System Canon FD

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

nord pisze:F801, F90x,
Żaden aparat z taką ilością danych w celowniku nie może mieć większej matówki o tego który tych danych nie prezentuje.
Wystarczy spojrzeć na krotność powiększenia. Nie ma lustrzanki AF z krotnością większą niż x 0,85, natomiast bez problemu znajdziemy lustrzanki bez AF które mają ten parametr na poziomie x 0,90-0,92.
I nie ma tu znaczenia system do jakiego aparat należy. Tak samo źle jest w C, N, M, O, P.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
figureliusz
-#

Post autor: figureliusz »

rozumiem, ze zartujesz. :-/
Na szczęście tak :)

Dzięki piękne za rady.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

nord pisze:
rbit9n pisze:oho, zaraz się zacznie wojenka systemowa. kupą mości panowie!

kurde, musiałeś? :roll:
Obrazek

a wracając do tematu, to kiedyś kolega pet mnie się spytał, jakbym porównał ae-1p i om-2n (bo wtedy miałem tylko om-2n) i tak pomyślałem, że te dwa aparaty mają się do siebie, jak europejski nóż szefa do japońskiego Santoku. nie do końca wiem co chciałem przez to powiedzieć, ale tak jest. aha, i ae-1p sprawa wrażenie takiego... bułkowatego. napompowanego niczym chałka.

aha, to co zostało wspomniane, to w canonie dziwnie się używa trybu ręcznego. w Olkach znika drabinka i pojawia się strzałka, lub drabinka ± w om-4ti. w obu w wizjerze widać też tylko czasy, aparat nie pokazuje przysłon. pod tym względem lepszy z serii A jest a-1. tej wady nie ma wspomniany ef-1.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
zousan
-#
Kontakt:

Post autor: zousan »

Nikon nie moze pozazdroscic niczego Olympusowi bo jeden, jak i drugi jest tylko aparatem :lol: Fanboizm jest strasznie dziwnym zjawiskiem naszych czasow.
Awatar użytkownika
pasiasty
-#
Kontakt:

Re: System Canon FD

Post autor: pasiasty »

figureliusz pisze:Planuję zejście w dół z Eosów na manual i rozważam właśnie FD.
tak z ciekawości - czemu?
|| Cezary Żemis <cezary.zemis@gmail.com>
|| http://cezaryzemis.name/
|| ph. +48 794 337 097 | +420 605 560 885
Awatar użytkownika
figureliusz
-#

pasiasty pisze:tak z ciekawości - czemu?
Bardzo dobre pytanie - pewnie wydaje mi się, że jak coś zmienię w sprzęcie to mi się coś zmieni w robieniu zdjęć :-/
Nie musimy zaczynać dyskusji, że to bez sensu - ja wiem, że to bez sensu, ale faza jest.

Chyba zamiast fazy powinienem wywołać w końcu rosnącą kupkę negatywów w lodówce.
Awatar użytkownika
pasiasty
-#
Kontakt:

Post autor: pasiasty »

no, ja zmieniłem w tym celu format :) dodatkowych kilka kilogramów sprzętu zapobiega gromadzeniu się naświetlonych filmów
|| Cezary Żemis <cezary.zemis@gmail.com>
|| http://cezaryzemis.name/
|| ph. +48 794 337 097 | +420 605 560 885
Awatar użytkownika
J.A.
-#

pasiasty pisze:dodatkowych kilka kilogramów sprzętu zapobiega gromadzeniu się naświetlonych filmów
I zwiększa prawdopodobieństwo zwyrodnienia kręgosłupa :mrgreen:
figureliusz pisze:Nie musimy zaczynać dyskusji, że to bez sensu - ja wiem, że to bez sensu, ale faza jest.
Oj tam. Duży chłopak jesteś, to Twoja sprawa.
figureliusz pisze:Chyba zamiast fazy powinienem wywołać w końcu rosnącą kupkę negatywów w lodówce.
No tak, od tego by wypadało zacząć. :->
dadan_mafak
-#
Kontakt:

Post autor: dadan_mafak »

F-1N
Genialny korpus o wytrzymałości bijącej chyba wszystkie inne lustrzanki...wciąż dostępne części i możliwość serwisowania - np. u p. Adamczyka.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

rbit9n pisze:gdybym teraz miał się decydować na system FD brałbym albo f-1n albo ef-1. przy czym ten drugi wymaga bakterii 1,35v lub adaptera z diodą, do światłomierza i do długich czasów.
o, ja też napisałem, żeby brać f1n i nie dostałem plusika. bu hu hu.

figureliusz pisze:Bardzo dobre pytanie - pewnie wydaje mi się, że jak coś zmienię w sprzęcie to mi się coś zmieni w robieniu zdjęć :-/
zmiana sprzętu, czy ogólnie kupno nowej zabawki, zwalcza chandrę, nudę i apatię, i o ile na to czas pozwala, znów się chce i się robi zdjęcia. sprawdzone na żywym organizmie.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."

Awatar użytkownika
figureliusz
-#

No to masz plusika też :) Wątek, oprócz merytoryczności, jest bardzo, bardzo pomocny :)

/edit
A na AT nagle, niespodziewanie kilka ogłoszeń o sprzedaży gratów z systemu FD.
Przypadek?
Nie sądzę ;)
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

dzięki :D

z tego co jest na at, to polecałbym jedynie mieszek pangora. mam taki do olka i naprawdę przyjemny, bo z automatyką.

Awatar użytkownika
jac123
-#

Post autor: jac123 »

figureliusz pisze:No to masz plusika też :) Wątek, oprócz merytoryczności, jest bardzo, bardzo pomocny :)

/edit
A na AT nagle, niespodziewanie kilka ogłoszeń o sprzedaży gratów z systemu FD.
Przypadek?
Nie sądzę ;)
Załóż wątek np. o Nikorrmatach, zobaczymy czy jakieś ogłoszenia się pojawią ;-).
Awatar użytkownika
figureliusz
-#

rbit9n pisze:z tego co jest na at, to polecałbym jedynie mieszek pangora
Te bodziaki na początek nie są złe - takie zestawy na alledrogo są wystawiane po jakiś absurdalnych kwotach - w jednym punkcie Pan proponował mi (domyślam się, że magicznie plastyczny) 55 f1,2 za chyba 4500 zyla.
jac123 pisze:Załóż wątek np. o Nikorrmatach, zobaczymy czy jakieś ogłoszenia się pojawią ;-) .
Eeetam, założę wątek w którym poproszę o polecenie mi kultowych szkieł o magicznej plastyce, system nieważny bo będę zmieniał system pod najmagiczniejsze szkło!

Dobra, czas na urlop, żeby zapełnić lodówkę kolejnymi negatywami, których nie ma kiedy wywołać :D
Awatar użytkownika
J.A.
-#

figureliusz pisze:55 f1,2 za chyba 4500 zyla.
:?: :?: :?:
ODPOWIEDZ