Utrwalacz - zrób to sam
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
biorąc pod uwagę, że na litr TF3 potrzeba ok. 480g tiosiarczany amonu, to zasadniczo słaba oferta.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
bo NH4S2O3 o niebo lepiej się wypłukuje z emulsji, a zwłaszcza z barytów. płukanie to po prostu bajka.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Nie, bo nie używam takiego utrwalacza. Ale po prostu wywołując film w "przepisowym" czasie należy sprawdzić jak wyjdzie w porównaniu do takiego samego w takim samym wywoływaczu itd. I po prostu uwzględnić jakąś ew. korektę. Nie w każdej konfiguracji może być potrzebna, ale trzeba mieć świadomość, że może by przypadkiem jakichś ważnych filmów w silnie zasadowym wywoływaczu nie przewołać.LD pisze:Nie bardzo rozumiem w jaki sposób. Mógłbyś rozwinąć to na konkretnym przykładzie?.J.A. pisze:Nie, bo to bez sensu. Trzeba po prostu uwzględnić to w czasie wywoływania.LD pisze: Czyli po wywołaniu potrzebny kwaśny przerywacz?
Należy także mieć świadomość tego, że im bardziej będzie zużyty utrwalacz tym przewołanie może być większe.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Dowoływanie" podczas przerywania wodą i utrwalania zasadowym roztworem jest raczej anegdotyczne, przynajmniej przy czasach wywoływania powyżej 5-6 min.
Kiedyś używałem kwaśnych przerywaczy i utrwalaczy, później wody i czystego roztworu tiosiarczanu, negatywy przy tych samych czasach wywoływania były potem identyczne..
Kiedyś używałem kwaśnych przerywaczy i utrwalaczy, później wody i czystego roztworu tiosiarczanu, negatywy przy tych samych czasach wywoływania były potem identyczne..
AKTYN wycenił mi:
1. tiosiarczan sodu krystaliczny 250g 6,00zł
2. wodorosiarczan sodu 25g 5,00zł
3. chlorek amonowy 30g 4,00zł
utrwalacz 1l
- Tiosiarczan krystaliczny; 250 g 6,00zł
- Kwaśny Siarczyn bezwodny; 25 g tylko w roztworze 40%
Osłabiacz Farmera:
tirosiarczan soddowy krystaliczny 125g 4,00zł
żelazicyjanek potasu 10g 3,00zł
D76
Metol 10,00zł/10g