Witam.
nie mogę nigdzie w prosty sposób na forum znaleźć informacji o źródłach pozyskania materiałów do formatu 4x5.
Może macie jakieś sprawdzone źródła poza ebayem...
Podobno w USA materiały daje się kupić dużo taniej....
Wszelkie informacje mile widziane.
pozdr.
4x5 źródła negatywów, slajdów,
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Tu maja dobre ceny, lecz nie wiem czy wysyłają do Polski - musisz sprawdzić: http://www.freestylephoto.biz/#.
tak, da sie kupic taniej, ale koszt wysylki moze byc wysoki. freestyle wysylaja fedex'em albo priority mail. fedex jest drogi jesli chodzi o wysylki miedzynarodowe. mail moze kosztowac od $13 do $40. zalezy w co to zapakuja (sa roznej wielksci pudelka zobacz sobie na usps.com ), a freestyle pakuja wysylki porzadnie. po prostu napisz do nich i zapytaj, albo zadzwon.
w usa jest jeszcze bardzo dobry sklep www.bhphotovideo.com/ i www.adorama.com/ niestety nie wiem jak u nich z wysylkami. pewno wysylaja, ale ten koszt wysylki...
ja, bedac w polsce, zaopatrywalem sie w fotoimpex.de, wysylka do polski byla 20 euro (plus podatek, jak to w eurokolchozie). paczke mialem w 3 dni po zlozeniu zamowienia (jak towar byl na magazynie, bo raz mi sie zamowilo cos czego nie bylo na magazynie i po tygodniu anulowalem zamowienie bez problemow z ich strony). maja duzy wybor.
poza tym sa jeszcze polskie sklepy internetowe, z dostepnoscia filmow 4x5 raczej nie ma problemu.
p.
w usa jest jeszcze bardzo dobry sklep www.bhphotovideo.com/ i www.adorama.com/ niestety nie wiem jak u nich z wysylkami. pewno wysylaja, ale ten koszt wysylki...
ja, bedac w polsce, zaopatrywalem sie w fotoimpex.de, wysylka do polski byla 20 euro (plus podatek, jak to w eurokolchozie). paczke mialem w 3 dni po zlozeniu zamowienia (jak towar byl na magazynie, bo raz mi sie zamowilo cos czego nie bylo na magazynie i po tygodniu anulowalem zamowienie bez problemow z ich strony). maja duzy wybor.
poza tym sa jeszcze polskie sklepy internetowe, z dostepnoscia filmow 4x5 raczej nie ma problemu.
p.
materiały są dostępne - to wiem...
Ale chodzi mi o to, aby zejść ze slajdem 4x5 poniżej 2 USD,
Podobno w stanach są sklepy gdzie daje się kupić packi po 100 szitek,
w rozsądnych cenach. U nas jak widzę opakowania to po 10 lub 20 szt.
Pewnie jest tak samo z b&w...
Gdyby cena była dobra kupiłbym paczkę po 100 szt velvi, provi i asti i miałbym zapas na rok...
szukam po prostu źródła..
Ale chodzi mi o to, aby zejść ze slajdem 4x5 poniżej 2 USD,
Podobno w stanach są sklepy gdzie daje się kupić packi po 100 szitek,
w rozsądnych cenach. U nas jak widzę opakowania to po 10 lub 20 szt.
Pewnie jest tak samo z b&w...
Gdyby cena była dobra kupiłbym paczkę po 100 szt velvi, provi i asti i miałbym zapas na rok...
szukam po prostu źródła..
na jebaju pojawiają się kodaki - slajdy i velvie 50 pakowane po 100 szt. i wtedy wychodzi quikload koło 4USD za szt. Daje rade znaleźć 200 szt ektachromów po 3 USD za szt.
Ale podobno w stanach daje rade gdzieś w granicach 2 USD. Transport to nie problem
Polamerem paczka slajdów wyjdzie koło 20 USD.
Jakby brać 200 szt to pewnie chętni się w polsce znajdą co by podzielić..
Ale podobno w stanach daje rade gdzieś w granicach 2 USD. Transport to nie problem
Polamerem paczka slajdów wyjdzie koło 20 USD.
Jakby brać 200 szt to pewnie chętni się w polsce znajdą co by podzielić..
Jeszcze mogę dodać dwa sklepy: http://www.badgergraphic.com/ oraz http://www.mpex.com/ . Obydwa godne polecenia.