V/Grip nie współpracuje z Dynaxem 700si

Statywy, światłomierze, skanery.. i wszystko czego jeszcze możemy używac

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
Krzysiek Łuczak
-#

V/Grip nie współpracuje z Dynaxem 700si

Post autor: Krzysiek Łuczak »

W końcu, ucieszony, stałem się posiadaczem v/gripa do Minolty Dynax 700si.

Niestety, okazało się, że grip nie współpracuje z moim aparatem. Mianowicie: zasilanie aparatu działa (zarówno z baterii 2CR5, jak i 4 Eneloopów), wyzwalana jest też migawka, po dociśnięciu spustu na gripie, jednak aparat nie ustawia ostrości przy pół-wciśnięciu, body nie reaguje także na kręcenie pokrętłami nastaw, czy przyciskami AF/Slow Sync.

Myślałem, że to może styki, ale informacja o wciśnięciu spustu jest jakoś przesyłana do korpusu, więc...

Miał ktoś może do czynienia z podobną sytuacją? Jak mogę sprawdzić, czy problem leży w gripie, czy w samym aparacie (sprzedający zapewnia, że grip działał z 800si)?
Awatar użytkownika
Minolciarz1979
-#

miałem podobnie, ale na odwrót

Post autor: Minolciarz1979 »

grip w Dynaxie 7 po wciśnięciu spustu nie wyzwalał ustawienia ostrości, ale głębsze naciśnięcie wyzwalało migawkę. Pomogło:
- wyczyszczenie wszystkich styków preparatem Kontakt 60 (do czyszczenia styków w elektronice)
- rozebranie gripa i zalanie w/w spustu Kontaktem i kilkunastokrotne naciskanie.

Grip chodzi idealnie teraz.
Grip VC-700 jest dedykowany do Minolt 700/800si i z nimi działa. Rozumiem, że masz właśnie VC-700? Bo VC-600 jest pod Dynaxa 600si.
Awatar użytkownika
Krzysiek Łuczak
-#

Post autor: Krzysiek Łuczak »

Tak, tak - VC-700.

Właśnie przyjrzałem się dziś stykom w body... Przejechałem po nich zwyczajną, drewnianą, wykałaczką i - uff! - grip zaskoczył.

Temat więc zakończony, a za pomoc dziękuję :)
ODPOWIEDZ