Synchronizacja lamp z aparatem.
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
nie to nie dowodzi niczego prócz tego że wyzwalają na wszystkich czasach a to bardzo duża różnica wyzwalać a synchronizować
oczywistym jest że czas synchronizacji to czas w którym błysk lampy trwa nie krócej niz pełne otwarcie migawki, tak by została naświetlona cała klatka
moze znajdę jutro chęci by wyciągnąc lampę z pudła ( studyjną ) i podpiąć kablem, albo chociaż systemowa na kablu puscic, to sprawdze jak to się ma i jak wygląda
oczywistym jest że czas synchronizacji to czas w którym błysk lampy trwa nie krócej niz pełne otwarcie migawki, tak by została naświetlona cała klatka
moze znajdę jutro chęci by wyciągnąc lampę z pudła ( studyjną ) i podpiąć kablem, albo chociaż systemowa na kablu puscic, to sprawdze jak to się ma i jak wygląda
Mam na myśli to, że skoro D70s ma mechaniczną migawkę, która otwiera się z maksymalną prędkością 1/250s i jednocześnie jest to górna granica synchronizacji to logicznym jest, że zawsze będzie synchronizacja z lampą po kablu czy niededykowaną przez stopkę
I pewnie większość amatorskich cyfrówek tak ma.

Ostatnio zmieniony 26 lut 2012, 21:54 przez Rob, łącznie zmieniany 1 raz.
nie wiem czy dobrze rozumiem - "lampa na kablu" czyli zwykła lampa zewnętrzna podpięta do aparatu a pomocą kabla np. TTL czy może chodzi o lampy studyjne? bo jeśli te drugie to z własnego doświadczenia wiem , że D70s może się synchronizować na znacznie krótszych czasach.Rob pisze:Mam na myśli to, że skoro D70s ma mechaniczną migawkę, która otwiera się z maksymalną prędkością 1/250s i jednocześnie jest to górna granica synchronizacji to logicznym jest, że zawsze będzie synchronizacja z lampą po kablu czy niededykowaną przez stopkęI pewnie większość amatorskich cyfrówek tak ma.
D70s ma najkrótszy czas otwarcia migawki 1/250s, który jest także czasem synchronicznym, co oznacza, że w jest to czas pełnego odsłonięcia przetwornika CCD. Czasy krótsze realizuje elektronicznie.
Czym to skutkuje? Otóż tym, że z lampą systemową / dedykowaną, obojętne czy na kablu, czy w dowolny inny sposób, aparat ustawi 1/250s. Natomiast zwykłą lampą na gorącej stopce, lub kablu PC zsynchronizuje z czasem nawet 1/8000. Tyle, że w tym drugim przypadku może się okazać, że czas trwania błysku jest dłuższy niż czas otwarcia migawki (tak będzie w przypadku wielu lamp studyjnych i wielu innych zwykłych lamp). Co z kolei spowoduje niedościetlenie z powodu tego, że tylko cżęść energii błysku będzie użyta do naświetlenia zdjęcia.
Co do innych amatorskich cyfrowych puszek, to nie wiem, ale canon nie stosował nigdy migawek elektronicznych w dslrach.
Czym to skutkuje? Otóż tym, że z lampą systemową / dedykowaną, obojętne czy na kablu, czy w dowolny inny sposób, aparat ustawi 1/250s. Natomiast zwykłą lampą na gorącej stopce, lub kablu PC zsynchronizuje z czasem nawet 1/8000. Tyle, że w tym drugim przypadku może się okazać, że czas trwania błysku jest dłuższy niż czas otwarcia migawki (tak będzie w przypadku wielu lamp studyjnych i wielu innych zwykłych lamp). Co z kolei spowoduje niedościetlenie z powodu tego, że tylko cżęść energii błysku będzie użyta do naświetlenia zdjęcia.
Co do innych amatorskich cyfrowych puszek, to nie wiem, ale canon nie stosował nigdy migawek elektronicznych w dslrach.
