żółtodziób

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

erwinrommel44
-#
Posty: 20
Rejestracja: 01 lut 2014, 22:43
Lokalizacja: Polska
Płeć:

żółtodziób

Post autor: erwinrommel44 »

witam serdecznie.jestem totalnie zielony jesli chodzi o fotografie i nie jestem PRO ani troche wtej dziedzinie.jedynie jakie zdjecia robilem do tej pory to telefonem XD ale jestem rowniez i kolekcjonerem staroci i dzisiaj w moje rece wpadl aparat niemiecki od F.Deckle-Munchen COMPUR-RAPID z roku 1935 albo 1937 i pytanie moje brzmi.jaka klisze do niego trzeba i czy cos panowie mogliby na temat tego aparatu,czy jest cos wart i ogolnie o nim bo kompletnie sie nie znam.z gory dziekuje :)
Ostatnio zmieniony 02 lut 2014, 09:43 przez erwinrommel44, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
nord
-#
Posty: 1612
Rejestracja: 04 mar 2009, 21:24
Lokalizacja: faceci są z marsa
Płeć:
Kontakt:

Post autor: nord »

z pewnością aparat jest banalnie prosty w obsłudze. inna sprawa czy wszystkie jego mechanizmy są sprawne, głownie migawka, oraz czy miech jest szczelny. jeżeli chodzi ci o wycenę tego aparatu, to raczej źle trafiłeś. spróbuj na alledroo, wystaw go od złotówki, rynek zdecyduje ile aparat jest wart.
junkers_ju-87
-#
Posty: 535
Rejestracja: 25 lut 2010, 21:41
Lokalizacja: Świnoujście
Płeć:

Re: żółtodziub

Post autor: junkers_ju-87 »

erwinrommel44 pisze:witam serdecznie.jestem totalnie zielony jesli chodzi o fotografie i nie jestem PRO ani troche wtej dziedzinie.jedynie jakie zdjecia robilem do tej pory to telefonem XD ale jestem rowniez i kolekcjonerem staroci i dzisiaj w moje rece wpadl aparat niemiecki od F.Deckle-Munchen COMPUR-RAPID z roku 1935 albo 1937 i pytanie moje brzmi.jaka klisze do niego trzeba i czy cos panowie mogliby na temat tego aparatu,czy jest cos wart i ogolnie o nim bo kompletnie sie nie znam.z gory dziekuje :)
Może trochę więcej info z obiektywu .
Bo tak to nie wiadomo czy na rolki czy cięte (klisze )
albo pokaż jego fotkę
obiektyw ma 10,5 czy 13,50 cm ?
ju_87
erwinrommel44
-#
Posty: 20
Rejestracja: 01 lut 2014, 22:43
Lokalizacja: Polska
Płeć:

Post autor: erwinrommel44 »

przesyłam foty.moze to cos pomoze :)

[ Dodano: Nie 02 Lut, 2014 ]
numer 2

[ Dodano: Nie 02 Lut, 2014 ]
numer 3
Załączniki
DSC_0295.jpg
DSC_0299.jpg
DSC_0296.jpg
Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 7911
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć:
Kontakt:

Post autor: J.A. »

Film typu 120. Negatyw cz-b, negatyw barwny, slajd cz-b, slajd barwny. Wszystko co jest na rynku.
Oddaj aparat do przeglądu. Ma bardzo fajny obiektyw Rodenstocka. Bardzo dobry zakres czasów migawki.
Jak Fotograf pozwoli, to aparat "zrobi" "ładne" zdjęcia.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
kuzyn353
-#
Posty: 166
Rejestracja: 04 cze 2012, 16:29
Lokalizacja: Zabrze
Płeć:

Post autor: kuzyn353 »

erwinrommel44 pisze:jaka klisze do niego trzeba
"klisza" typ 120. Bez problemu dostępne w kolorze, czerni/bieli, i slajdach.
Jeśli aparacik sprawny to całkiem fajna, szybka migawka.
erwinrommel44
-#
Posty: 20
Rejestracja: 01 lut 2014, 22:43
Lokalizacja: Polska
Płeć:

Post autor: erwinrommel44 »

aha.czyli tak: klisza czarno biala,kolorowa lub slajd typu 120 OK :) odnotowano. Zastosuje sie do Pańskiej rady i piszukam zakladu fotograficznego w Szczecinie gdzie mogliby zrobic przeglad. z tego co piszecie to na ciekawy aparacik trafilem. dziekuje serdecznie kazdemu z osobna za rady info i podpowiedzi.

