Usunięcie nadmiaru wody z filmu bez ściągacza - jak?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
a jak się wymieniacz kończy, spada pH takiej wody i się można ładnie naciąć.J.A. pisze: [...]
Bo to woda zmiękczona w wymieniaczu jonowym, pozbawiona soli wapnia, a nie destylowana.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
- figureliusz
- -#
o ile dobrze pamiętam zalecany czas moczenia w roztworze(1+200)fotonalu to 1 minuta. czy używasz innych rozcieńczeń ?figureliusz pisze:Wszystko płukane w kranówce, ostatnie moczenie z fotonalem, z 5 minut, film wieszam, rozwieszony i obciążony zlewam z góry tąże wodą z fotonalem i nie ma żadnych zacieków
Wszystko suszy się szybko i tak jak należy. Podobnie działają suszarki na filmy, w nich jest o ile pamiętam 60C.Minolciarz1979 pisze:Nie za szybko schną? Nic im sie nie dzieje? Ja suszę w niskiej temperaturze (16 st C) dość powoli.radekone pisze:wlaczam grzejnik w lazience
Ja mam to szczęście, że u mnie kranówka jest doskonała i bez kamienia. Nie zdarzyło mi się użyć innej wody do rozrabiania czegokolwiek jeszcze i zero wtop.
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem to klisza pękła, i ch*j!"
- figureliusz
- -#