Utrwalacze - który?

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Awatar użytkownika
Coil
-#

Post autor: Coil »

rbit9n pisze:co do tetenala, to chyba kolesie z AT pisali, że koncentrat (sic!) dość szybko się psuje. ja nie wiem, nie próbowałem.
Używam i jeszcze nie zdażyło mi się wylać do zlewu zepsuty koncentrat a u mnie butla potrafistać naprawdę długo - tyle, że gazuję.
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

Coil pisze:
rbit9n pisze:co do tetenala, to chyba kolesie z AT pisali, że koncentrat (sic!) dość szybko się psuje. ja nie wiem, nie próbowałem.
Używam i jeszcze nie zdażyło mi się wylać do zlewu zepsuty koncentrat a u mnie butla potrafistać naprawdę długo - tyle, że gazuję.
a czym gazujesz?
Awatar użytkownika
Coil
-#

Post autor: Coil »

Tetenal Protectan Spray.
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

Coil pisze:Tetenal Protectan Spray.
dzięki Coil ;-)
Awatar użytkownika
ulv
-#
Kontakt:

Post autor: ulv »

Ja używam FixAg Agfy. Jest ok, ale ma jedną dziwną cechę. Potrafi po teście klarowności na poziomie 2 minut i moczenia w zupie przez czas równy wynik razy trzy nie zadziałać i nie utrwalić w pełni, konieczne jest zrobienie świeżego roztworu i doutrwalenie.
Trzydziestosześciostrzałowy Contax RX / Piętnastostrzałowa Fujica GS645 / Dwunastostrzałowa Bronica SQ-B / Jednostrzałowy Motylek 45
www.stegierski.com
voided
-#

Post autor: voided »

mialem sie nie odzywac, bo to stara spiewka co chce napisac.
jak sie chce swiezy i pewny to najlepiej chyba zlozyc sobie cos prostego na minute przed rozpoczeciem wywolywania. ja skladam tf-3, jak kupilem galon ammonii rok temu to mam jeszcze polowe butli. no, ale kazdy ma prawo dobrac sobie taki proces jaki mu pasuje.

p.
ODPOWIEDZ