Tanie tło do amatorskiego studia.
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Tanie tło do amatorskiego studia.
Witam
Czy ktoś z Was używa tła polipropylenowe, takie jak można kupić na alledrogo czy w funsports ?
Pytam bo chciałbym zakupić tło 2,7m ale budynek w którym organizuje studio nie jest na codzień ogrzewany, więc pomyślałem że kartonowe tło mogłoby zawilgnąć i się zdeformować, a takie polipropylenowe nie powinno, tylko jak to się sprawuje w praktyce ?
Studio jest amatorskie i będzie używane może raz na tydzień, dlatego zastanawiam się czy takie tanie tła są coś warte ?
Czy ktoś z Was używa tła polipropylenowe, takie jak można kupić na alledrogo czy w funsports ?
Pytam bo chciałbym zakupić tło 2,7m ale budynek w którym organizuje studio nie jest na codzień ogrzewany, więc pomyślałem że kartonowe tło mogłoby zawilgnąć i się zdeformować, a takie polipropylenowe nie powinno, tylko jak to się sprawuje w praktyce ?
Studio jest amatorskie i będzie używane może raz na tydzień, dlatego zastanawiam się czy takie tanie tła są coś warte ?
Pozdrawiam
tomograf
----------------
* Bronica SQ-Ai * Polaroid Land 250 * 18x24 Curt Bentzin Gorlitz * Kiev 88 * Kiev 60*
--------------------------------------------
www.tomograf.wordpress.com
tomograf
----------------
* Bronica SQ-Ai * Polaroid Land 250 * 18x24 Curt Bentzin Gorlitz * Kiev 88 * Kiev 60*
A jakiej masz szerokości to tło i na co nawinięte ? statywy i poprzeczka, czy mocowanie na stałe ?
Pozdrawiam
tomograf
----------------
tomograf
----------------
- Minolciarz1979
- -#
ja też używam teł od fripers - 2,7x5 metrów
białe, czarne i turkusowe. Są ok, mi w zupełności wystarczają. Jak każdy plastik mają wadę - strasznie się elektryzują, ale jest na to rada - nalezy spryskać całe tło środkiem depolaryzującym, czyli popularnym płynem K do ostatniego płukania (0,5 litra w każdym sklepie za 2-3 zł). Należy wziąć spryskiwacz i spryskać równomiernie tło roztworem płynu K i wody destylowanej w stosunku 1+20 i zostawić do wyschnięcia. Operację powtórzyć z drugiej strony. Koniec z elektryzowaniem się. Jesli chodzi o tło czarne, to według mnie za bardzo odbija światło, nie jest w pełni matowe i czarne, także aby uzyskać czerń, należy oddalić od światła.
Dzięki Minolciarz, z tym płynem K cenna rada. A jak z mocowaniem ? trzeba zmieniać rurę na alu, bo ponoć przy 2,7m tekturowa tuba się wygina ?
Pozdrawiam
tomograf
----------------
tomograf
----------------
- Minolciarz1979
- -#
Żadnych tektur.
Kup w zestawie ze statywami i rurką aluminiową i po krzyku. To nie kosztuje majątku. A patent z płynem K można stosowac do wszelakich szmatek i innych materiałów, aby się nie elektryzowały. Ja moczę i spryskuję wszelakie szmatki, torby i inne rzeczy, aby pozbyć się elektryzowania i ograniczyć przyciąganie kurzu do minimum.
Ostatnio zmieniony 21 lut 2011, 10:42 przez Minolciarz1979, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeszcze sie zastanwiam czy nie kupie zestawu montowanego do sciany/sufitu zamiast statywów, musze to przemyśleć.
Pozdrawiam
tomograf
----------------
tomograf
----------------
- Minolciarz1979
- -#
Zdecydowanie lepszy jest montaż na ściane/sufit
jak masz na to docelowe pomieszczenie.
tlo jest nawiniete na karton. ja mam 2.7 na 5, statywy jakies stare alu cos ponad 2 metry i do tego poprzeczka dwuczesciowa z jakichs rurek, musze zrobic nową. kiedy zostawilem tło na tydzien to rura sie troche zgięła ( poprzeczka jest krzywa ) ale jesli zwijam je po zdjęciach jest ok, a ostatnio zostaiłem poprzeczke wygieciem do góry wiec powinno byc ok
czarne własnie nie jest matowe, zauwazyłem to ostatnio kiedy odklejałem gumę do żucia
, rozwarstwiło się i dopiero pod spodem było matowe. ale jak pisałem, nie robiłem jeszcze zdjęć na nim wiec nie wiem jak sie sprawuje
czarne własnie nie jest matowe, zauwazyłem to ostatnio kiedy odklejałem gumę do żucia

- Hrabia Miód
- -#
Ja kupiłem na alle z funsports, fripers, coś takiego - zestaw 4 teł (mam białe, szare, czarne, niebieskie) plus statywy i poprzeczka - zaplaciłem 200 z groszami jakoś - jest w porządku. Nie może być za blisko tlo, bo wychodzi jego faktura przy dużej głębi. Ogólnie, jestem zadowolony - rozkładam jak potrzebuję, na codzień siedzi sobie w załączonym do zestawu futerale. Polecam.