Henry, tez z ebay/Rumunii/mflenses jest zbudowany tak, żeby można było korzystać ze światła dziennego, a nie wskaźnika laserowego, oraz nie wymaga dodatkowego zasilania.
Jak dla mnie - warto, a niebawem recenzja
Gwoli ścisłości: nie musi, złącza mikrofonowe w PC mają na ringu jacka zasilanie (o ile nie są do mikrofonów stereo - kiedyś standardem było stereo, a teraz zazwyczaj można programowo wybrać konfigurację).
Sprawdziłem - na dwóch fotodiodach plus kondensator (wykorzystałem fragment fotoceli) dawało słabiutki sygnał - ale możliwe że to przez to że diody na podczerwień a latarka diodowa więc niezbyt świecąca w podczerwieni (z lampką niby lepiej ale wyłapuję 100Hz miganie żarówki, a latarek na żarówkę nie żadnych mam w domu).
O wiele lepiej ten układ co podałem linka - z bateryjką 1.5V (AA) i oświetlając latarką. Przynajmniej wiem że Prontor Proffesional 01 trzyma czasy jak złotko, ale Compur No 1 opóźnia krótkie (zamiast 1/125 wyszła mi 1/100) - będę musiał sobie gdzieś zapisać...
Koszt ustrojstwa wynósł mnie 2,75zł plus trochę cyny i parę kabelków z szuflady. Jab - podaj mi adres na PW, postaram się wysłać tak żeby się nie rozpadło po drodze bo lutowałem wszystko "na pająka"
Pracuję właśnie nad "pudełkową" wersją - w przyszłym tygodniu dam znać czy warto - przy takim układzie najwięcej czasu zajmuje składanie tego. To już prędzej by się opłacało wysłać płytkę i garść elementów żebyś sobie sam polutował.
Wywaliłem tamten układ bo mnie wkurzał, usiadłem i wymyśliłem nowy - będzie działał przynajmniej do 1/1000s, będzie łatwy w użyciu i będzie zasilany z baterii (prototyp zrobiłem na 4xAA ale może uda mi się odpalić na 2xAA). Może dało by się zasilić z karty, ale układ potrzebuje minimum 3V wiec imho lepiej zrobić osobne zasilanie (może płaska CR'ki jak się uda).
Jeśli ktoś jest zainteresowany gotowymi układami (już polutowane tylko bez obudowy) to koszt byłby pomiędzy 20 a 30zł + kilka zł za wysyłkę. Wolę wysyłać przetestowane, schematu nie udostępnię Dokładnie będę wiedział ile wyjdize, jak zrobię gotowy układ (zajmie mi to jeszcze kilka dni).
Henry pisze:
Jeśli ktoś jest zainteresowany gotowymi układami (już polutowane tylko bez obudowy) to koszt byłby pomiędzy 20 a 30zł + kilka zł za wysyłkę. Wolę wysyłać przetestowane, schematu nie udostępnię Dokładnie będę wiedział ile wyjdize, jak zrobię gotowy układ (zajmie mi to jeszcze kilka dni).
Racja - to przez to że nie miałem lepszego elementu w eagle. W wolnej chwili podmienię. Schematu nowego układu nie będę wstawiał - jest trudny do zrobienia dla początkującego elektronika. Ten prosty schemat też działa całkiem fajnie jak ktoś ma stary aparat z migawką do 1/250 (mój compur z najszybszą 1/400 niestety też się zmieścił w tym zakresie )
Oscyloskop mam u rodziców (jak i większość elementów), więc nie miałem jak testować i może by dał radę, ale nie będzie tak precyzyjny jak karta dźwiękowa i Audacity. No i mało kto ma oscyloskop, a wejście mikrofonowe w kompie to chyba każdy.