[K] Minolta XG-7
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
- 
				katanima94
- -# 

[K] Minolta XG-7
Cześć!
To mój pierwszy post na forum, więc jednocześnie witam wszystkich.
Chciałbym kupić Minoltę XG-7 w możliwie dobrym stanie, fajnie by było jakby była w zestawie z jakimś standardowym lub szerokokątnym Rokkorem. Może być również jakiś inny aparat podobny wymiarowo i funkcjonalnie, ale nie ukrywam że Minolta i jej Rokkory mają specjalne miejsce w moim sercu.
Cena - jestem otwarty na propozycje, wiem ile co kosztuje, jestem skłonny dopłacić za lepszy stan wizualny i techniczny.

To mój pierwszy post na forum, więc jednocześnie witam wszystkich.
Chciałbym kupić Minoltę XG-7 w możliwie dobrym stanie, fajnie by było jakby była w zestawie z jakimś standardowym lub szerokokątnym Rokkorem. Może być również jakiś inny aparat podobny wymiarowo i funkcjonalnie, ale nie ukrywam że Minolta i jej Rokkory mają specjalne miejsce w moim sercu.
Cena - jestem otwarty na propozycje, wiem ile co kosztuje, jestem skłonny dopłacić za lepszy stan wizualny i techniczny.
[K] Minolta XG-7
W tej chwili testuję XG-M, to najlepszy model z tej serii. I macam drugi, starszy SRT-101b. Jak wywołam negatywy, będę wiedział, czy są całkowicie sprawne. I na pewno jeden zostawię sobie (chyba że zostawię obydwa, dzisiaj nie mogę tego wykluczyć, najpierw muszę nieco popstrykać). Jednym słowem uderz do mnie za te 2-3 tygodnie, będę miał jaśniejszy ogląd sytuacji. Do body mogę ew. dołożyć MC Rokkor-PG 1.4/50 lub MD 35-70/3.5 Macro który mnie bardzo pozytywnie zaskoczył (jako, że jestem zwolennikiem szkieł stałoogniskowych).

Łatwe nie cieszy
[K] Minolta XG-7
Zaskoczył Cię nie bez przyczyny.
Pierwsza wersja tego obiektywu okazała się na tyle dobrą konstrukcją optyczną, że w innej obudowie i z innym mocowaniem "wychodziła" jako Leica Vario-Elmar-R 35-70 mm f/3,5. https://lens-db.com/leica-vario-elmar-r ... 5-ii-1988/
Kolejne dwie wersje były jeszcze lepsze, wersja Macro to ostatnia odsłona.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.

[K] Minolta XG-7
Nie twierdze, ze slaby - nigdy nie posiadalem - ale posrod lajkonikow nie cieszy sie zbyt dobra slawa w przeciwienstwie do 35-70/4
[K] Minolta XG-7
Znam te rankingi i historie. Jednak jestem ortodoksem obiektywów stałoogniskowych. I dlatego byłem tak pozytywnie zaskoczony tą 35-79/f3.5. Mam jeszcze MC Rokkor-PF 1.4/58 i tej nie oddam  Być może w tej chwili najlżejsze rozstanie miałbym z tym Rokkorem-PG, choć to też znakomite szkło. Jednak kiedy sięgam po pięćdziesiątkę, jakoś dziwnym trafem do torby idzie filmowa 58-ka
 Być może w tej chwili najlżejsze rozstanie miałbym z tym Rokkorem-PG, choć to też znakomite szkło. Jednak kiedy sięgam po pięćdziesiątkę, jakoś dziwnym trafem do torby idzie filmowa 58-ka  Choć PG jest dużo lepiej skorygowana optycznie. A 35-70 być może zostawiłbym w szafie jako dziwnie dobrego zooma
 Choć PG jest dużo lepiej skorygowana optycznie. A 35-70 być może zostawiłbym w szafie jako dziwnie dobrego zooma  Daj mi jeszcze chwilę na testy tych body, pięćdziesiątki już trochę czasu znam.
 Daj mi jeszcze chwilę na testy tych body, pięćdziesiątki już trochę czasu znam.