Ostatnio zmieniony 27 lut 2012, 08:56 przez J.A., łącznie zmieniany 1 raz.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
cześć,
podepnę się, bo to dla mnie bardzo ważny temat.
Do tej pory używałem Mamiyę645 tylko z światłem zastanym lub blendą.
Ale mam ochotę, a nawet potrzebę wykorzystać lampy błyskowe (fotografia obiektów w ruchu, sport).
I niestety te info. o 1/60 mnie bardzo martwią.
To dotyczy także zewnętrznych lamp?
Do tego chciałbym użyć zestawu lampy dwie sztuki YN 560 III oraz wyzwalacz YN 560-TX.
I tu pojawia się problem z tą synchronizacją.
A do fotografii sportowej potrzebuję minimum 1/250. Czy jest opcja by to obejść z podstawowymi obiektywami?
Ktoś ma pomysł?
A co jeśli zmierzę światło zastanę i tak ustawie parametry. Dajmy na to fotografowanie za dnia, warunki do zrobienia zdjęcia czas 1/250, przesłona f8
I jedynie chcę doświetlić osobę fotografowaną, zachowując możliwie jak najbardziej naturalne oświetlenie, ale też pozbywając się cieni z twarzy/ubrań na pierwszym planie. Nadal będę miał tylko pół klatki naświetlone?
Edit: lampy oczywiscie ustawiane manualnie, przeslona i czas migawki rowniez. Żadne priorytety A / S
Czy to zadziała ? Z góry dzięki za odp.!
podepnę się, bo to dla mnie bardzo ważny temat.
Do tej pory używałem Mamiyę645 tylko z światłem zastanym lub blendą.
Ale mam ochotę, a nawet potrzebę wykorzystać lampy błyskowe (fotografia obiektów w ruchu, sport).
I niestety te info. o 1/60 mnie bardzo martwią.
To dotyczy także zewnętrznych lamp?
Do tego chciałbym użyć zestawu lampy dwie sztuki YN 560 III oraz wyzwalacz YN 560-TX.
I tu pojawia się problem z tą synchronizacją.
A do fotografii sportowej potrzebuję minimum 1/250. Czy jest opcja by to obejść z podstawowymi obiektywami?
Ktoś ma pomysł?
A co jeśli zmierzę światło zastanę i tak ustawie parametry. Dajmy na to fotografowanie za dnia, warunki do zrobienia zdjęcia czas 1/250, przesłona f8
I jedynie chcę doświetlić osobę fotografowaną, zachowując możliwie jak najbardziej naturalne oświetlenie, ale też pozbywając się cieni z twarzy/ubrań na pierwszym planie. Nadal będę miał tylko pół klatki naświetlone?
Edit: lampy oczywiscie ustawiane manualnie, przeslona i czas migawki rowniez. Żadne priorytety A / S
Czy to zadziała ? Z góry dzięki za odp.!
Tak. Ten parametr jest zależny od aparatu. W przypadku migawek szczelinowych niestety tak jest. W małoobrazkowych jest niewiele lepiej. Najkrótszy czas ma jedna Minolta 1/300, okręty flagowe innych producentów mają 1/250, a reszta 1/125 i dłużej.
Będziesz miał ok 1/4 kadru naświetlone z lampą, a reszta naświetlona tylko zastanym.
Tak ale jak pisałem wyżej jedną czwartą nie pół.
