W mojej Yaśce siedzi jeszcze 9 czystych klatek (można tak to nazwać?) Fuji Velvia 100f. Mam zamiar wykorzystać je jutro na Dożynkach. Nie wiem jednak jak podejść do tematu.
Pewne jest że będzie słonecznie i dużo ludzi (ok 1000). Będzie znajdować się zadaszona scena ustawiona frontem na południe, więc powinna być w miarę dobrze oświetlona.
Cała ympreza rozpoczyna się o 14:00. Chciał bym podejść do tematu w jakiś ciekawszy sposób.
Taki NieZwykły reportażyk :P
Jako że mam TLR myślałem nad perspektywą małego dziecka.
Bardzo proszę o rady, Jak się ustawiać, czego się wystrzegać, a za czym podążać. Pomiar światła będę robił wbudowanym światłomierzem.
Pozdrawiam i z góry dzięki za porady.
PS. Podejrzewam że na scenie nie wiele będzie się dziać.
Słoneczny dzień i dużo ludzi.
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
- AbraKadabra
- -#
Jeśli Twoja Jaśka ma taki sam światłomierz, jak moja, to zapomnij o slajdach. To już lepiej wyjdziesz na regule "sunny 16".AbraKadabra pisze:Bardzo proszę o rady, Jak się ustawiać, czego się wystrzegać, a za czym podążać. Pomiar światła będę robił wbudowanym światłomierzem.
Wywołaj sobie film: https://sites.google.com/site/negfix8pl/film
- screwdriver
- -#
ale jeśli ma taki jak moja - spokojnie da radę naświetlić slajdy i to dobrze :) Wszystko zależy od egzemplarza - trzeba sprawdzić.JaZ99 pisze:Jeśli Twoja Jaśka ma taki sam światłomierz, jak moja, to zapomnij o slajdach.
Jeśli chodzi o Jaśkę, to uważaj na silne źródła światła przed aparatem i przednio-boczne - Jaśka bardzo tego nie lubi i kontrast leci wtedy na łeb na szyję (koniecznie załóż osłonkę jeśli masz - trochę pomaga).
Co do reportażu - idź na żywioł :)