[ Dodano: Nie 02 Lut, 2014 ]
jeszce jedno pytanie do panow . kto moglby polecic jakis zaklad fotograficzny w szcecinie co zajmuje sie tego typu aparatami?
Awatar użytkownika
Mirosław
-#
Posty: 334
Rejestracja: 09 paź 2011, 19:43
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Płeć:
Kontakt:

Re

Post autor: Mirosław »

W Szczecinie w tej prowincji z tramwajami już raczej nie znajdziesz.
Uzależniony od fotociemni .
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Posty: 4887
Rejestracja: 07 mar 2007, 21:18
Lokalizacja: Rzeszów
Płeć:
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

jeszce jedno pytanie do panow . kto moglby polecic jakis zaklad fotograficzny w szcecinie co zajmuje sie tego typu aparatami?
w przypadku tak wiekowego aparatu polecam przegląd u p. Nagova z Bydoszczy. kontakt można znaleźć w zakładce naprawa sprzętu fotograficznego.
"You smell that? Do you smell that? Phenidone, son. Nothing else in the world smells like that. I love the smell of phenidone in the morning."
Lieutenant Colonel William "Bill" Kilgore


zemsta toxycznego fotomutanta flickr
junkers_ju-87
-#
Posty: 535
Rejestracja: 25 lut 2010, 21:41
Lokalizacja: Świnoujście
Płeć:

Post autor: junkers_ju-87 »

erwinrommel44 pisze:aha.czyli tak: klisza czarno biala,kolorowa lub slajd typu 120 OK :) odnotowano. Zastosuje sie do Pańskiej rady i piszukam zakladu fotograficznego w Szczecinie gdzie mogliby zrobic przeglad. z tego co piszecie to na ciekawy aparacik trafilem. dziekuje serdecznie kazdemu z osobna za rady info i podpowiedzi.

[ Dodano: Nie 02 Lut, 2014 ]
jeszce jedno pytanie do panow . kto moglby polecic jakis zaklad fotograficzny w szcecinie co zajmuje sie tego typu aparatami?
Daj sobie spokój ze Szczecinem .
Polecam ci Foto Pryzmat w Poznaniu
http://www.foto-pryzmat.pl/kontakt.php

Dawałem tam już do konserwacji kilka bardziej skomplikowanych obiektywów
niż ten w twoim aparacie.
Chociaż to co masz to ma bardzo dobrą migawkę .
Sam korpus aparatu warto by było odnowić .
Za konserwację migawki i czyszczenie szkieł cena na poziomie 100 , mniej więcej.
Musisz się tylko dopytać czy odeślą ci paczką poczty polskiej.
Co do serwisu .
Trochę dziwolągi , nie maja konta w banku , więc płatność gotówka
albo przekazem pocztowym .
Nie mają drukarki więc nie ma jak im podesłać listu przewozowego mailem , żeby kurier odebrał przesyłke .

Ale prawdopodobnie firma KEX tak działa że kurier po przesyłkę przychodzi z wydrukowanym kwitem.

Musisz to tylko sobie sprawdzić na infolinii.

Za to jeżeli chodzi o poziom świadczonych przez Foto pryzmat usług , to ja
jestem bardzo zadowolony.

A o Szczecinie to zapomnij . Tam nie ma żadnego fachowca .


