodak

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Yoora
-#

Kodak

Post autor: Yoora »

Jak ktoś używa filmów Kodaka niech przeczyta"
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... n=10199882
Nie znam się na tamtejszym prawie upadłościowym, więc nie chcę siać jakiejkolwiek paniki. Ale wiadomość jest smutna
Pozdrawiam

Jurek
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Re: Kodak

Post autor: nord »

Yoora pisze:Jak ktoś używa filmów Kodaka niech przeczyta"
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... n=10199882
Nie znam się na tamtejszym prawie upadłościowym, więc nie chcę siać jakiejkolwiek paniki. Ale wiadomość jest smutna
już sie naczytałem :( i jakos oswoiłem z myślą, ze może braknąc Tmaxa i Trixa.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Natura nie znosi próżni. Albo się Kodak podzieli, albo ktoś wykupi technologię. Ja jestem spokojny.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

J.A. pisze:Natura nie znosi próżni. Albo się Kodak podzieli, albo ktoś wykupi technologię. Ja jestem spokojny.
nooo fakt, Agfa też nie umarła, szkoda tylko że z dawnej świetności tylko marka została.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

hmmm... http://www.kodaktransforms.com/ tu nie piszą, że właśnie upadli.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
J.A.
-#

nord pisze:
J.A. pisze:Natura nie znosi próżni. Albo się Kodak podzieli, albo ktoś wykupi technologię. Ja jestem spokojny.
nooo fakt, Agfa też nie umarła, szkoda tylko że z dawnej świetności tylko marka została.
No fakt. A co ze swej świetności miała do zaoferowania czego z powodzeniem nie dało się zastąpić? APXy, RSXy? Agfa już w czasach czysto analogowych, praktycznie schodziła z rynku fotochemicznego, wzraźnie ciążąc w kierunku drukarstwa itp systemom obrazowania.
Awatar użytkownika
KAPA
-#
Kontakt:

Post autor: KAPA »

Oni chyba dlatego upadają, że nie było chętnych na zakup patentów. Filmy mogą z rynku zniknąć. Szkoda, bo się wybór zawęzi.
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

J.A. pisze:
nord pisze:
No fakt. A co ze swej świetności miała do zaoferowania czego z powodzeniem nie dało się zastąpić? APXy, RSXy? Agfa już w czasach czysto analogowych, praktycznie schodziła z rynku fotochemicznego, wzraźnie ciążąc w kierunku drukarstwa itp systemom obrazowania.

nie rozumiem twojego uporu godnego maniaka. doskonale rozumiesz o czym pisałem. tak jak nowej Agfy nie da sie porównac do dobrej starej (może to będzie dla ciebie bardziej czytelne) tak może, powtarzam może przytrafic sie Kodakom.

byc może taki stan będzie ci odpowiadać i będziesz spokojny i zadowolony ale spróbuj choć sobie wyobrazić, że to nie jest standart do którego należy równać.

aa i jeśli obecnie sprzedawane APX'y są wg ciebie porównywalne do tych z przed lat, to ja ci zwyczajnie gratuluje.. czegokolwiek.

może się okazać że do żóltej folii będą pakować coś pokroju shanghai'a gp3 i rozumując po twojemu będziesz zadowolony.. pisze kodak? pisze!! zatem w czym problem ?
Ostatnio zmieniony 19 sty 2012, 14:12 przez nord, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

nord pisze: nie rozumiem twojego uporu godnego maniaka.
Jakiego uporu? piszesz tak jakbym przez dziesięć mail powtarzał coś jak mantrę. Wyluzuj
nord pisze: doskonale rozumiesz o czym pisałem. tak jak nowej Agfy nie da sie porównac do dobrej starej (może to będzie dla ciebie bardziej czytelne) tak może, powtarzam może przytrafic sie Kodakom.
Nie mam pojęcia. Nigdz nie robiłem na APXach. A RSX II też nie był tym co lubiłem najbardziej.
nord pisze: byc może taki stan będzie ci odpowiadać i będziesz spokojny i zadowolony ale spróbuj choć sobie wyobrazić, że to nie jest standart do którego należy równać.
Jaki standard? Bo wyraźnie wkładasz w moje usta słówa których nie wypowiedziałem.
nord pisze:
aa i jeśli obecnie sprzedawane APX'y są wg ciebie porównywalne do tych z przed lat, to ja ci zwyczajnie gratuluje.. czegokolwiek.
Nie powtarzaj się. Nie wiem jakie były stare, oraz nie wiem jakie są nowe.
nord pisze:
może się okazać że do żóltej folii będą pakować coś pokroju shanghai'a gp3 i rozumując po twojemu będziesz zadowolony.. pisze kodak? pisze!! zatem w czym problem ?
Problem w tym, że nord czyta między wierszami, a że tam nic nie ma to zmyśla.

BTW to Ty zaniżasz poziom kupując GP3. Gdyby nikt tego nie kupował to i tego by nie było.
BTW2 Wypowiedziałem tylko swoje zdanie w temacie. Wolno mi je mieć. Nie musisz się z nim zgadzać. Ale też nie musisz mnie od maniaków w drugim poscie wyzywać.

EOT.
Ostatnio zmieniony 19 sty 2012, 14:56 przez J.A., łącznie zmieniany 3 razy.
Yoora
-#

Post autor: Yoora »

Panowie, mam do Was prośbę - więcej luzu. Tak będzie zdrowiej dla Was i dla czytających :mrgreen:
Pozdrawiam

Jurek
Awatar użytkownika
xneon
-#

Post autor: xneon »

http://www.aparaty.tradycyjne.net/forum ... =86453&g=2 proponuję nie użalać się bez znajomości tematu, bo o filmy raczej nie ma co się bać
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

nord, J.A., wyluzujcie, albo będziemy Was musieli na urlop wysłać do czasu ochłonięcia. nie pierwszy raz nakręcacie się na siebie nawzajem.
kolego, czy ty czasem nie przesadzasz?

nasza dyskusja pewno nie jest w stylu "wzajemne wazelinowanie" ale nikt nikogo nie obraża, nie używa wulgaryzmów a że mamy odmienne zdania to je wyrażamy. jeśli to forum służy do czegoś innego proszę o pouczenie.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez nord, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
enthropia
-#

Post autor: enthropia »

nie przesadzasz? Nie jesteśmy w Hajd Parku?

nord, ja bym na Twoim miejscu uważał. ;-)
Tak na marginesie, to na forum kwanona za tego typu rozmowę zbanowali mnie na pół roku. Teraz już wiem, dlaczego wolę to forum. ;-)

A co do Kodaka. Była wyprzedaż na patenty, sprzedali matryce, sprzedali emulsję czy coś tam jeszcze, pewnie po to, aby ograniczyć koszty. Jak widać, nie wystarczyło.
Ciekawi mnie najbardziej co to teraz z Kodakiem będzie. Bez D-76 przeżyję, ale T-maxy to lubiłem...
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez enthropia, łącznie zmieniany 3 razy.
Pozdrawiam, Bartek.
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

autocenzura :)
Ostatnio zmieniony 19 sty 2012, 17:47 przez nord, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
jac123
-#

ban

Post autor: jac123 »

Ta jest zbanować ich, najlepiej wszystkich użytkowników KOREXU, to i spokój będzie.
ODPOWIEDZ