Mam takie pytanie do was - jak wam się udaje (może jakieś patenty) łapać ostrość w punkt?
Nie śpieszy mi się - ostrożnie przelatuję skalę - w pewnym momencie widzę, że klin rozdzielający np. oczy powoli je łączy w całość. Oznacza to, że w tym momencie mam ostrość tam, gdzie chciałem. Kilka krotnie dałbym sobie uciąć torbę, że jest na bank dobrze a tu po wywołaniu i skanie okazuje się, że nie trafiłem. Czasami ostrość jest przed, czasami za - cholera mnie bierze wtedy. Czy to możliwe, że Kiev88CM ze szkłami Zeiss'a ma hmm przesunięty punkt ogniskowania?
Zauważyłem też, że czasami obiekt jest np ode mnie w odległości 2m - ogniskując przez kominek odległość na podziałce w obiektywie wskazuje np 3m
Stąd moje nieco wkurzające już mnie zakłopotanie.
Ostrość w punkt...
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
Ostrość w punkt...
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
ja ostrzę tylko i wyłącznie na matówkę, bo takie mam matówki w średniakach.
sprawdź, czy lusterko lub matówka leżą jak należy. po temu przykręć aparat do statywu, ustaw ostrość na matówce, otwórz migawkę i zablokuj w trybie B, otwórz pupkę i w miejsce filmu przyłóż kalkę lub matówkę, wtedy zobaczysz, czy to co jest ostre na matówce, jest również ostre w płaszczyźnie filmu. jeśli nie, to znaczyć może, że lusterko nie leży jak należy i trzeba by wyregulować. ewentualnie matówka leży nie tam gdzie trzeba i też będzie wyregulować to.
sprawdź, czy lusterko lub matówka leżą jak należy. po temu przykręć aparat do statywu, ustaw ostrość na matówce, otwórz migawkę i zablokuj w trybie B, otwórz pupkę i w miejsce filmu przyłóż kalkę lub matówkę, wtedy zobaczysz, czy to co jest ostre na matówce, jest również ostre w płaszczyźnie filmu. jeśli nie, to znaczyć może, że lusterko nie leży jak należy i trzeba by wyregulować. ewentualnie matówka leży nie tam gdzie trzeba i też będzie wyregulować to.
Ostatnio zmieniony 13 cze 2011, 13:47 przez rbit9n, łącznie zmieniany 1 raz.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
schabu - bardzo często jest tak, jak piszesz - doskonale sobie wtedy zdaję sprawę z tego, że płaszczyzna GO zostaje nieco przesunięta.
W tej chwili sprawdziłem na kalce i jednak delikatnie - około 1-2mm ostrość pojawiła się tak jakby film był założony nieco głębiej w kasecie. Nie wiem dokładnie ile to będzie, ale jak zużyję kasetę to wtedy wrzucę kalkę do niej i jeszcze raz dokładnie sprawdzę.
Zobaczę też jak to będzie z pozostałymi obiektywami. Być może tylko delikatnie podniosę matówkę i po problemie.
Zobaczymy...
W tej chwili sprawdziłem na kalce i jednak delikatnie - około 1-2mm ostrość pojawiła się tak jakby film był założony nieco głębiej w kasecie. Nie wiem dokładnie ile to będzie, ale jak zużyję kasetę to wtedy wrzucę kalkę do niej i jeszcze raz dokładnie sprawdzę.
Zobaczę też jak to będzie z pozostałymi obiektywami. Być może tylko delikatnie podniosę matówkę i po problemie.
Zobaczymy...
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...