A co filmów do twojego aparatu to jest ich sporo .
jak piszą koledzy 120 ka czyli rolki o szerokości 60 mm

W internecie kupisz bez problemu
ju_87
erwinrommel44
-#
Posty: 20
Rejestracja: 01 lut 2014, 22:43
Lokalizacja: Polska
Płeć:

Post autor: erwinrommel44 »

witam ponnownie szanownych Panow. wybaczcie ze ponownie odkopuje ten temat. ale jak podkreslile na poczatku moja przygode z apratem kliszowymi dopiero zaczalem i mam prosbe. czy ktos moglby podac link gdzie mozna by bylo kupic taka klisze o ktorej piszecie? i ajk sie obslugiwac takim aparatem bo sa na nim jak widac na fotce jakies ustawienia i pokretla i nie wie o co chodziw nich bo jest po niemiecku. i jak sie takim aparatem poslugiwac? wracajac do tego co napisales junkers to tak sei sklada ze jestem ze Szczecina i az wstyd mi ze nie ma u mnie w miescie zadnego takiego konkretnego punktu gdzie moglbym zrobic przeglad tego aparatu a do Poznania mam kawalek i nie mialbym czasu go tam specjalnie zawozic :(
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Posty: 4887
Rejestracja: 07 mar 2007, 21:18
Lokalizacja: Rzeszów
Płeć:
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

Obrazek
obracając pierścień z napisem COMPUR RAPID ustawia się czas otwarcia migawki, od 1 sekundy, do 1/400 sekundy. zasadniczo czas otwarcia można zmieniać i przed i po naciągnięciu migawki, przy czym Deckel nie zalecał po naciągnięciu migawki zmieniać czasu z 1/200s na 1/400s.
przesłonę zmienia się dolnym suwakiem, w zakresie f/3,9 - f/25. należy zwrócić uwagę, że jest to skala "stara" i może być problem, jeśli ma się światłomierz z "nową" skalą.

naciąg migawki, to chyba ta dźwigienka na wysokości czau T, spust to przycisk za nią.
"You smell that? Do you smell that? Phenidone, son. Nothing else in the world smells like that. I love the smell of phenidone in the morning."
Lieutenant Colonel William "Bill" Kilgore


zemsta toxycznego fotomutanta flickr
erwinrommel44
-#
Posty: 20
Rejestracja: 01 lut 2014, 22:43
Lokalizacja: Polska
Płeć:

Post autor: erwinrommel44 »

dzieki Master of Disaster :) a tak mowiac łopatologicznie do czego służy przesłona? i ta czerwona sztrzaleczka ktora mozna ustawiac?
Załączniki
DSC_0310.jpg
Awatar użytkownika
nord
-#
Posty: 1612
Rejestracja: 04 mar 2009, 21:24
Lokalizacja: faceci są z marsa
Płeć:
Kontakt:

Post autor: nord »

erwinrommel44 pisze:dzieki Master of Disaster :) a tak mowiac łopatologicznie do czego służy przesłona? i ta czerwona sztrzaleczka ktora mozna ustawiac?
nie zrozum mnie źle, ale w życiu bym się nie spodziewał, ze na tym forum przeczytam pytanie ".. do czego służy przesłona?"
erwinrommel44
-#
Posty: 20
Rejestracja: 01 lut 2014, 22:43
Lokalizacja: Polska
Płeć:

Post autor: erwinrommel44 »

OK.dzieki ze sie ze mna tym podzieliles.ale wolalbym bardziej bys mi odpowiedzial i pomogl swoja odpowiedzia.nie wiem czy czytales pierwsza wiadomosc jaka napisalem...ale zaznaczylem ze totalnie....TOTALNIE nie znam sie na aparatach.nigdy zadnego nie mialem i tym bardziej tego typu aparatu i jedyne foty jakie robilem to telefonem.nigdy aparaty mnie nie interesowaly a kupilem ten dlatego bo chce robic klimatyczne fotografie to moich inscenizacji historycznych.domsylilem sie ktos moglby pomyslec "o rany co za jełop" ze takich rzeczy nie wiem..ale nie kazdy jest omnibusem.dlatego tak drobiazgowo sie dopytuje wszystkiego na tym frum bo licze na rzetelna i profesjonalna odpowiedz z waszej strony. chcialem tylko wiedziec jak sie robi takim aparatem zdjecia i jak sie nim poslugiwac :)
ODPOWIEDZ