Witam posiadam taki o to film ilforda pan f 50 z 1996 roku i teraz mam pytanie odnośnie czy naświetlanie na ISO 25 z korekcja ekspozycji 1+ EV będzie ok ? , a dwa nie mogę znaleźć informacji na temat czasu wołania dla tego filmu , posiadam wywoływacz fomadon lqn
Ja bym dał +2EV, bo to tak 1EV na dekadę idzie. A jak nie znajdziesz czasu dla tego Fomadonu, to spróbuj coś ekstrapolować z danych innych filmów. W sensie, jak masz jakieś dwa podobnej czułości zmierzone dla Fomadonu, te same dwa na przykład w D-76 i ten Twój w D-76, to przez porównanie możesz wymacać brakujący - czyli Twój w Fomadonie. Jak na dwudziestoletni negatyw dokładność powinna wystarczyć, to i tak jest trochę loteria.
Adamk6334 pisze: ↑21 lut 2024, 21:42
a nie chce czegoś zepsuć przy wołaniu
Zaiscie swoiste poczucie humoru. Nie chcesz niczego schrzanic, ale bierzesz sie za negatyw przedatowany o prawie 3 dekady w nie testowanym wywolywaczu? Dobre
Adamk6334 Czyli nie testowany. Jak juz ktos wyzej wspomnial to loteria.
Prawidlowo wygladalo by to tak. To prawie 3 dekady od uplywu daty przydatnosci materialu a wiec trzeba wyjsc od min. + 3 stopow wiecej swiatla. Najlepiej poświęcić kilka klatek z filmu i zrobić serie. Ja bym zrobil +3 , +4, +5. Reszta to juz ruletka. Zaczalbym od 10 minut w LQN. Po wywolaniu bedziesz juz mial jakis punkt wyjscia i albo bedziesz swiecil resze filmu, albo robil kolejna probe.
Jesli to jedyny negatyw, ktory posiadasz , to pytanie czy warto sie w to bawić? Ale na to juz sam sobie odpowiesz..
Nie jedyny negatwy bo mam jeszcze dużo svema 64 i 32 ISO jak i również Agfa apx 100 2006 ale do niej jest akurat podany czas wołania więc czasy będą takie same dla tej po terminie
Dobrze, że mi przypomniałeś, mam tu ze dwa filmy ORWO NP15 pożyczone jeszcze od Mojżesza O ile dobrze pamiętam, jakiś 1974 rok. Ostatnio naświetlałem jeden taki na 6 ASA i był zdecydowanie niedoświetlony, wręcz tylko ślad, że coś tam się na negatywie odbiło. A te dwa zapewne naświetlę jeszcze zdecydowanie dłużej i zaleję jakimś może ID-68... Ale to tylko tak dla sportu, nie dla wyników.
oki a , no serio serio , sveme na szczęście opanowałem jeśli chodzi o wołanie , no ale kurcze chyba zaryzykuję i dam miksturę na 1:25 i czas na 15 min , ogólnie fajny film podobno i z bardzo małym ziarnem chociaż przy tym wieku to różnie może być ale z drugiej strony efekt zadymienia co niektórzy polecają bromek potasu