Być może w tej chwili najlżejsze rozstanie miałbym z tym Rokkorem-PG, choć to też znakomite szkło. Jednak kiedy sięgam po pięćdziesiątkę, jakoś dziwnym trafem do torby idzie filmowa 58-ka
 Być może w tej chwili najlżejsze rozstanie miałbym z tym Rokkorem-PG, choć to też znakomite szkło. Jednak kiedy sięgam po pięćdziesiątkę, jakoś dziwnym trafem do torby idzie filmowa 58-ka  Choć PG jest dużo lepiej skorygowana optycznie. A 35-70 być może zostawiłbym w szafie jako dziwnie dobrego zooma
 Choć PG jest dużo lepiej skorygowana optycznie. A 35-70 być może zostawiłbym w szafie jako dziwnie dobrego zooma  Daj mi jeszcze chwilę na testy tych body, pięćdziesiątki już trochę czasu znam.
 Daj mi jeszcze chwilę na testy tych body, pięćdziesiątki już trochę czasu znam._________________
Łatwe nie cieszy

Łatwe nie cieszy
[K] Minolta XG-7
Kuba, zdania są MOCNO podzielone. Anglosasi jakoś bardziej szukali tej 3.5 właśnie.

Łatwe nie cieszy
[K] Minolta XG-7
Nie chodzi tu jednak o to, kto czego szukal a optyczne wlasciwosci obiektywow. I tutaj nie ma zadnych sprzecznosci. Wystarczy poczytac troche na temat u niestety niezyjacego juz - Erwina Putsa, albo jeszcze prosciej spojrzec na ceny
[K] Minolta XG-7
Ja również go nie używałem, jednak porównując suche dane to wygląda że co najmniej nie jest gorszy niż kultowy i bardzo drogi Angenieux 2.6/28-70, czy świetny Nikkor AF 2.8/35-70 D. Pokusiłbym się nawet o stwierdzenie, że jest od nich lepszy - przynajmniej w tej kategorii, którą dokumentują liczby z załączonego pliku.
- Załączniki
- 

- Trio_zoom.pdf
- (170.64 KiB) Pobrany 98 razy

_________________________________________________________________________________

[K] Minolta XG-7
Z_photo, Porownywalem z 35-70/4, tych podanych przez Ciebie nie oceniam. Nie twierdze, jak juz pisalem, ze jest zly. Te cyfry z zalcznika nic mi nie mowia. Moze bys wyjasnil?

[K] Minolta XG-7
Mam oba, oba bardzo dobre. A co do korpusów, to tu można poczytać: https://www.rokkorfiles.com/
[K] Minolta XG-7
Dlaczego? XG-M jako jedyny XG pozwala na pomiar światła w obu trybach roboczych. Oczywiście nie jest to XD-7, ale w serii XG był najbardziej dopieszczony.

Łatwe nie cieszy
[K] Minolta XG-7
A no dlatego, że nie ma "najlepszych" modeli. Najlepszy to może być w jakiejś określonej kategorii, a te korpusy są po prostu różne i dla każdego może być inny "najlepszy".
[K] Minolta XG-7
Jednak kiedy przeanalizujesz rozwój chociażby serii XG Minolty, na pewno zauważysz pewne poprawki i udoskonalenia w projekcie body. Nawet w obrębie tego samego modelu w kolejnych latach wprowadzano szereg zmian. Bolączką aparatów tej serii był światłomierz działający tylko w trybie Auto. Po przełączeniu w tryb Manual nie miałeś pomiaru światła. I ten dość kłopotliwy w praktyce problem został rozwiązany dopiero w modelu XG-M (podaję za artykułem w RokkorFiles). Abstrahuję od opinii użytkowników, ich indywidualnych preferencji i stanu zachowania do dnia dzisiejszego konkretnego egzemplarza. Jednak patrząc od strony projektu, model XG-M wydaje się być najbardziej dopieszczonym jeśli chodzi o funkcjonalność. Nic nie zabrali, a dodali pomiar światła w trybie manualnym. Ogólnie rzecz biorąc, modele serii XG są bardzo zbliżone do siebie zarówno wielkością, jak i sposobem obsługi.

Łatwe nie cieszy