tetenal e-6 kilka pytań
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
tetenal e-6 kilka pytań
Zastanawiam się na przeprowadzeniem E-6 w jednofilmowym koreksie (względy bezpieczeństwa) ale mam wątpliwości natury merytorycznej. Koreks jaki posiadam to paterson o pojemności 290ml. Jako że nigdzie nie znalazłem analogicznego przykładu zastanawiam się jak rozrobić ten zestaw 3x330ml, 2x500 czy może 1 litr w całości? Czy wiadomo jak wtedy będzie wyglądać wydłużanie czasów? (jeśli ktoś mógłby zapodać chociaż linka do instrukcji to będę wdzięczny, bo na stronie tetenala brak)Dodam, że będzie to do zużycia w ciągu 1-2 dni, tyle będę miał filmów. Druga kwestia to ogrzewanie. Widzę, że najpopularniejsza jest metoda pt. napełnić wannę wodą o temp 40 stopni a jak spadnie do 38 zaczynamy wołanie. Czy to rzeczywiście daje dobre efekty? Chciałbym użyć grzałki z termostatem, ale z tego co widzę zakres np grzałek akwariowych kończy się na 34-36stopniach
Było :)
Termostat kupujesz osobno.
W instrukcji dostarczanej z tetenalem jest napisane, ile chemii trzeba na 500 ml, proporcjonalnie użyjesz mniej, i tyle. Rozrobiona chemia starcza na 3 razy według producenta, sam przetestowałem 4 razy. Więcej nie ryzykowałbym. Tak więc wołanie filmów pojedynczo nie opłaca się.
Termostat kupujesz osobno.
W instrukcji dostarczanej z tetenalem jest napisane, ile chemii trzeba na 500 ml, proporcjonalnie użyjesz mniej, i tyle. Rozrobiona chemia starcza na 3 razy według producenta, sam przetestowałem 4 razy. Więcej nie ryzykowałbym. Tak więc wołanie filmów pojedynczo nie opłaca się.
Wywołaj sobie film: https://sites.google.com/site/negfix8pl/film
Re: tetenal e-6 kilka pytań
Nieprecyzyjnie napisałeś o co Ci chodzi. O jakim wydłużeniu czasów piszesz? I co masz zamiar zużyć w ciągu 1-2 dni. Tutaj masz skan istotnych fragmentów polskiej instrukcji (powinieneś mieć ją w opakowaniu) ->KLIKbx20 pisze:Zastanawiam się na przeprowadzeniem E-6 w jednofilmowym koreksie (względy bezpieczeństwa) ale mam wątpliwości natury merytorycznej. Koreks jaki posiadam to paterson o pojemności 290ml. Jako że nigdzie nie znalazłem analogicznego przykładu zastanawiam się jak rozrobić ten zestaw 3x330ml, 2x500 czy może 1 litr w całości? Czy wiadomo jak wtedy będzie wyglądać wydłużanie czasów? (jeśli ktoś mógłby zapodać chociaż linka do instrukcji to będę wdzięczny, bo na stronie tetenala brak)Dodam, że będzie to do zużycia w ciągu 1-2 dni, tyle będę miał filmów.
Co do RT-2C to dobry termostat, tylko strasznie badziewnie wykonany. Ale daje radę. W środku jest mały potencjometr strojący i można go z jakimś wzorcowym termometrem zestroić, ale tylko na jedną temperaturę. Jeżeli wzorcem będzie 38,5°C, a tyle powinno być w płasczu, to już nastawienie 24°C będzie obarczone dużym (ok 1°C) błędem. Ja sobie poradziłem tak, że zestroiłem właśnie pod E-6, a inne używane po prostu zanotowałem odchyłki. Przy 18°C mam -1,5 a przy 26°C +0,9, gdy przy 38,5°C jest okrąglutkie ZERO.
Ostatnio zmieniony 15 gru 2011, 15:56 przez J.A., łącznie zmieniany 2 razy.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Zapewne koledze chodzi o wydłużanie czasów przez temperaturę oraz o to, że zużyje chemię w ciągu 1-2 dni (nie wiem co w tym może być nie precyzyjnego). Może ten link Ci pomoże http://www.apug.org/forums/forum40/6733 ... h-kit.html w wątku na apug bodajże znajduje się link do instrukcji tego zestawu.
Zapewne masz rację, choć ja nie potrafię tu znaleźć zapytania o zmianę czasu w zależności od temperatury. Zresztą Tetenalowy proces tego nie przewiduje, więc pudło. Ale pewnie jak zwykle się mądrzę.MarcinD pisze:Zapewne koledze chodzi o wydłużanie czasów przez temperaturę oraz o to, że zużyje chemię w ciągu 1-2 dni (nie wiem co w tym może być nie precyzyjnego). Może ten link Ci pomoże http://www.apug.org/forums/forum40/6733 ... h-kit.html w wątku na apug bodajże znajduje się link do instrukcji tego zestawu.
Ja to rozumiem, że chce podzielić zestaw jednolitrowy, na 3, 2 części, lub nie dzielić wcale. A podział nie ma zupełnie znaczenie dla czasu wywoływania.bx20 pisze:Jako że nigdzie nie znalazłem analogicznego przykładu zastanawiam się jak rozrobić ten zestaw 3x330ml, 2x500 czy może 1 litr w całości? Czy wiadomo jak wtedy będzie wyglądać wydłużanie czasów?
Co do zużycia, też nie jest tak oczywiste, czy ma zamiar zużyć jedną porcję w ciągu 2 dni. czy cały zestaw litrowy. Wbrew pozorom, to jest spora różnica.
Ostatnio zmieniony 15 gru 2011, 18:13 przez J.A., łącznie zmieniany 2 razy.
Pudło bo źle odpowiedziałeś. Nie chodzi o temperaturę i czas.
Może podzielić tę chemię?
Jak ten podział ma się do czasu wywoływania?
Ile może ją przetrzymać po rozcieńczeniu?
Ja przynajmniej dałem link do instrukcji gdzie to wszystko jest.
No więc daj człowiekowi odpowiedź, na konkretne pytania. A nie odsyłaj do wujka google czy innego apuga.MarcinD pisze:żadne pudło, chodzi o jego pytanie, nie o to co proces przewiduje. Poza tym masz rację, wymądrzasz się.
Może podzielić tę chemię?
Jak ten podział ma się do czasu wywoływania?
Ile może ją przetrzymać po rozcieńczeniu?
Ja przynajmniej dałem link do instrukcji gdzie to wszystko jest.
Ostatnio zmieniony 15 gru 2011, 20:03 przez J.A., łącznie zmieniany 2 razy.