W końcu, ucieszony, stałem się posiadaczem v/gripa do Minolty Dynax 700si.
Niestety, okazało się, że grip nie współpracuje z moim aparatem. Mianowicie: zasilanie aparatu działa (zarówno z baterii 2CR5, jak i 4 Eneloopów), wyzwalana jest też migawka, po dociśnięciu spustu na gripie, jednak aparat nie ustawia ostrości przy pół-wciśnięciu, body nie reaguje także na kręcenie pokrętłami nastaw, czy przyciskami AF/Slow Sync.
Myślałem, że to może styki, ale informacja o wciśnięciu spustu jest jakoś przesyłana do korpusu, więc...
Miał ktoś może do czynienia z podobną sytuacją? Jak mogę sprawdzić, czy problem leży w gripie, czy w samym aparacie (sprzedający zapewnia, że grip działał z 800si)?
V/Grip nie współpracuje z Dynaxem 700si
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
- Krzysiek Łuczak
- -#
- Minolciarz1979
- -#
miałem podobnie, ale na odwrót
grip w Dynaxie 7 po wciśnięciu spustu nie wyzwalał ustawienia ostrości, ale głębsze naciśnięcie wyzwalało migawkę. Pomogło:
- wyczyszczenie wszystkich styków preparatem Kontakt 60 (do czyszczenia styków w elektronice)
- rozebranie gripa i zalanie w/w spustu Kontaktem i kilkunastokrotne naciskanie.
Grip chodzi idealnie teraz.
Grip VC-700 jest dedykowany do Minolt 700/800si i z nimi działa. Rozumiem, że masz właśnie VC-700? Bo VC-600 jest pod Dynaxa 600si.
- wyczyszczenie wszystkich styków preparatem Kontakt 60 (do czyszczenia styków w elektronice)
- rozebranie gripa i zalanie w/w spustu Kontaktem i kilkunastokrotne naciskanie.
Grip chodzi idealnie teraz.
Grip VC-700 jest dedykowany do Minolt 700/800si i z nimi działa. Rozumiem, że masz właśnie VC-700? Bo VC-600 jest pod Dynaxa 600si.
- Krzysiek Łuczak
- -#