Cześć
Mój problem polega na przycinającej się migawce, tzn w końcu przestała działać.
Baterie są ok, sprawdzane i wymieniane.
Chciałbym ją wysłać do serwisu, który specjalizuję się akurat w takich tematach, przegrzebałem wątek o serwisach ale jest tego tyle, że ciężko mi podjąć decyzję, gdzie ją wysłać.
Więc prośba do bronikowców, którzy odsyłali swoje zabawki do serwisu o polecenie właściwego.
Pozdrawiam
Grzegorz
problem bronica sqa
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
-
- -#
- Kontakt:
jak ci się zacina migawka?
migawka sie nie otwiera?
czy nie zamyka?
Otwarcie migawki jest wykonywane pierścieniem w body
pierścień przy wciśniętym spuście się przekręca, zamyka przysłonę i kolejny myk to otwarcie migawki.
migawka zamykana jest elektronicznie elektromagnesami w obiektywie, ale sygnał idzie z body.
Jeśli sie nie otwiera ( na bank uszkodzenie mechaniczne)
zdejmij obiektyw
włącz podnoszenie lustra
aparat podniesie lustro
a pierścień przekręci sie do pozycji zamykania przysłony
potem wciśnij spust i sprawdź czy pierścień się przekręci dalej (otwieranie migawki)
jeśli pierścień po wciśnięciu spustu się przesuwa to ok, znaczy że masz walnięta migawkę w obiektywie
jeśli pierścień się nie przesuwa to masz walniętą mechanikę w aparacie. (miałem tak po dzwonie sqai o beton)
jeśli migawka się nie zamyka, masz prawdopodobnie uszkodzoną elektronikę lub jakiś kabelek od sygnału zamykania. Kabelków jest 6. Nie pamiętam który jest od zamykania migawki.
migawka sie nie otwiera?
czy nie zamyka?
Otwarcie migawki jest wykonywane pierścieniem w body
pierścień przy wciśniętym spuście się przekręca, zamyka przysłonę i kolejny myk to otwarcie migawki.
migawka zamykana jest elektronicznie elektromagnesami w obiektywie, ale sygnał idzie z body.
Jeśli sie nie otwiera ( na bank uszkodzenie mechaniczne)
zdejmij obiektyw
włącz podnoszenie lustra
aparat podniesie lustro
a pierścień przekręci sie do pozycji zamykania przysłony
potem wciśnij spust i sprawdź czy pierścień się przekręci dalej (otwieranie migawki)
jeśli pierścień po wciśnięciu spustu się przesuwa to ok, znaczy że masz walnięta migawkę w obiektywie
jeśli pierścień się nie przesuwa to masz walniętą mechanikę w aparacie. (miałem tak po dzwonie sqai o beton)
jeśli migawka się nie zamyka, masz prawdopodobnie uszkodzoną elektronikę lub jakiś kabelek od sygnału zamykania. Kabelków jest 6. Nie pamiętam który jest od zamykania migawki.
God Is A Girl
-
- -#
- Kontakt:
Dokładnie tak samo bym zrobił nie ma co na własną rękę się z tym męczyć bo cięzko to ogarnąć.
By wygrać trzeba zjeść kilo ziemniaków i zapić piwem