Tamron 80-210mm 103A

Obiektywy do aparatów i powiększalników.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
Kubsen
-#

Tamron 80-210mm 103A

Post autor: Kubsen »

Witam

Mam pytanie czy ten obiektyw pasuje do Zenitów bez użycia adaptera? Mam dobrą okazję żeby go kupić, ale nie wiem czy szukać oprócz niego również adaptera.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
matti_1989
-#
Kontakt:

Post autor: matti_1989 »

Z tego co wyszukałem w internecie to ma on jakieś uniwersalne mocowanie na które dopiero później zakłada się przejściówki. Zapytaj sprzedającego albo wstaw tutaj zdjęcie bagnetu. Lepiej nie kupować bez przejściówki bo może być ciężko go dokupić.
Awatar użytkownika
zieloo
-#
Kontakt:

Post autor: zieloo »

Mocowanie to adaptall, dość popularne, nie powinno być problemu ze znalezieniem przejścówki na M42.
Awatar użytkownika
matti_1989
-#
Kontakt:

Post autor: matti_1989 »

zieloo pisze:nie powinno być problemu ze znalezieniem przejścówki na M42.
cena jedne 99zł :)
jacekCz
-#

Post autor: jacekCz »

matti_1989 pisze:
zieloo pisze:nie powinno być problemu ze znalezieniem przejścówki na M42.
cena jedne 99zł :)
NIE nalezy kupować nowych chińskich adapterów Adaptall, są tylko odlewem / frezem z metalu, pozbawione mechanizmów.
Istotą systemu adaptall jest przeniesienie maksimum mechanicznych informacji, w tym pełne sterowanie przysłoną. Bez tego nie byłoby to więcej warte niż 'przejściówki m42' bez niczego.

Tylko stare adaptery, chodzi w nich przysłona i wszystko, co ma chodzić. Zwłaszcza na m42, tam nie zachodzi przeniesienie "ułamkowych" ruchów, to binarnie otwarte/zamknięte, więc nie spodziewał bym się skutków luzów czy nieprecyzyjnego działania - co w tak starych mechanizmach dla Nikona Ai / AiS trzeba się liczyć

Czasem na ebayu daje się kupić upragniony adapter z mało modnym szkłem bardzo tanio. Takie zestawy na m42 ze szkłem trafia się za w/w stówkę.

Uwaga: adapter nie jest pomyślany do tak częstego zapinania i odpinania jak standardowy bagnet na body. Raczej przy wielu obiektywach adaptall, należy zgromadzić pewną ilość adapterów, może nie aż tak dużo jak szkieł. Nie chwaląc się jam to uczynił.

PS. Pozbędę się zooma 75-250mm adaptall.
Ostatnio zmieniony 05 kwie 2011, 21:42 przez jacekCz, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