Czy ktos drukuje moze arkusze kontaktowe bezposrednio z LR?

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

oKuba
-#
Posty: 1738
Rejestracja: 02 lis 2020, 00:55
Lokalizacja: Monachium

Czy ktos drukuje moze arkusze kontaktowe bezposrednio z LR?

Post autor: oKuba »

Jak w temacie. Ciekawi mnie czy ktos drukuje arkusze kontaktowe bezposrednio z Lightroom'a? Nie wiem dlaczego - normalnie drukuje wylacznie z Photoshop'a - ale "skomponowany" arkusz zostaje dziwnie wydrukowany. Dziwnie w znaczeniu ze nie zostaje zeskalowany pod wielkosc kartki A4. Wie ktos moze jak to ugryzc?

Oczywiscie moge ten arkusz zapisac jako pdf i pozniej wydrukowac poprzez Photoshop ale to dodatkowe kroki, ktorych chcialbym uniknac.
Z_photo
-#
Posty: 352
Rejestracja: 14 gru 2018, 01:46
Lokalizacja: Jastrzębie-Zdrój
Płeć:

Czy ktos drukuje moze arkusze kontaktowe bezposrednio z LR?

Post autor: Z_photo »

oKuba pisze: 17 sty 2022, 16:25 Wie ktos moze jak to ugryzc?
Co do druku bezpośrednio spod Lightrooma to Ci nie pomogę, ale rozważ wykorzystanie aplikacji służącej zarządzaniu drukiem Qimage Ultimate https://ddisoftware.com/qimage-u/.
Z pomocą tego niedrogiego programu* skalowanie obrazu czy dobór innych opcji związanych z drukiem będzie w pełni przewidywalne. Na początku to oprogramowanie może wydać się nieco mało intuicyjne, ale w jego opanowaniu pomogą liczne wideoprzewodniki.
Zwróć proszę uwagę na publikowane w sieci komentarze użytkowników tego programu.

* Oprócz wielu zalet program pozwala ograniczyć koszt zmarnowanych materiałów wynikający z niewłaściwie dobranych opcji druku.
Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 8658
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć:
Kontakt:

Czy ktos drukuje moze arkusze kontaktowe bezposrednio z LR?

Post autor: J.A. »

Obstawiam jedną wadę nie do przejścia, to jest .exe
oKuba pisze: 17 sty 2022, 16:25 Jak w temacie. Ciekawi mnie czy ktos drukuje arkusze kontaktowe bezposrednio z Lightroom'a? Nie wiem dlaczego - normalnie drukuje wylacznie z Photoshop'a - ale "skomponowany" arkusz zostaje dziwnie wydrukowany. Dziwnie w znaczeniu ze nie zostaje zeskalowany pod wielkosc kartki A4. Wie ktos moze jak to ugryzc?
Ale jak dziwnie. Nie możesz po prostu w ustawieniach wydruku zmienić formatu, dopasować etc?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
oKuba
-#
Posty: 1738
Rejestracja: 02 lis 2020, 00:55
Lokalizacja: Monachium

Czy ktos drukuje moze arkusze kontaktowe bezposrednio z LR?

Post autor: oKuba »

Z_photo, Dzieki. Ale to kolejny soft a ja chcialem bezposrednio z LR. Z Photoshop’a nie mam zadnych zmarnowanych wydrukow, gdyz wszystko widac na podgladzie i dokladnie takie jest drukowane

J.A., No wlasnie nie moge znalezc takiej opcji. Zalacze pozniej plik jak to wyglada jako pdf po zeskalowaniu i jak jako wydruk. Mocno odbiegaja od siebie
ODPOWIEDZ