Czas synchroniczny przy migawce szczelinowej, to najkrótszy czas w jakim migawka odsłania cały kadr.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
Mamiya ma mnóstwo obiektywów z centralną migawką, poszukaj a będziesz miał synchronizację przy wszystkich czasach (zwykle 1/500 do 1/800)
Możesz zainwestować w obiektyw 55 mm, 80 mm lub 150 mm oznaczony N/L, tzn z migawką centralną. Masz wtedy możliwość synchronizacji z czasami od 1/30 do 1/500. Migawkę w body nastawia się wtedy na 1/8 sek.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Poeksperymentuj z czasem naświetlania 1/60 sekundy i oświetleniem błyskowym. Blendę dobierz do siły błysku i ewentualnie nieco przymknij jeśli będzie mocne światło zastane. Bardzo mocne światło zastane może uniemożliwić takie zdjęcie, ale też wzbogacić o ciekawy element częściowo poruszonego obiektu z nieporuszonym, bo naświetlonym krótkim czasem trwania błysku. Do tego celu przydałby się Tobie światłomierz mierzący sumaryczne światło, choćby nawet taki Lunasix F, który mierzy co prawda wszystko tylko przy 1/90 sekundy, ale to w większości wypadków wystarczy. Oczywiście Minolta Flashmeter IV będzie lepsza (i sporo droższa). Właśnie odpowiednio zmieszane światło zastane z błyskowym najczęściej dają najlepsze efekty, sam błysk poza studiem rzadko daje ładne oświetlenie. Powodzenia !
Hej,
dziękuję za szybkie i ważne dla mnie odpowiedzi.
Niestety nie napawa to optymizmem, ale być może uda mi się jeszcze cos wyskrobać z Contaxa G2
Za miesiąc wylot, chyba nie zdążę znaleźć obiektywu do Mamiyii w dobrej cenie.
dziękuję za szybkie i ważne dla mnie odpowiedzi.
Niestety nie napawa to optymizmem, ale być może uda mi się jeszcze cos wyskrobać z Contaxa G2
Za miesiąc wylot, chyba nie zdążę znaleźć obiektywu do Mamiyii w dobrej cenie.
Mam pytanie do specjalistów :)
na znanym, zagranicznym portalu jest obiektyw:
Mamiya A 55mm F/2.8 N/L Leaf Shutter Lens
Czy on pozwoli mi wskoczyć na 1/500 z lampami?
Pozostał miesiąc do wylotu, muszę się sprężyć :)
na znanym, zagranicznym portalu jest obiektyw:
Mamiya A 55mm F/2.8 N/L Leaf Shutter Lens
Czy on pozwoli mi wskoczyć na 1/500 z lampami?
Pozostał miesiąc do wylotu, muszę się sprężyć :)
Tak jak wcześniej pisałem - jak najbardziej, synchronizacja będzie możliwa na każdym czasie, rownież 1/500 sek ( to najkrótsza " migawka " ). Kabel synchro trzeba podłączyć do gniazda na obiektywie.
Ach, takie buty.wosk pisze:Tak jak wcześniej pisałem - jak najbardziej, synchronizacja będzie możliwa na każdym czasie, rownież 1/500 sek ( to najkrótsza " migawka " ). Kabel synchro trzeba podłączyć do gniazda na obiektywie.
czyli do tego jeszcze potrzebny kabel synchro.
Rozumiem, że jak włożę nadajnik do lamp na stopkę korpusu Mamiya645 to i tak nic mi nie da, nawet mając obiektyw N/L ?
Ten kabel musi być jakis specjalny? (nadajnik YN 560-tx) Tylko co ja wtedy z tym nadajnikiem zrobię? Nie może tak dyndać, a ja muszę być mobilny :) Ewentualnie zalepię styki i nałożę na sanki.
potrzebujesz gorącej stopki odpowiedniej do lampy lub wyzwalacza bezprzewodowego, oraz odpowiedniego kabelka, żeby z jednej strony była wtyczka PC: dostepne na RPA.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Ok, narazie kupilem 55mm N/L. O ile poczta nie zawali (a ma 3,5 tygodnia) to jeszcze uratuję swój wyjazd i może nawet zdążę zrobić test. :)
Dziękuję Wam za odpowiedzi, przepraszam jesli były zbyt proste. Niestety jestem w tym temacie zielony.
Oby się to udało, oby się udało... :)
Dziękuję Wam za odpowiedzi, przepraszam jesli były zbyt proste. Niestety jestem w tym temacie zielony.
Oby się to udało, oby się udało... :)