Warto obejrzeć przed zakupem czy to kieva czy hasselblada. Wnioski pozostawiam do wyciągnięcia osobiście.
Na temat Kieva 88 to już jakiś czasem temu przejrzałem wszystkie dostępne materiały w sieci. Aparat zresztą mam w rękach. Niestety sprawny inaczej, pomimo zapewnień sprzedawcy. Zwrot. Jestem emerytem i stać mnie tylko na Kieva 88, który mi odpowiada. Z posiadanego już Kieva 60 TTL jest zadowolony. Spisuje się doskonale a ten klocek mi się podoba. No i co zrobić?
St. fotograf, basista. Minolta XD7, Minolta XD5, Minolta 600 si classic, Minolta Dynax7, Praktica B100, Praktica B200, Kiev 60 TTL
jaroz pisze: ↑26 wrz 2025, 21:32
Warto obejrzeć przed zakupem
Warto obejrzeć kupowany egzemplarz. A film? Niekoniecznie. Jeśli autor filmu porównuje jasność obrazu na matówce przypisując ją do aparatu to słabo to wypada.
raczej efekty pracy należało by porównywać bo to co gołym okiem ns sprzęcie widać to widać.
jaroz pisze: ↑27 wrz 2025, 09:53
efekty pracy należało by porównywać
Rzecz w tym, że matówkę można wymienić. Te super jasne do Hasselblada kosztują do kilkuset dolarów i są trudno osiągalne. Porówanie tych dwóch aparatów to taka jutubowa zabawa, podobnie jak zorki i leiki, albo wołgi i mercedesa (z dobrych czasów tej marki).
No jasne ,że można wymienić. Tych jasnych, trudno osiągalnych, jest cała masa dostępna na ebay . Jedyne co się zgadza to cena. I co chcesz, ze gościu przecenil kieva czy niedocenil tego drugiego? Przeciez wyraźnie wypunktowal wszystkie mankamenty. MZ zrobione uczciwie i nie zmienia tego przytoczona przez ciebie sytuacja z matówką. Przecież wszyscy wiemy, ze do czynienia mamy z aparatem modułowym, a jesli tak to te moduly mozna . . . Co mozna? No wymienić mozna. Prawda?
Dlatego tez piszę o porównywaniu efektów. No bo jak można porównać aparat z migawka centralną to takiego zwykłego shuttera? Mo można, ale to nieporównywalne jest.
jaroz pisze: ↑27 wrz 2025, 10:31
Tych jasnych, trudno osiągalnych, jest cała masa dostępna na ebay .
Jasne. Pomijając chińskie, skupiając się na Acute Matte - na używanych, nowych już dawno nie ma. Są drogie, czasem przesadnie: https://www.ebay.com/itm/357670654557?_ ... R8quqKmxZg z opisem "There are some scuffs. "
MinosKKM pisze: ↑27 wrz 2025, 13:47
Ktoś się zamienił głowami z tą ceną
Cena spoko. W porównaniu z "nówka sztuka" tzn jeszcze nie rozpakowany za 10 tys funtów lub edycja rocznicowa w kolorze rubinowym że złoceniami za 20 tys. Japończycy słyną z zadbanego sprzętu w dobrej cenie. Problem jest clo i VAT , który trzeba zapłacić. I żadnych faktur beż ich vatu nie dostaniesz.
jaroz pisze: ↑27 wrz 2025, 10:31
Tych jasnych, trudno osiągalnych, jest cała masa dostępna na ebay .
Jasne. Pomijając chińskie, skupiając się na Acute Matte - na używanych, nowych już dawno nie ma. Są drogie, czasem przesadnie: https://www.ebay.com/itm/357670654557?_ ... R8quqKmxZg z opisem "There are some scuffs. "
a czego spodziewać się po 50 letnim sprzecie? Przecież to ktoś używał i nie wiadomo jak o to by dbał to i tak jakieś ślady użytkowania pozostaną. Trzeba mieć szczęście aby kupić dobrze i tanio. Z reguły jedno wyklucza drugie. Zwłaszcza w przypadku tego modelu. Trzeba było kupować 15 lat temu jak było tanio na zachodzie. Był taki czas, że za grosze sprzęt oddawali.
Nieaktualne. Kupiłem z bogatym wyposażeniem. 4 obiektywy, trzy kasety, uchwyt pistoletowy, pryzmat TTl, kominek i komplet filtrów do Wołny 80mm. Już po pierwszym filmie. Wywołany i zeskanowany. Migawka wypróbowana na wszystkich czasach. Szczelny, nie zaświetla. Chyba będzie dobrze.
St. fotograf, basista. Minolta XD7, Minolta XD5, Minolta 600 si classic, Minolta Dynax7, Praktica B100, Praktica B200, Kiev 60 TTL