Witam,
W związku z tym że nie udało mi się zakupić żelu do skanowania na mokro, zaczynam archiwizację na sucho.
W związku z tym mam kilka praktycznych pytań.
1. Do przyklejenia używam zwykłej taśmy klejącej ? Zakładam że tak:-)
2. Czego powinienem używać do mycia będna żeby nie uszkodzić go?
3.Czym zmyję pozostały klej na filmie?
4. Czytałem też że należy używać jakiegoś sprayu leczącego pierścienie:-) na skanie( coś zamiast szybek anty n) czy to jest konieczne?
Mam mnóstwo pytań dotyczących oprogramowania , ale tego niestety nie da się zdalnie:-(.
Będę wdzięczny za wszystkie wskazówki:-)
Skanowanie na bębnie
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Skanowanie na bębnie
Zeiss I(N)ikon
https://podologiapoznan.pl/
Pozdrawiam
Adam
https://podologiapoznan.pl/
Pozdrawiam
Adam
odp.
Wątpię żeby tu ktoś dysponował skanerem bębnowym, ale może się mylę.
Najlepiej zwrócić się bezpośrednio do producenta skanera albo firmy , która takie usługi oferuje, może pomogą.
Co zaś do przyklejania zwykłą taśmą klejącą filmu, a następnie czyszczenie go , to słabo to widzę, myślę że możesz uszkodzić film.
Najlepiej zwrócić się bezpośrednio do producenta skanera albo firmy , która takie usługi oferuje, może pomogą.
Co zaś do przyklejania zwykłą taśmą klejącą filmu, a następnie czyszczenie go , to słabo to widzę, myślę że możesz uszkodzić film.
Absolutnie nie. Albo Scotch Magic, albo taka elektrotechniczna, sprzedawana w castoramach itd w paczkach - czerwona, zielona, niebieska i żółto-zielona.Adams pisze:1. Do przyklejenia używam zwykłej taśmy klejącej ? Zakładam że tak:-)
Ja używam Tetenal Grapchic Arts Filmcleaner. (Mogę Ci odsprzedać jedną litrową butelkę).Adams pisze:2. Czego powinienem używać do mycia będna żeby nie uszkodzić go?
Do tego służy właśnie żel którego nie udało Ci się kupić. Nie używaj Tetenala antinewton spray, bo się zupełnie do tego nie nadaje.Adams pisze:4. Czytałem też że należy używać jakiegoś sprayu leczącego pierścienie:-)
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Tetenal Grapchic Arts Filmcleaner.Adams pisze:A powiedz mi proszę jeszcze czy ewentualnie czyścić film?

Niestety nie i to zaczyna być poważny problem. Ale myślę, że coś się znajdzie. Ciągle jeszcze mam trochę SDS anti newton oil. (SDS - Scanner Drum Service). jest to jakaś parafina lub nafta. Ale niestety nie wiem czy to zastąpić.Adams pisze:Może wiesz gdzie kupić żel:-)
Ale jajo. Ich strona znowu zaczęła działać.>klik< mają wszystko, nawet taśmę montażową.
Czujesz się na siłach napisać w języku Goethego?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150