Bronica EC - dziwna usterka

Problemy z doborem materiału, naświetlaniem w ciężkich warunkach.

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

brodie
-#

Bronica EC - dziwna usterka

Post autor: brodie »

Cześć.
Słowem wstępu, kupiłem ponad rok temu Bronikę EC z dwoma kasetami, 6x6 oraz 6x4.5.
Wszystko działało dobrze, aż do przedwczoraj. Mianowicie - w pewnym momencie, jakoś przy 4 lub 5 zdjęciu na filmie, aparat przestał reagować na wciskanie spustu migawki, tak jakby założony był darkslide. Po odczepieniu kasety, udało mi się odpalać migawkę tylko na czasie B, ale chwile później z powrotem działały wszystkie czasy. Problem teraz polega na tym, że nie mogę używać znów żadnej kasety do aparatu przy tej 6x6, aparat zaczepia ją ale pozostawia mi leciutki luz ( bardzo mały, ale nie sądzę że powinno tak wyglądać ) natomiast 6x4.5 nie podczepia w ogóle. w pierwszym przypadku jest opór przy próbie wyciągnięcia darkslide.

Aparat kilka miesięcy temu wyleciał mi z rąk i wylądował na podłodze z ok. 0.5m lub mniej. otworzyła się wtedy kaseta od upadku, którą normalnie można było zamknąć.
aparat od tego czasu był używany kilkukrotnie, bez zastrzeżeń.

Byłbym wdzięczny za każde rady dot. naprawy, ewentualnie, jeśli to usterka z którą nie dam sobie sam rady, kontakt do osoby która zna się na takich aparatach

Z góry dziękuję za pomoc! Wieczorem mogę załączyć video, dla jasności.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

sława!
mam co prawda ec-tl, ale zasadniczo mechanicznie to takie same aparaty. no, bardzo podobne.
co do czasów, to jest tak. jeśli aparat na każdej nastawie zachowuje się jakby był ustawiony czas B, to znaczy, że bateria jest już bardzo słaba. zresztą bez baterii aparat tak też działa, na każdym czasie otwiera migawkę i nie zamyka, dopóki nie zwolni się spustu. sprawdź jak działa migawka bez baterii. jeśli migawka wariuje w inny sposób, znaczy że zaczyna szwankować elektronika. podejrzewam, że obecnie rzecz raczej nienaprawialna z racji braku serwisówek. chyba, że uda się kupić serwisówkę i znajdzie się dobrego elektronika, bo typowe serwisy foto, raczej nie będą chciały się tego podjąć.

co do kasety, to jest tak. patrząc na plecy ciała aparatu od góry mamy:
- dwa haki blokujące kasetę,
- na lewo od migawki bolec odblokowujący szyberek,
- na prawo od migawki mamy otwór na bolec pozycjonujący kasetę,
- na prawo od migawki, pod otworem mamy zębatkę przewijania filmu,
- na prawo od migawki pod zębatką mamy dwa ruchome bolce, które przenoszą co ciała urządzenia czy w kasecie jest film, czy jest przewinięty, pod nimi jest trzeci popychacz, który zwalnia blokadę filmu po wyzwoleniu migawki, czyli umożliwia nawinięcie następnej klatki,
- na samym dole, na prawo od haków kasety jest ukryty popychacz, który z kolei wyczuwa cze w kasecie jest szyber czy nie.
sprawdź czy wszystkie elementy na korpusie i na kasecie działają. sprawdź przede wszystkim działanie blokady szyberka oraz blokadu aparatu przy założonym szyberku.
co do naprawy kasety, to ja kiedyś wysyłałem do p. Adamczyka. kasetę zrobił, ale leżała u niego chyba z cztery miechy, także tego. myślę, że ewentualnie możesz pogadać z kol. roa z naszego forum. co prawda on zajmuje się głównie bronicami s2a, ale chłop jest zdolny to i może tu pomoże.
pzdr
p.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
brodie
-#

dzięki ! myślę że to jest to. dziwnym trafem ten bolec, który odblokowuje szyber w moim aparacie zniknął (?), w każdym razie nie ma go. jest dziurka. w kasecie 6x6 nie ma bolca stabilizującego. to jest całkiem dziwne bo podczas tego pleneru wszystko działało do pewnego momentu.

co do migawki, działa wszystko już. myślę że to było chwilowe, baterie zmieniłem i jest git.

załączam zdjęcia :
kaseta 6x4.5 -
Obrazek

kaseta 6x6 -
Obrazek

aparat -
Obrazek

mam pytanie, mógłbyś 'zmierzyć' ile ponad aparat wystaje ten bolec od szyberka ? spróbuję go dorobić tymczasowo jakimś sposobem, żeby sprawdzić czy będzie działać.
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2013, 23:40 przez brodie, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

widzę, że na kasecie wszystko w porządku. przynajmniej na tej 6x4,5, bo wkleiłeś dwa razy to samo zdjęcie :D

bolec zwalniający blokadę szyberka wygląda tak:
Obrazek
średnica 2,3mm
wysokość 1,6mm
jeśli nie masz filmu w kasecie, to możesz sprawdzić czy blokada jest zwalniana wciskając spust blokady w kasecie choćby i wężykiem spustowym.

ps. oki, znalazłem drugie zdjęcie, faktycznie brak bolca.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
brodie
-#

obydwie kasety oddają z powrotem mi szyberek po wciśnięciu tej blokady :)
czyli muszę dorobić bolec z blokadą a do drugiej kasety ten od poziomowania. uf. dobrze że to tylko tyle, póki co...
ODPOWIEDZ