problem ze ściągnięciem obiektywu

Problemy z doborem materiału, naświetlaniem w ciężkich warunkach.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

szisz
-#

problem ze ściągnięciem obiektywu

Post autor: szisz »

Posiadam aparat Canon AE-1 Program z zamontowanym obiektywem Tokina 1:2:8 28mm. Taki 'zestaw' dostałam, chciałam zmienić obiektyw na inny i nie wiem jak to zrobić. Początkowo starałam się intuicyjnie zrobić to tak jak we wszystkich aparatach, klikając przycisk po lewej na korpusie obok obiektywu i próbując obiektyw 'wykręcić' jednak on ani drgnął. Szukałam w instrukcji jak to zrobić, tam jednak pokazane było to na obiektywie canona który chyba miał jakiś inny system mocowania.

Bardzo proszę o pomoc, nie chcę zepsuć sprzętu próbując sama coś wykombinować...

Z góry dziękuję!
Awatar użytkownika
mrek
-#

Re: problem ze ściągnięciem obiektywu

Post autor: mrek »

szisz pisze:Posiadam aparat Canon AE-1 Program z zamontowanym obiektywem Tokina 1:2:8 28mm. Taki 'zestaw' dostałam, chciałam zmienić obiektyw na inny i nie wiem jak to zrobić. Początkowo starałam się intuicyjnie zrobić to tak jak we wszystkich aparatach, klikając przycisk po lewej na korpusie obok obiektywu i próbując obiektyw 'wykręcić' jednak on ani drgnął. Szukałam w instrukcji jak to zrobić, tam jednak pokazane było to na obiektywie canona który chyba miał jakiś inny system mocowania.

Bardzo proszę o pomoc, nie chcę zepsuć sprzętu próbując sama coś wykombinować...

Z góry dziękuję!
Tokinę zdejmiesz przekręcając w lewo pierścień, który jest najbliżej korpusu. Wtedy obiektyw wyjdzie z korpus.
Oryginalne szkła Canona zakręca się krótkim ruchem całego obiektywu, inne nasadza się na korpus i blokuje pierścieniem do lekkiego oporu (obiektyw się wtedy nie przekręca).
Przycisk na korpusie używasz tylko przy szkłach Canona, tych co się zatrzaskują na bagnecie.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

mrek pisze: Przycisk na korpusie używasz tylko przy szkłach Canona, tych co się zatrzaskują na bagnecie.
Kolego, cóż Ty jadasz, że takie brednie gadasz?
system FD jest blokowany albo przez pierścień (stary FD) albo przez zapadkę, zwalnianą przyciskiem na obiektywie (nowy FD), jak napisałeś w poprzedzającym zdaniu.
a ten przycisk na korpusie to przycisk podglądu głębi ostrości i majdrowanie obiektywem przy wciśniętym tymże, może się skończyć uszkodzeniem aparatu.

ps. oba typy obiektywów FD, są pokazane tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=YLd03OJYBOk

pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2011, 10:00 przez rbit9n, łącznie zmieniany 1 raz.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
mrek
-#

Post autor: mrek »

rbit9n pisze:
mrek pisze: Przycisk na korpusie używasz tylko przy szkłach Canona, tych co się zatrzaskują na bagnecie.
Kolego, cóż Ty jadasz, że takie brednie gadasz?
system FD jest blokowany albo przez pierścień (stary FD) albo przez zapadkę, zwalnianą przyciskiem na obiektywie (nowy FD), jak napisałeś w poprzedzającym zdaniu.
a ten przycisk na korpusie to przycisk podglądu głębi ostrości i majdrowanie obiektywem przy wciśniętym tymże, może się skończyć uszkodzeniem aparatu.

ps. oba typy obiektywów FD, są pokazane tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=YLd03OJYBOk

pozdrawiam!
Racja, kajam się i obiecuję więcej tego nie jeść.
W systemie FD na korpusie nie ma przycisku zwalniającego obiektyw. On jest na obiektywie, lub go nie ma gdy jest pierścień (stare FD).
Dopiero w systemie EOS przycisk zwalniający obiektyw jest na korpusie, stąd moja pomyłka.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
ODPOWIEDZ