Galeria - na każdy temat i dla każdego
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Galeria - na kazdy temat i dla kazdego
aka Nie zalapalem, ze to cytat
Tak mi się skojarzyło: https://www.youtube.com/watch?v=7vJ6p6g9QEU
aka
dawno nie oglądałem..

No to Ferrania P30 wywołana w POTA idzie na tapetę, tym razem ziarno mniejsze i w ogóle... Edukacyjnie pierwsze pod słoneczko, drugie ze słoneczkiem.
miki11 To tak bym to widzial. Pod sloneczko niedoswietlone, ze sloneczkiem poprawnie, ale nie ma efektu typu „ od razu widac, ze to Ferrania“. Gdybym mial zgadywac to typowal bym na Fomapana 100
oKuba, dzięki za opinię. W zasadzie opanowanie tego filmu na poziomie opanowania setki Fomapana to już jest komplement

Takiego efektu „cz-b filmu kinowego lat 60“ jakim ten material reklamuja. Ale ze tez nie udalo mi sie go osiagnac i powatpiewam mocno, czy z tej aktualnej Ferranii mozna taki uzyskac.
Ja w kazdym razie nie widze sensu uzywania tego materialu, ktory wedlug mnie niczym specjalnie sie nie rozni od innych, poza jego niedostepnoscia czy wysoka cena. Jesli mialbym do wyboru - nawet w tej samej cenie - to zdecydowanie wybralbym Fome
Pierwsze próby. Foma Ortho. Microphen stock. Pomimo, ze skróciłem czas, oraz ze był to siódmy negatyw w stocku to kontrast negatywu jest jak na moj gust jest trochę za duży. Oczywiście światło w samo południe, ale mimo wszystko. Kto wie czy D-23 nie bylby lepszym rozwiązaniem? Mam jeszcze 9 rolek, wiec cos poprobuje.

Powiedziałbym tak. Zupełnie przyzwoicie, ale szalu nie ma. W porównaniu z 1.4/50 nowej generacji to jednak sporo mu brakuje. Ale tez tego sie spodziewałem.