Uszczelka do wymiany?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Uszczelka do wymiany?
Zaświetlenie jak na załączonym obrazku - uszczelki do wymiany? Tak mi się wydaje, ale co o tym sądzicie?
Uszczelka do wymiany?
Jeżeli masz więcej takich miejsc, to jak najbardziej tak.
Uszczelka do wymiany?
Sprawdź dla pewności czy zatrzask klapki trzyma solidnie, widziałem taki przypadek że coś się w nim poluzowało i powstała szczelina.
Uszczelka do wymiany?
Pod naciskiem klapka przy zatrzasku sprężynuje, Jest mała szpara (ok. 0.5 mm). Zatrzasku nie ma luzu, wydaje mi się, że to efekt zanikających uszczelek. Patrząc na miejsce zaświetlenia, to wygląda na to, że to przy szpuli odbiorczej zaświetla i na całej szerokości filmu, chyba? Tylko dlaczego sprężynuje?
- morotegari
- -#
Uszczelka do wymiany?
Jaka to kamera? Wg mnie sprężynowanie, szczególnie w starszych manualnych korpusach, to norma.
Uszczelka do wymiany?
Minolta x-570. Zbadałem moje inne korpusu. Zgadza się, sprężynowanie występuje nawet w korpusie "mint" z idealnymi uszczelkami. Te przecieki nie są zbyt intensywne (3 na całym filmie, słońce ostro świeciło), nie można zlokalizować zródła "laboratoryjnie". Podejrzewam uszczelkę przy zawiasie. Wymienię wszystkie uszczelki. Pytanie jak grube/wysokie powinny być te w kanałach biegnących wzdłuż body, tak aby się drzwiczki zamykały bez użycia siły?morotegari pisze: ↑05 maja 2020, 12:06 Jaka to kamera? Wg mnie sprężynowanie, szczególnie w starszych manualnych korpusach, to norma.
Uszczelka do wymiany?
Tam najlepiej użyć bawełnianego kordonka. Naciągasz , wciskasz w szczelinkę i puszczasz. Sam się ładnie rozpręża i siedzi w szczelince bez dodatkowego klejenia czy czegoś tam. Było kilka razy o tym na forum. Kordonek to taka przędza do szydełkowania. Są w różnych grubościach i kolorach.
Fan Pentax'a.
Uszczelka do wymiany?
osobiście wycinam z podkładki pod myszę paski o przekroju kwadratu o boku ca. 1,5mm.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Uszczelka do wymiany?
Czyli w normie, gdyby był problem to by nie sprężynował, tylko latał luzem. Obejrzyj faktycznie uszczelkę przy zawiasie.aka pisze: ↑04 maja 2020, 19:19Pod naciskiem klapka przy zatrzasku sprężynuje, Jest mała szpara (ok. 0.5 mm). Zatrzasku nie ma luzu, wydaje mi się, że to efekt zanikających uszczelek. Patrząc na miejsce zaświetlenia, to wygląda na to, że to przy szpuli odbiorczej zaświetla i na całej szerokości filmu, chyba? Tylko dlaczego sprężynuje?
Uszczelka do wymiany?
lepszy będzie izopropanol a bezpieczny.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."