Tip odnośnie stężeń roztworów.
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Tip odnośnie stężeń roztworów.
Dawno temu wyczytałem to w jakiejś starej książce foto. I nigdy więcej na to się nie natknąłem, ani w książkach, ani w necie. Dzisiaj potrzebowałem zrobić dość karkołomne stężenie i było jak znalazł.
Może komuś się przyda. Jak szybko wyznaczyć proporcje by uzyskać pożądane stężenie jakiegoś roztworu.
Może komuś się przyda. Jak szybko wyznaczyć proporcje by uzyskać pożądane stężenie jakiegoś roztworu.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
- technik219
- -#
Nie.. takich bzdur teraz się nie uczy, bo młodzi się tym stresują i odreagowują trawkąJ.A. pisze:, więc chyba nie uczą.

To są zwykłe równania proporcji, ale oczywiście w takiej wizualnej formie dużo łatwiejsze do zapamiętania, mnie akurat tego nie uczono.
Nie miałam nigdy kłopotu z tymi przeliczeniami, ale jeśli wolno powieszę sobie ten algorytm w ciemni, przynajmniej będę mogła coś rozcieńczać myśląc o czyms innym

Dzięki !
ha! metoda na krzyż, uczona w zamierzchłych czasach na chemii w 7 klasie podstawówki. obecnie nie jest ona znana 99% techników farmaceutycznych. nie wiem jak z magistrami, ale podejrzewam, że też nie najlepiej.
aha, dana metoda jest na 100% opisana w "ciemniowej książce kucharskiej" Anchella, jeśli mowa o nowych pozycjach. ze starych to na bank była u p. Cypriana i u Puśkowa.
pozdrawiam
prb
aha, dana metoda jest na 100% opisana w "ciemniowej książce kucharskiej" Anchella, jeśli mowa o nowych pozycjach. ze starych to na bank była u p. Cypriana i u Puśkowa.
pozdrawiam
prb
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Na pewno w podstawówce? Miałem chemię w 7 i 8 klasie. Chyba, że piszesz o siedmiolatce.rbit9n pisze:zamierzchłych czasach na chemii w 7 klasie podstawówki.
Jako, że nie byłem w liceum, a technik219, podaje to jako miejsce gdzie tego uczono, to bardziej się skłaniam do jego zdania.
a może w liceum? nie wiem, prawdę powiedziawszy na chemii zazwyczaj robiłem co innego, bo materiał przerabiałem dwie - trzy lekcje do przodu , zarówno w podstawówce, jak i w liceum.J.A. pisze:Na pewno w podstawówce? Miałem chemię w 7 i 8 klasie. Chyba, że piszesz o siedmiolatce.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Słuchaj, ale ona kształci CHEMIKÓW, więc to jakby nie uczyć układu równań i wzorów skruconego mnożenia w liceum na profilu mat-fiz. Wiem to program podstawówki był, ale to tylko przykład.Borys94 pisze:kuzyn jest w 1 klasie technikum chemicznego i baba ciągle z nimi to tłucze
My to raczej o chemicznej edukacji na poziomie podstawowym rozmawiamy, a nie akademickim.
jeśli chodzi o stężenie molowe, to tak jak pisze Jerzy, w podstawówce było podane że jest coś takiego, a w liceum było już więcej na ten temat. tylko że ja byłem w biol-chemie i miałem rozszerzony program w stosunku do innych profili.