Sigma APO DG 70-300 - czyszczenie

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
sokol07
-#
Kontakt:

Sigma APO DG 70-300 - czyszczenie

Post autor: sokol07 »

Witam wszystkich!
Temat umieściłem tutaj, ponieważ szkło jest stworzone z myślą o aparatach cyfrowych i nie sądzę, żeby miał z nim ktoś styczność jako z optyką do analoga.
Przechodząc do rzeczy: zdobyłem dość tanio ten obiektyw. Jest naprawdę fajny, dobrze się sprawdza. Ma niestety jeden pyłek za przednią soczewką. Nie ma on wpływu na zdjęcia i jest niewidoczny na nich, ale nie mogę zasnąć spokojnie z myślą, że on tam gdzieś jest... :-D
Czy ktoś może kiedyś czyścił którąś z nowych, długich sigm i ma jakieś doświadczenie, jak się dostać za przednią soczewkę?
W starych szkłach problemu nie było: odkręcić pierścień przy soczewce i wyjąć. A teraz wszystko to plastikowe, nacięć na pierścieniu nie ma, zaczynam wątpić, że jest w ogóle możliwość dostanie się tam od przodu obiektywu...
Awatar użytkownika
jac123
-#

odp.

Post autor: jac123 »

To jest APO Macro DG? Miałem taki podpięty do EOSa 50. Daje radę, ale tylko w środkowej części zooma.
Co zaś do pyłka , to może trzeba odkręcać pierścień z przodu gumką , jeśli nie ma nacięcia. Tak to się robi, no ale może w tych nowoczesnych obiektywach jest jakiś inny patent.
Lepiej jednak daj spokój jeśli jest on malutki.
Awatar użytkownika
powalos
-#

Post autor: powalos »

sokol07 pisze:Witam wszystkich!
Temat umieściłem tutaj, ponieważ szkło jest stworzone z myślą o aparatach cyfrowych i nie sądzę, żeby miał z nim ktoś styczność jako z optyką do analoga.
U Sigmy obiektywy z oznaczeniem DG są budowane pod "pełną klatkę analogową" z optymalizacją do aparatów cyfrowych. ;-) Pzdr.
Fan Pentax'a.
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

sokole, to jest tak słaby obiektyw, że lepiej się go pozbyć. ja wytrzymałem z tym cudem ok miesiąca. a kolejnym cudem było to, że sprzedałem za tyle za ile kupiłem.
Awatar użytkownika
sokol07
-#
Kontakt:

Post autor: sokol07 »

nord, ja bym się kłócił - jak na razie nie mam żadnych powodów do narzekania na niego. Nie jest to może seria Art, ale daje radę. Faktycznie, powyżej 200mm nie jest żyletowaty, ale nie mam większych zastrzeżeń.
Nie wiem jak pod innymi systemami, ale z Pentaxem k-5II jest w porządku.
Na nic lepszego i tak nie miałem pieniędzy, a akurat udało mi się sprzedać Pentaxa-FA 70-200. Z tym to dopiero mi się współpraca nie układała...
Z obiektywami trochę jak z samochodami: są tacy, co i Malucha kochają. ;-)
jac123, i tak radzi sobie lepiej niż wszystkie nowe Tamrony, Pentax DA czy Sigma nieAPO. Alternatywnie do niego rozważałem Vivitara Series 1 (pilnie potrzebowałem czegoś, co wypełniłoby mi lukę po sprzedanym 70-200).
I Vivitara też kiedyś zdobędę, tylko najpierw muszę go sobie na spokojnie "obmacać" i upewnić się, że będzie mi "leżał".
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

No chyba, że to ci pasuje, a wówczas nic mi do tego :roll:
ODPOWIEDZ