Zajrzyj do tego wątku:
prosta-kalibracja-negatywu-t11424.html
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Tak.
to się szary klin stopniowy nazywa
Szukałem po wszystkich jasnych i ciemnych zakamarkach sieci i nie znalazłem. Zrezygnowany kupiłem używany egzemplarz na amazon.com. Z bardzo drogą przesyłką wyszło taniej o 100 zł niż na amazon.pl.
Widzę, że za $70 można nowy egzemplarz dostać z przesyłką z UK - chyba odżałuję. Bardzo mnie zaciekawił temat kalibracji materiału i muszę jeszcze więcej teorii łyknąć, żeby to gruntownie zrozumieć, bo nie do końca łapię niuanse związane z procedurą i jej wariantami.Bocianowski pisze: ↑22 gru 2022, 22:10 Z bardzo drogą przesyłką wyszło taniej o 100 zł niż na amazon.pl.
Nie ma czegoś takiego jak sensytometr. Sensytometria to nauka o materiałach (światło)czułych w dużym skrócie, a ściślej o wpływie ilości światła (mierzonego luksometrem, bardziej swojsko światłomierzem) na zachowanie materiału światłoczułego po obróbce chemicznej zwanej potocznie wywołaniem, co można określić za pomocą densytometru - refleksyjnego dla papierów światłoczułych lub transmisyjnego dla błon światłoczułych.
Hmm... nie ma, powiadasz: To jest mój, a tu link: https://medicalonline.pl/produkty/sensy ... nilight-s/