Szmata Mentor Panorama vol1.

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

ostrygad
-#
Kontakt:

Szmata Mentor Panorama vol1.

Post autor: ostrygad »

czołem

Doszedł mnie Mentor Panorama 1 który miał być tip top ale nie jest.

Z grubsza chodzi o migawkę płócienną która ma czkawkę.

Wygląda to tak. Czasy krótkie 1/125 do 1/8 + synchro - ok.
Tryb Z nie działa jak powinien tylko jak jeden z czasów pokroju 1/15 etc.
Tryb B również nie działa jak powinien ale aby było śmieszniej działa on jak tryb T.

Tak więc ponieważ tryb B jest sprawny inaczej nie mam dostępu do długich czasów od 1/4 do 2sek.

Szarpnąłem się i nagrałem krótką formę na ten temat:

http://www.youtube.com/watch?v=BlzdB4LL ... load_owner

Sprawa została naświcona sprzedającemu ale jak przypuszczam będą jaja. Poza tym kamerka mi podchodzi i chciałbym z nią przezimować. Oczywiście mogę żyć bez długich czasów bo łatwo je sobie skompensuję wyciągiem , filtrem , przysłoną , wołaniem etc ale nie o to chodzi - bo skoro jest , to dlaczego ma nie działać jak Pan Bóg przykazał (dodam , że działać miało w całym zakresie).

No i co z tym dalej robić ? Szczerze , jak by mnie ktoś życzliwy pokierował , mógłbym sam spróbować pogrzebać w tym mechaniźmie.

Pomożecie ?
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Jeśli czasy do 1/8 s. działają, to sama migawka jest OK. Problem stwarza to ustrojstwo zwalniające na czasach 1/4 - 2 s. Może naciągnięta sprężynka? Podejrzewam, bo nigdy tego nie rozbierałem, a z Mentorem miałem do czynienia tylko w szkole już nie pamiętam ile lat temu, że budowa tego urządzenia nie powinna być zbyt skomplikowana i da się to naprawić w domowych warunkach. To niezbyt trafne porównanie, ale jak w Praktice odkręciła się dźwignia samowyzwalacza, to trzeba ją było dokręcać używając specjalnego kluczyka do podtrzymywania osi tej dźwigni. Jak ktoś dokręcał bez kluczyka i ciut "przekręcił" to podobnie jak u Twojego Mentora, dźwignia naciągała, po zwolnieniu na pozór działała jak trzeba, ale migawki nie wyzwalała. Może tu też ktoś kiedyś coś "przekręcił" i teraz szwankuje? Bo wygląda to tak, jakby w końcówce ruchu coś tam nie dochodziło do końca i nie trącało jakiegoś "dzyndzelka", który zamyka migawkę. Może się coś skrzywiło? Może trzeba coś oczyścić, może lekko przesmarować?

[ Dodano: Śro 18 Wrz, 2013 ]
Fajne masz zdjęcia na blogu :-)
Lux mea lex
ostrygad
-#
Kontakt:

Dzięki :) Wlałeś balsam w moje żyły chociaż skrycie podejrzewałem , że może być to winna jakiegoś wihajstra. Więc tak czy siak , nie obejdzie się bez rozkręcenia. Moje odczucia są bardzo podobne do Twoich...po naciągnięciu i wyzwoleniu coś tam sobie bzyczy, dźwigienka od małego koła nastaw idzie i w pewnym momencie coś przerywa jej pracę.
Awatar użytkownika
technik219
-#

Na spokojnie sobie to rozkręć, z rozwagą i dojdziesz. To nie Compur, w którym trzeba grzebać pod lupą do majsterkowania.
Lux mea lex
ostrygad
-#
Kontakt:

...no tak , tylko jest jeszcze problem z głównym kołem nastaw gdzie tryb Z działa inaczej niż powinien a tryb B działa jak Z...czeski film :)
Jesteś może z jakiejś malowniczej wsi z Podkarpackiego ? Tak profilaktycznie pytam :)
Awatar użytkownika
technik219
-#

ostrygad pisze:tryb Z działa inaczej niż powinien a tryb B działa jak Z.
Te dwa czasy są obok siebie. Może to właśnie kółko jest przestawione?
Lux mea lex
ostrygad
-#
Kontakt:

Dzięki Technik - za Twoją namową rozebrałem dziadostwo i oczom mym ukazał się las...przewróć stronę...

Niestety ale mój chłopski rozum nie pozwolił ogarnąć mechaniki tego urządzenia i migawka powędrowała na serwis :)
Awatar użytkownika
technik219
-#

Oj, to zaboli w kieszeni: sprzęt profi to i cena za naprawę będzie profi :-(
Lux mea lex
ostrygad
-#
Kontakt:

cena 230zł + przesyłka. Cenę pokrył sprzedający z ebay - honorowy człowiek.
Awatar użytkownika
s4int
-#

Post autor: s4int »

Gdzie to wysłałeś? U siebie też tak mam, co prawda dopiero raz mi to przeszkadzało (plener i szkło f/2.5 więc bardziej 1/500 by mi nadała) ale idą ciemne dni więc podejrzewam, że częściej będę potrzebował takich czasów.

Jak wróci to napisz czy wszystko jest okej ;)
ostrygad
-#
Kontakt:

...Foto-technika , ul. Moniuszki 2 , Bytom. W poniedziałek wysłałem a w czwartek miałem. Szybko, miło , fachowo + gwarancja 6 miechów.
Awatar użytkownika
technik219
-#

ostrygad pisze:Cenę pokrył sprzedający z ebay - honorowy człowiek.
:shock: :shock: Nie do pomyślenia na naszym popularnym portalu aukcyjnym.
Lux mea lex
ostrygad
-#
Kontakt:

technik219 pisze:Nie do pomyślenia na naszym popularnym portalu aukcyjnym
Może dlatego, że w dniu otrzymania kamery zrobiłem jej gruntowny przegląd na sucho, nagrałem filmik pokazujący usterkę i wysłałem sprzedającemu przez ebay.
Zresztą co tu dużo gadać, ebay jest bardziej przyjazny kupującym niż nasz alle, no i żeby nie umniejszać sprzedającemu - człowiek z klasą...a może właśnie normalny człowiek :)
Awatar użytkownika
technik219
-#

ostrygad pisze:żeby nie umniejszać sprzedającemu - człowiek z klasą...a może właśnie normalny człowiek :)
Bo wszyscy wielkoformatowcy to jedna rodzina i się szanują :-)
Lux mea lex
jacekCz
-#

Post autor: jacekCz »

technik219 pisze:
ostrygad pisze:Cenę pokrył sprzedający z ebay - honorowy człowiek.
:shock: :shock: Nie do pomyślenia na naszym popularnym portalu aukcyjnym.
Matówkę do małego sobie kupiłem, przyszedł inny niż zamawiany typ, niewiele mniej "atrakcyjny". Dałem gościowi pozytywa choć napisałem prywatna wiadomość że problem ale nie ma sensu zwracać za ocean. Oddał mi z własnej inicjatywy na paypala 5USD, co stanowiło znaaaczną część ceny.
Mam i ja RB67, F4S, F90X, cyfrę też i szklarnię
http://www.flickr.com/photos/jacekpl/
ODPOWIEDZ