Szukam dekielek na tył obiektywu 51 mm
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Szukam, nakładany dekielek na tył obiektyw LF. Średnica zewnętrzna tylnego modułu to 51 mm.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Jeżeli nie znajdziesz interesującego Cię dekielka to rozważ użycie filtra nasadowego o identycznej średnicy mocowania, np. https://allegro.pl/oferta/filtr-foto-zi ... 5352189042
Kruche szkiełko można wymienić na krążek wycięty z jakiegoś tworzywa sztucznego.
Kruche szkiełko można wymienić na krążek wycięty z jakiegoś tworzywa sztucznego.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
No to jest pomysł. Dzięki.
Edyta: minęło 545874 chwil...
Natchnąłeś mnie pomysłem.
Gwint wewnętrzny tylnej części to 49 mm ale szczyt soczewki jest dość blisko krawędzi. Nie można tam wkręcać nic płaskiego bo się oprze o soczewkę.
Wziąłem dwa stare filtry 49 mm. Z jednego wykręciłem szkiełko (był z NRD więc miał pierścień mocujący szkło, a nie jak filtry PZO drut rozporowy). Na niego nakręciłem drugi filtr, a gość grubą szybkę filtra zabezpieczyłem od obu stron czarną taśmą izolującą. Gdyby się zdarzyło jakieś uderzenie to taśma utrzyma fragmenty. No ale to musiał by być niezły wypadek. Coś więcej niż podróżowanie obiektywu w plecaku.
Edyta: minęło 545874 chwil...
Natchnąłeś mnie pomysłem.
Gwint wewnętrzny tylnej części to 49 mm ale szczyt soczewki jest dość blisko krawędzi. Nie można tam wkręcać nic płaskiego bo się oprze o soczewkę.
Wziąłem dwa stare filtry 49 mm. Z jednego wykręciłem szkiełko (był z NRD więc miał pierścień mocujący szkło, a nie jak filtry PZO drut rozporowy). Na niego nakręciłem drugi filtr, a gość grubą szybkę filtra zabezpieczyłem od obu stron czarną taśmą izolującą. Gdyby się zdarzyło jakieś uderzenie to taśma utrzyma fragmenty. No ale to musiał by być niezły wypadek. Coś więcej niż podróżowanie obiektywu w plecaku.
ja sobie zrobiłem zatyczki do lupy ciemniowej z papieru. papier ksero, czarny papier kolorowy, klej introligatorski i na to lakier bezbarwny.

"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Można też druknac na drukarce 3d taki dekielek nakładany od zewnątrz :)
Wiem, wiem. Ale byłem niecierpliwy, żeby zabierać już obiektyw na spacer.