Ale jak chcesz przetestować obiektyw pełnoklatkowy na matrycy formatu APS?
Ps. Są też tacy, co testują obiektywy średnioformatowe na lustrzankach APS - i na dodatek zamieszczają te testy w internecie. A potem krążą w sieci opinie na podstawie takich testów.
porównuję ze sobą
np. rikenon, którego sprzedaję jest ostrzejszy od heliosa
mam kilka ujęć z crestara, porównam z cosiną
ewentualne winietowanie - na pełnej klatce raczej więcej go będzie niż mniej
trochę na wyrost brzmi to testowanie, wiem, ale jak zrobić to lepiej?
Szkoda czasu na testy ktory obiektyw ma lepszy srodek a gorsze boki czy na odwrot a byc moze jeszcze ma cos lub nie ma tego. Na dobrym kadrze i tak tego nikt nie widzi a jak widzi to znaczy ze rozpatruje fotografie na bazie sprzetu a nie tego co jest najwazniejsze.
pomacałem ostatnio w plenerze szkiełek Pentaxa i m42 odkładam na razie na bok - sprzedaję Heliosa, zostawiam Cosinę 28/2.8, zobaczymy jakie rezultaty przyniesie, jak zbierze się więcej kasy to założę szklarnię na PK.
jest jeszcze Flectogon 20/4 i 20/2.8.
z f=4 nie miałem przyjemności używać, natomiast model z f=2.8 używam już parę ładnych lat i jest to bardzo przyjemne szkło, chociaż po wilgotnych plenerach przysłona potrafi się zbuntować.
na razie mam przypięty Montgomery Ward 28/2.8 (to ta Cosina), jutro będę miał rezultaty, także z pojedynku z Pentaxem 28/2.8 i zobaczę, czy jest sens zostawać jeszcze w m42
Montgomery Ward pobył ze mną dwa tygodnie, jedną kliszę zrobił, mam z niej porównanie z Pentaxem 28/3.5 i już wyprzedaję m42, bo po prostu szkoda mi negatywów. Pentax for the win.
Canon FD niekoniecznie chyba podepnę pod bagnet PK, hm?
być może, być może. ale wtedy eMki będę musiał zamienić na A. siedzę na forum pentax.org.pl i dokształcam się :)
tymczasem jednak odpowiadają mi malutkie rozmiary 50/1.7, bo nie zawsze chce mi się łazić z podpiętym winderem i męczyć dłoń - pasek planuję na nadgarstek
źle napisałem, nie musiał a chciał, by było wygodniej, choć...to za daleka przyszłość.
a pasek w takim razie spróbuję najpierw jakiś przymierzyć przez decyzją o zakupie.
Czesc
Podepnę się do tematu bo chyba nie ma sensu zakładać nowego wątku. Moję wymagania są podobne. Jednak trochę inne:) Szukam szerokiegą kąta za fajne pieniądze. Koniecznie M42. Aktualnie mam pentacona 29mm 2.8 jednak nie jest zadowalajaco ostry. Nie ważne jak bym go nie przymknął. Szukam ogniskowej od 29 do 35. Szerzej mi nie potrzeba. Czy musi być 2.8? Nie musi ale jak już to ostry od pełnej dziury. Cena do 250zł.
Pozdrawiam