Ukręcona korbka w Pentaxie P30

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Awatar użytkownika
Imperitus
-#

Post autor: Imperitus »

Salve,
Ma ktoś może doświadczenie w otwieraniu aparatów z ułamaną korbką? Nigdy wcześniej coś takiego mi się nie zdarzyło, zwijałem film i nagle przesuw zablokował się tak gwałtownie że ukręciłem korbkę zwijania, i teraz nie mogę nawet otworzyć puszki żeby wydostać film. Nie było tam jakichś wartościowych zdjęć więc nie będę płakał jeśli nie dam rady wydostać filmu. Ale może jest jakiś sposób żeby unieść zapadkę np. szydełkiem?
Bajdełej- jeśli ktoś potrzebuje to oddam rzeczone body na części za cenę wysyłki, elektronika działa bezbłędnie- jedne z najlepiej naświetlonych negatywów jakie miałem.
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Awatar użytkownika
powalos
-#

Post autor: powalos »

Imperitus, a reszta oski korbki została w otworze ?
Fan Pentax'a.
Awatar użytkownika
Imperitus
-#

Dobra, już otworzyłem. Ułamały się te dzyndzle które wchodzą do kasetki i rozszerzonym rantem otwierają klapkę.
IMG_20200416_191427.jpg
Mam znajomego tokarza, ale gwint który trzyma śrubkę mocującą jest zdecydowanie za drobny. I tak już od dłuższego czasu planowałem kupić lepszy model Pentaxa... Gdyby ktoś chciał na części lub pobawić się z naprawą to zapraszam
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Awatar użytkownika
4Rider
-#
Kontakt:

Post autor: 4Rider »

P30 to ogólnie wadliwy aparat - mnie 20 lat temu trochę deszczu i padł>>>
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est 🐺
Awatar użytkownika
powalos
-#

Post autor: powalos »

4Rider, miałeś widocznie pecha. Ja od przeszło 20. lat używam P50 (następca P30) oraz od dłuższego czau P30n i nic złego się nie dzieje. Ten P50 to jest pierwszy mój aparat ze stajni Pentax'a i naprawdę sporo przeżył.
Fan Pentax'a.
Awatar użytkownika
4Rider
-#
Kontakt:

Post autor: 4Rider »

ja to zawsze mam pechaa :mrgreen:
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est 🐺
Awatar użytkownika
Imperitus
-#

Ja z tym moim jeszcze powalczę, bo nie powiem bardzo mi przypadł do gustu ten aparacik. W życiu nie miałem niczego tak banalnego w obsłudze i nieabsorbującego. Ukręcona oś korbki była dzisiaj przez 2 godziny bardzo dokładnie mierzona, mam już szczegółowy rysunek dla ślusarza, nawet jeśli chcę iść wyżej to żal zostawiać to maleństwo w takim stanie.
4Rider pisze: 17 kwie 2020, 16:05 P30 to ogólnie wadliwy aparat - mnie 20 lat temu trochę deszczu i padł>>>
Już mi o tym wspominałeś, od tamtego czasu chuchałem i dmuchałem na niego jak się tylko dało, przedobrzyłem najwyraźniej :-P
Powiedziałbym że jego jedyną wadą jest jego plastikowość, poza tym jest poręczny, dyskretny- choć dość głośny. Elektronika bezbłędna, już wspominałem że miałem z niego doskonale naświetlone negatywy, szkoda mi go bardzo...
Ale on jeszcze będzie na chodzie, nie dam mu odejść tak wcześnie ;-)
ODPOWIEDZ