ciiii...bo panowie w kominiarkach wbiją ci się do domu powołując się na ACTA za rozprowadzanie tajnych danych na temat konstrukcji samolotów
nie kombinuj za wiele,bierz to w jakąś torbę,torebkę i w bagaż podręczny i już
dobrze będzie
Dobry slajd na podróż
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Tego się nie liczy, to się mierzy ;)Borys94 pisze:może, zauważ że te dane są policzone dla promieniowania w korytarzu powietrznym, nie uwzględnili gęstości obudowy samolotu bo tego nie idzie złapać w jeden paragraf, bo każdy samolot jest inny, ta dawka w kabinie jest o wiele niższa niż statystycznie na tej wysokości
Według danych znalezionych w internecie, jedno skanowanie bagażu podręcznego to dawka ok. 2 uSv. Lot na dużej wysokości to dawka od 3 uSv/h do 6 uSv/h. Żeby rodzaj samolotu miał znaczenie, musiałby być ołowiany ;) O dawce decydują tylko i wyłącznie czynniki kosmiczne. (przy okazji: próg uznawany za całkowicie bezpieczny dla człowieka to 1000 uSv/rok).
Tak na szybko znalazłem informację, że do prześwietlenia zęba wymagana jest dawka 150 uSv (co odpowiada 75 prześwietleniom bagażu).
Ostatnio zmieniony 09 mar 2012, 19:56 przez JaZ99, łącznie zmieniany 1 raz.
racja, już do mnie KGB w czarnej wołdze jedzie
, wiem najprostrze rozwiązania zawsze najlepsze
[ Dodano: Pią 09 Mar, 2012 ]
1 rentgen/ na rok to jest ok, może i racja, ale nie tylko ołów zatrzymuje promieniowanie, osm jest gęstszy od ołowiu i też chroni. ale nasze rozważania fizyczne lepiej zakończmy, bo jak z wcześniejszego postu wynika, po mnie już jadą, to było by dobrze żeby ciebie nie nie zabrali

[ Dodano: Pią 09 Mar, 2012 ]
1 rentgen/ na rok to jest ok, może i racja, ale nie tylko ołów zatrzymuje promieniowanie, osm jest gęstszy od ołowiu i też chroni. ale nasze rozważania fizyczne lepiej zakończmy, bo jak z wcześniejszego postu wynika, po mnie już jadą, to było by dobrze żeby ciebie nie nie zabrali

Podróżowałam samolotami paręnaście razy , filmy miałam zawsze w bagażu podręcznym, prześwietlano zawsze, nigdy nie było najmniejszego wpływu. Ostatnio byłam w pałacu prezydenckim i też prześwietlono torby bardzo dokładnie,ochroniarz powiedział, że nie ma takiej możliwości, żeby cokolwiek naświetlić.
Ten temat zawsze wraca jak bumerang przed wakacjami. :)
Widać w tym roku sezon zaczął się wcześniej...
Widać w tym roku sezon zaczął się wcześniej...
Wywołaj sobie film: https://sites.google.com/site/negfix8pl/film